Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε κόκκινο συναγερμό σε Έβρο και νησιά - Διπλωματικός πυρετός από Μητσοτάκη - Fake news από Τουρκία για νεκρούς - Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα

tags :
Σε κόκκινο συναγερμό σε Έβρο και νησιά - Διπλωματικός πυρετός από Μητσοτάκη - Fake news από Τουρκία για νεκρούς - Οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα
Δραστικά μέτρα από το ΚΥΣΕΑ - «Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία»
(upd) Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να ανακοπεί το σχέδιο Erdogan για την προώθηση χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη
Τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα, ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο όλοι οι επιτελείς της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, με τα μέτρα μέχρι στιγμής να αποδίδουν.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων το οποίο οδεύει προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, την ώρα που η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει.
Με κάθε μέσο που μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, από λεωφορεία, μίνι μπας, ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά με κλειστές και ανοιχτές καρότσες έως και κάρα, "καραβάνια" ανθρώπων όλων των ηλικιών, με σακίδια στους ώμους και τεράστιους μπόγους με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα χέρια και το κεφάλι, προσπαθούν να προσεγγίσουν τον συνοριακό σταθμό του Παζάρ Κουλέ (Pazar Kule), απέναντι από τις Καστανιές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει ούτε κουνούπι από τα σύνορα.
Με ενίσχυση των δυνάμεων, αυξημένες περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και τις ελληνικές δυνάμεις να δίνουν μάχη στα σύνορα κόντρα στις επιθέσεις των Τούρκων με χημικά, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
 
ΥΠΕΞ προς Erdogan: Μια χώρα που κατασκευάζει fake news, δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν

Αυστηρή ανακοίνωση για τις ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα της Άγκυρας περί δύο νεκρών προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά σύνορα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισημαίνει πως μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν».
«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Trump σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, σήμερα (2/3) , με τον Αμερικανό Πρόεδρο D. Trump, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Ο Πρόεδρος Trump αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από το πρωι του Σαββατου (29/3)

Συνολικά 4.354 άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα από την περιοχή του Έβρου μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
-Από τις 06:00 το πρωί, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.  
-Από τις 06:00 το πρωι του Σαββατου μεχρι και τις 18:00 σήμερα (2/3 το απόγευμα αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα και συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Επίσης, τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Στον Έβρο και τα σύνορα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα (3/3) - Μαζί του ο Von der Leyen, Michel, Sassoli

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερτα Τρίτη 3 Μαρτίου, στον Έβρο, συνοδευόμενος από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, όπως ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Για σημαντική δήλωση στήριξης και από τους τρεις θεσμούς τη στιγμή που η Ελλάδα υπερασπίζεται επιτυχώς τα σύνορα της ΕΕ, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Image


Απάντηση Πέτσα στα fake news Erdogan: Δεν υπάρχουν νεκροί στα σύνορα - «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση

Προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, T. Erdogan, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας B. Borisov ότι οι Έλληνες στρατιώτες έχουν σκοτώσει δύο άτομα και έχουν τραυματίσει ακόμα ένα.
«Σήμερα οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες.
Υπάρχει ακόμη ένας βαριά τραυματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».
«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», τόνισε ο Erdogan.

Δείτε το tweet για τον Erdogan:

Image


Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας στον Τούρκο πρόεδρο.

Με νέο tweet στα αγγλικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σχετικές αναφορές περί πυρών εναντίον ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα αποτελούν «χονδροειδή και εσκεμμένη παραπληροφόρηση: fake news.»


Image

Τουρκική προπαγάνδα για νεκρό, διαψεύδει η κυβέρνηση 


Ενώ ο Erdogan συνεχίζει να εργαλειοποιεί απροκάλυπτα το Μεταναστευτικό, εξωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας, η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει.
Σύμφωνα με όσα «παίζουν» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την ελληνική πλευρά, ώστε να ανοίξει τα σύνορά της, ένας παράτυπος μετανάστης έχασε τη ζωή ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με «πληροφορίες» του δημοσιογράφου TRT News, Altuğ Acer, ο μετανάστης Ahmet Ebu Emed, που ήθελε να περάσει από την περιοχή Ύψαλα στην Ελλάδα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Έλληνες στρατιώτες.
Ο Emed προσπάθησε να περάσει τα σύνορα μαζί με φίλους του, ωστόσο, στην προσπάθειά του αυτή έχασε τη ζωή του.
Όπως λένε οι Τούρκοι, μεταφέρθηκε το νεκροτομείο του νοσοκομείου του Enez παρέλαβε τον νεκρό μετανάστη.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει νεκρός μετανάστης, αποδίδοντας την είδηση στην τουρκική προπαγάνδα. Άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έσπευσε να διαψεύσει την είδηση για τον νεκρό πρόσφυγα στα σύνορα μέσω Twitter. Προσοχή στη μετάδοση ψευδών ειδήσεων αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Image


Νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών Δένδια για την κρίση στα σύνορα - Την Παρασκευή 6/3 το έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ

Νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα το πρωί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Μάλτας, ολοκληρώθηκε η πρώτος γύρος ενημέρωσης των κοινοτικών εταίρων για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πρεσβευτών της ΕΕ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ήδη σήμερα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ σε συνέχεια και της χθεσινής επικοινωνίας που είχε με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Αναμένεται επίσης εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις ευρύτερες προεκτάσεις του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Παράλληλα, αναμένεται η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 6/3, στο Ζάγκρεμπ, ενώ αύριο, Τρίτη 3/3, θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Δραστικά μέτρα από το ΚΥΣΕΑ - «Ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία»

Την αναβάθμιση σε μέγιστο βαθμό της ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας, χερσαίων και θαλασσίων από την αστυνομία και τις ένοπολες δυνάμεις αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής 1 Μαρτίου 2020 εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου, την άμεση επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή και την υποβολή αιτήματος στη Frontex για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι αποφάσεις:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.


3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ επιχειρεί να αναλύσει η κυβέρνηση με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:

1. Τι σημαίνει η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα;


Όσον αφορά τον Έβρο, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης.
Οι μονάδες ενισχύονται με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που καταφθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας.
Αντίστοιχα, στο Αιγαίο υπάρχει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

2. Γιατί η Ελλάδα αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα;

Από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ' όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.
Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.
Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί.
Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη.

3. Είναι σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο η απόφαση που λήφθηκε;

Προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης Ε.Ε - Τουρκίας.
Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας.
Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο.

4. Τι σημαίνει άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος (από της ισχύος της απόφασης);

Όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής.
Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2020 το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία) που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους.

5. Τι είναι η ομάδα Rapid Border Intervention Team (RABIT) για την οποία υπεβλήθη αίτημα στην FRONTEX για ανάπτυξή της με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρόκειται για ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT). Πιο συγκεκριμένα, ο κανονισμός καθορίζει ένα μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών μελών.
Οι ομάδες αυτές παρεμβαίνουν κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους, το οποίο αντιμετωπίζει καταστάσεις που έχουν επείγοντα και εξαιρετικό χαρακτήρα, οι οποίες προκύπτουν από τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Έπειτα από αίτηση κράτους μέλους, ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα (Frontex) αποφασίζει για την ανάπτυξη δράσης μίας ή περισσοτέρων ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήψη της αίτησης.
Στη συνέχεια, καταρτίζεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο από τον οργανισμό (Frontex) και το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, το οποίο ορίζει τους ακριβείς όρους επέμβασης μιας ή περισσοτέρων ομάδων.

Η Ελλάδα δεν υποβάλλει αίτημα για πρώτη φορά

Διευκρινίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα είχε υποβάλει αίτημα για τη συνδρομή της συγκεκριμένης ομάδας.
«Η αποστολή της RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμού των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, που σημαίνει ότι περισσότεροι μετανάστες θα ταυτοποιηθούν και θα καταγραφούν αμέσως μετά την άφιξη τους στα ελληνικά νησιά» είχε αναφέρει τότε ο κ. Λεζερί, εκτελεστικό διευθυντής αποδεχόμενος το αίτημα της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για την ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, ήταν μεταξύ των κινήσεων στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από μία σειρά κράτη-μέλη ότι, αν δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα προέκυπτε θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Επιπρόσθετα, η χώρα είχε δεχτεί  αυτό που είχε συμφωνήσει από τον Οκτώβριο ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός -και η μη εκπλήρωσή του αποτελούσε βασικό πρόβλημα- την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει.
Η αποστολή της Frontex έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, αλλά η Αθήνα έχει εκφράσει φόβους ότι η παρουσία του Frοntex εκεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο των συνόρων με τη γειτονική χώρα.

6. Τι προβλέπει το άρθρο 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Ορίζει ότι «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.
Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Το αίτημα της Ελλάδας είναι αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ελληνικών ενεργειών για την προστασία των συνόρων.

Έγινε χρήση του το 2015

Το 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άρθρο για την ενεργοποίηση της επείγουσας μετεγκατάστασης, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση, καθώς το Συμβούλιο δεν ακολούθησε τη συνήθη ή ειδική νομοθετική διαδικασία που προβλέπονται στο άρθρο 289 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Ωστόσο το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Ε. απέρριψε την προσφυγή, αποφασίζοντας ότι το άρθρο 78, παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ παρέχει στα θεσμικά όργανα της Ένωσης τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής εκτοπισθέντων.
Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι «ο επιδιωκόμενος με την προσβαλλόμενη απόφαση σκοπός δεν μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέτρα, δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι ο προβλεπόμενος από την απόφαση 2015/1523 μηχανισμός που αποσκοπούσε ήδη στη μετεγκατάσταση, σε εθελοντική βάση, 40.000 ατόμων δεν θα αρκούσε για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών που σημειώθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, δεν υπερέβη το ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως που διαθέτει».
Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η Πολωνία παρενέβη υπέρ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβησαν υπέρ του Συμβουλίου της Ε.Ε.

7. Από πότε ισχύει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ;

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Σήμερα η απόφαση ενσωματώνεται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Πέτσας: Μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία.
Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».
Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

To sms που λαμβάνουν μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα

Image

Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης