Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Lagarde (EKT): Θα λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε την οικονομία της ευρωζώνης

tags :
Παρέμβαση Lagarde (EKT): Θα λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε την οικονομία της ευρωζώνης
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους ανέφερε η Lagarde
Στο πλαίσιο των συντονισμένων παρεμβάσωεν των κεντρικών τραπεζών και μετά τις παρεμβάσεις της FED και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας σειρά πήρε και η ΕΚΤ.
Σε δήλωση της η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε τα εξής

"Η επιδημία του κορωναϊού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας.
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους.

Image
Τι σημαίνει στοχοθετημένα και κατάλληλα μέτρα;

Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στις εμπορικές τράπεζες, οπότε δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων.
Όμως θα μπορούσε να ενισχύσει το πλαίσιο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πιθανότητα να ανακοινώσει μέτρα αγοράς μετοχών θα ήταν απίθανο σε αυτή την φάση καθώς υπάρχει ιδειολογικό και πρακτικό ζήτημα, οι αγορές μετοχών θα αύξαναν τους κινδύνους στον ισολογισμό.
Θα μπορούσε να ακολουθήσει η EKT το παράδειγμα της FED να παρεμβαίνει στην αγορά των repos ίσως θα ήταν μια επιλογή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης