Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόκκινος συναγερμός στον Έβρο - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια στα σύνορα - Τα 5 έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ

Κόκκινος συναγερμός στον Έβρο - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια στα σύνορα - Τα 5 έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για  για ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας ενώ ανακοίνωσε δέσμη πέντε μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων
Με ενίσχυση των δυνάμεων, αυξημένες περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και τις ελληνικές δυνάμεις να δίνουν μάχη στα σύνορα κόντρα στις επιθέσεις των Τούρκων με χημικά, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου για την δραματική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για  για ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας ενώ ανακοίνωσε δέσμη πέντε μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα ότι η χώρα έχει σύνορα και κανείς δεν μπορεί να τα περνά παράνομα.
Μέσω Twitter, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, θα μεταβεί μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, στον Έβρο.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφτώ τα χερσαία σύνορα στον Έβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη.
Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω», ήταν το tweet του πρωθυπουργού για την επίσκεψή του στα σύνορα.

Σε αυτό το πνεύμα της αποφασιστικότητας το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

- Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

- Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

- Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

- Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέτσας: Ασύμμετρη απειλή

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».
Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Image

Ο διπλωματικός μαραθώνιος


Παράλληλα, και ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται, αποδίδει καρπούς. 
Ο Νίκος Δένδιας από το Σάββατο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell να συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ.Borrell ανακοίνωσε λοιπόν, ότι η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα γίνει εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Παρασκευή ενώ σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δίπλα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία.
Προηγήθηκαν οι νέες τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο (29/2/2020) με την ηγεσία της ΕΕ, την οποία έθεσε προ των ευθυνών της, καθώς το θέμα αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο τη χώρα μας.   
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν  κυβερνητικές πηγές,  συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων και μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής 1/3 αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 μετανάστες και έγιναν 73 συλλήψεις.
Επιπλέον, μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι κλειστά, μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού.
Ειδικότερα, στο φράχτη μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Τα μηνύματα μεταδίδονται στις εξής γλώσσες: Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές).

Image

ΟΗΕ: Έκκληση στις ελληνικές αρχές να μη χρησιμοποιούν «υπερβολική» βία

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητώντας να μην γίνεται χρήση «υπερβολικής» βίας από τις ελληνικές αρχές εναντίον των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR)σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υππογράμμισε ακόμη, οτι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο». Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης