Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει τις αγορές και η Fed αναζητά το αντίδοτο

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει τις αγορές και η Fed αναζητά το αντίδοτο
Η ανησυχία έχει καταλάβει τη Wall Street για το αν μπορεί η Fed να ιάνει τα πλήγματα που έχει προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά ο κορωνοϊός
Μια δραματική εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο έληξε με ένα μεγάλο ερώτημα: Τι θα κάνουν η κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής (Fed) για το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που απειλεί να αποδεκατίσει την πιο μακρόχρονη «αγορά ταύρων»; 
Η μολυσματική ασθένεια COVID-19, η οποία -κατά τα φαινόμενα- προέρχεται από την πόλη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του περασμένου έτους, μόλυνε αυτή την εβδομάδα και τη Wall Street - και κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο.
Τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν στην Κίνα, αλλά η εξάπλωση της φονικής νόσου, σε σχεδόν 60 χώρες, έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές.
Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί περίπου 84.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ σχεδόν 2.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με αρκετά κράτη να αναφέρουν την εμφάνιση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Γεωργίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο ανέφεραν τον πρώτο θάνατό τους, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, και σήμερα (2 Μαρτίου 2020) το δεύτερο θύμα του ιού.  
Σε άρθρο γνώμης στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» την Παρασκευή (28 Φεβρουαρίου), ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός τείνει να εξελιχθεί σε πανδημία.
«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός παρουσιάζει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τον ιό πολλές φορές πιο σοβαρό από την εποχική γρίπη, κατατάσσοντάς τον κάπου μεταξύ της πανδημίας γρίπης του 1957 (0,6%) και της πανδημίας γρίπης του 1918 (2%) » γράφει ο Bill Gates, προσθέτοντας ότι το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates θα διαθέσει σημαντικούς πόρους για την πρόληψη τέτοιων ασθενειών. 
Οι απώλειες στη Wall Street είναι αναμφισβήτητες, καθώς ο δείκτης ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones (DJIA) κατέγραψε ζημίες -1,39% και ο S&P 500 SPX -0,82%, ενώ ελάχιστη άνοδο είχε ο σύνθετος δείκτης COMP με 0,01% - τα χειρότερα ποσοστά από την οικονομική κρίση του 2008.
Και οι τρεις μετρητές αποθεμάτων έπεσαν σε περιοχή διόρθωσης με σταγόνες τουλάχιστον 10% από τις πρόσφατες κορυφές.
Ωστόσο, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν τη σοβαρότητα και την ταχύτητα της κίνησης των αποθεμάτων. Πράγματι, η επιδείνωση ήταν, κατά κάποιον τρόπο, αναμενόμενη, όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα του δείκτη S&P 500.
Στο μεταξύ, οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς έχουν απολέσει περί τα 7 τρισ. δολάρια από τη 19η Φεβρουαρίου, όταν ο S&P 500 κατέγραφε νέο αρνητικό ρεκόρ και μόνο η αμερικανική αγορά έχασε 4,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, ανώτερο αναλυτή του δείκτη S&P.
Περισσότερο από το 70% του S&P 500 βρίσκεται πλέον σε κατάσταση διόρθωσης. Στον αντίποδα, μόνο δύο εταιρείες «πρασίνισαν» την εβδομάδα αυτή: Η Regeneron Pharmaceuticals REGN (+ 0,53%, αύξηση 10,3%) και η Qorvo Inc. QRVO (+ 2,41%, αύξηση 2,4%).
Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις δέκα εταιρείες με τις χειρότερες αποδόσεις στον δείκτη S&P 500 την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα Dow Jones Market Data:
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης