Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εξαφανισμένες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό και οι μαυραγορίτες

tags :
Οι εξαφανισμένες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό και οι μαυραγορίτες
Από τον Ιούνιο του 2020 θα εφοδιαστούν με μάσκες προσώπου, οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες υγειονομικού υλικού καθώς τα αποθέματα εξαντλήθηκαν
Από τον Ιούνιο του 2020 θα εφοδιαστούν με μάσκες προσώπου, οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες υγειονομικού υλικού καθώς τα αποθέματα εξαντλήθηκαν όταν εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού (Covid 19) στη γειτονική Ιταλία.
Ανάρπαστες έγιναν οι μάσκες από τα φαρμακεία της  Αττικής χάρη στους Κινέζους που βρίσκονται στη χώρα μας, οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες αγόραζαν και την τελευταία μάσκα που ήταν προς πώληση από τα φαρμακεία.
Στη συνέχεια τις έκαναν δέματα και τις έστελναν στην Κίνα σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Πάντως το 80% της παραγωγής πραγματοποιείται στη Κίνα από εκεί που ξεκίνησε ο κορωνοϊός με συνέπεια η αναζήτηση της μάσκας να είναι είδος προς εξαφάνιση.
Αντίστοιχα ζητήματα έχουν όλες οι χώρες  που θέλουν να προμηθευτούν μάσκες καθώς η παραγωγική διαδικασία στη Κίνα έχει σταματήσει και στρέφονται σε εταιρείες εκτός Κίνας.
Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες  για να καλύψουν τις ανάγκες τηρούν  με αυστηρότητα τη  σειρά προτεραιότητας και απαιτούν την εξόφληση της  παραγγελίας.   
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μια ισχυρή μ εισαγωγική εταιρεία έχει σημαντικά  αποθέματα σε μάσκες , οι οποίες όμως παραμένουν στις αποθήκες.
Αναμένεται  να βγουν στην αγορά αν το πρόβλημα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, με σκοπό να τις πουλήσει σε αρκετά υψηλότερες τιμές έτσι ώστε να διπλασιάσει ακόμη και να τριπλασιάσει το κέρδος  της.     
Στις αποθήκες της εταιρείας εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 150.000 μάσκες  και θα παραμείνουν «κρυμμένες» - αποθηκευμένες όσο οι τιμές δεν κινούνται σε επιθυμητά επίπεδα.
Η πολιτική της εταιρείας θυμίζει άλλες εποχές και επαναφέρει στο προσκήνιο τους μαυραγορίτες που έκρυβαν τα τρόφιμα στην κατοχή για να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.
Το  «κυνήγι» της απλής μάσκας με λιανική τιμή κοντά στα 10 λεπτά  καλύπτει μόνο τον ασθενή και εμποδίζει τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων σε όσους  τον συναναστρέφονται.
Ωστόσο το πλέγμα προστασίας της  συγκεκριμένης μάσκας είναι στην  κατηγορία FFP1 με συγκεκριμένες προδιαγραφές που σύμφωνα με τους ειδικούς  δεν καλύπτουν έναν υγιή άνθρωπο από τον κορωνοΪο .
Επιπλέον οι αντοχές  της μάσκας έχουν μικρή διάρκειας  ζωής  και είναι της μίας χρήσης. 
Η κατηγορία FFP2 έχει  καλύτερες προδιαγραφές και το πλέγμα κατασκευής είναι πιο μικρό  και ανθεκτικό. Εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροβίων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την απλή μάσκα.
Το κόστος της  φθάνει περίπου τα 6  ευρώ αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης  για μάσκες, η λιανική της τιμή μπορεί να ξεπερνά και τα 20 ευρώ.
Η κατηγορία μάσκας FFP3 είναι κατασκευασμένη με πιο αυστηρές  προδιαγραφές σε ότι αφορά το πλέγμα κατασκευής αλλά από τους ειδικούς θεωρείται δύσκολο να φορεθεί για διάστημα  μεγαλύτερο χρόνο των 30 λεπτών.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης