Τελευταία Νέα
Speculator

«Λουτρό αίματος» στο ΧΑ – Πόσο έκαψε τις αποτιμήσεις ο Φεβρουάριος και ποιες μετοχές γύρισαν χρόνια πίσω

tags :
«Λουτρό αίματος» στο ΧΑ – Πόσο έκαψε τις αποτιμήσεις ο Φεβρουάριος και ποιες μετοχές γύρισαν χρόνια πίσω
Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν τη σημασία της στήριξης των 720 μονάδων, αλλά τονίζουν πως αν δεν αντιστραφεί η εικόνα τότε το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι στις 650 μονάδες
Απώλειες οριακά χαμηλότερες από 20% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σπέρνοντας πανικό και «πληγώνοντας» βαρύτατα τα χαρτοφυλάκια και ειδικά τα μοχλευμένα.
Η επέλαση του ιού της Κίνας, διέλυσε τις χρηματιστηριακές αξίες σε όλο τον κόσμο, παρασύροντας το ΧΑ σε ένα πτωτικό σπιράλ συνεχόμενων ρευστοποιήσεων.
Οι αποτιμήσεις στις 4 από τις 5 πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας διαλύθηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά
Ο Γενικός Δείκτης από τις 893 μονάδες πήγε στις 720 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 19,34%.
Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν τη σημασία της στήριξης των 720 μονάδων, αλλά τονίζουν πως αν δεν αντιστραφεί η εικόνα τότε το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι στις 650 μονάδες.
Αν και τονίζουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, επειδή οι πιέσεις είναι εισαγόμενες και η αγορά κινείται με το φόβο, δε θεωρούν πως αυτή την περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο.
Πάντως συστήνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε χαρτοφυλάκια που διαθέτουν ρευστότητα.
O FTSE 25 έχασε την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη 18,61%.
Οι ρευστοποιήσεις απλώθηκαν σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό διαμορφώνοντας έτσι ένα ξεκάθαρα πτωτικό μήνα με πτώση λίγο μεγαλύτερη από 20,5% με το τζίρο να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών και να ξεπερνά τα 86 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς με 38,4% και ακολούθησε η Eurobank με 32,1%.
Η Τιτάν υποχώρησε κατά 31,7% και η Εθνική Τράπεζα κατά 30,7%.
Πάνω από 29% ήταν οι απώλειες το Φλεβάρη για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank και κατά 27,3% υποχώρησε η Viohalco.
Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε λίγο πάνω από 26%, ενώ η Aegean έχασε 24,8% και ο ΟΛΠ 24,3%.
Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε ο ΟΤΕ, ο οποίος υποχώρησε κατά 5% και ακολούθησε η Τέρνα Ενεργειακή με 7,4% και ο ΑΔΜΗΕ με 7,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Τράπεζα Αττικής υποχώρησε 44,1% και η Ιντραλότ 43,1%.
Η Motor Oil με αποτίμηση πλέον 1,6 δισ. ευρώ βρίσκεται σε επίπεδα που ήταν πριν από 24 μήνες και τα ΕΛΠΕ έχουν γυρίσει 21 μήνες πίσω.
Με επίπεδα 20 και πλέον μηνών πίσω φλερτάρει και η Μυτιληναίος.
Η πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν τόσο έντονη που πολλές μετοχές έχασαν το σύνολο της ανόδου του 2019.
Στους τελευταίους 14 μήνες, η Aegean υποχωρεί 14,6% η Μυτιληναίος υποχωρεί 6,6%, η Ελλάκτωρ 2,73%, η ΕΧΑΕ 2,7%, ενώ η Viohalco έχει άνοδο μόλις 3,5%, η Eurobank 4,81% και η Jumbo 11,8% αν και πριν λίγες εβδομάδες ήταν σε ιστορικά υψηλά και πάνω από τα 19 ευρώ.
Στελέχη της αγοράς περιμένουν «παρεμβάσεις» από βασικούς μετόχους που θεωρούν τις εταιρείες τους ελκυστικές και με καλή μερισματική απόδοση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης