Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας - Στο +3,15% ο Shanghai Composite, ο Nikkei +0,95%

tags :
Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας - Στο +3,15% ο Shanghai Composite, ο Nikkei +0,95%
Ο δείκτης SZSE Component στην Κίνα κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +3,65% στις 11.381,76 μονάδες
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (2/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία μετά τις διακοπές του Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,95% στις 21.344,08 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,28% στις 3.019,46 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,78% στις 2.002,51 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι τα κέρδη και για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα στο +0,80% και τις 26.339 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +3,15% στις 2.970,93 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +3,65% και τις 11.381,76 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,77% στις 6.391,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε πτώση της τάξεως του -1,08% στις 11.170,46 μονάδες.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, η άνοδος ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι «τα νέα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι», με τον ίδιο να προσθέτει ότι «το σημερινό ράλι στην Ασία έχει μία σαφή όψη ανακούφισης».
Ωσόσο, ο κ. Halley διευκρινίζει ότι «σε σύγκριση με το μέγεθός του sell off της περασμένηες εβδομάδας, η σημερινή άνοδος ήταν περιορισμένη».
Επιπλέον, οι αγορές φάνηκαν να μην επηρεάζονται από τα αρνητικά στοιχεία της Markit για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, καθώς η πτώση των δεικτών PMI θεωρήθηκε αναμενόμενη εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 48,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016.
Η έξαρση του COVID-19 είχει σημαντικό αντίκτυπο στις νέες παραγγελίες, καθώς ο σχετικός υποδείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2012.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υποδείκτης παραγωγής να σημειώσει περαιτέρω πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε άνοδο σε μηνιαία βάση.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε οριακή επιβράδυνση σε σχέση με τα υψηλά δεκαοκτώ μηνών που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.
Στην Κίνα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 40,3 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνα της Markit.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 46,6 μονάδες.
Τόσο ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή όσο και ο υποδείκτης νέων εργασιών υποχώρησαν επίσης σε ιστορικά χαμηλά έπιπεδα, ενώ σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον δείκτη απασχόλησης.
Ωστόσο, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σκαρφάλωσε σε υψηλά πέντε ετών, δεχόμενος ώθηση από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 50,1, μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2015.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2015, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον υποδείκτη νέων εξαγωγών, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2013.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν αυξημένο όγκο παραγωγής το ερχόμενο διάστημα.
Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την έξαρση του COVID-19, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ζήτησε απ΄οτις αγορές να ηρεμήσουν, ενώ κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να «συνεχίσει να είναι λογική και να προσπαθήσει να δει την πραγματικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης