Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο πρωτογενής πανικός προκάλεσε σοκ -25% στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο δευτερογενής πανικός που ακολουθεί δεν έχει εκτιμηθεί…

Ο πρωτογενής πανικός προκάλεσε σοκ -25% στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο δευτερογενής πανικός που ακολουθεί δεν έχει εκτιμηθεί…
Η μάχη προεχώς θα είναι covid 19 έναντι των κεντρικών τραπεζών της ποσοτικής χαλάρωσης και των μειούμενων επιτοκίων.
Ο Covid -19 ή κορωνοιός προκάλεσε συστημικό κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολούθησε την διεθνή τάση που επίσης ήταν καταβαράθρωση και πανικός.
Βέβαια οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αγορά και αυτό έχει αιτιολογία, ασήμαντη αγορά με ρηχότητα και έρμαιο της κερδοσκοπίας λίγων funds.
Όμως μόνο τον Φεβρουάριο 2020 ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 21%, ο τραπεζικός -32% και ο FTSE 25 απώλειες -20%.
Από τις τράπεζες η Πειραιώς -38% με την Alpha bank -29% ενώ στον FTSE 25 τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν ο Τιτάνας -32% και ο Ελλάκτωρας -29%.
Ενώ όλοι ανακάλυψαν τον Covid -19 και τον χρήζουν υπεύθυνο για την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοιός είναι καλή αφορμή όχι η γενεσιουργός αιτία.
Οι αγορές διεθνώς ήταν μια τεράστια φούσκα που έπρεπε να σκάσει να φύγει ένας αέρας εικονικής πραγματικότητας 10 τρισεκ. δολαρίων.
Με εν εξελίξει κραχ έφυγε αέρας 6 τρισεκ. απομένουν άλλα 4 τρισεκ. ώστε οι αγορές να βρουν νέα επίπεδα ισορροπίας που να αντικατοπτρίζουν περισσότερο πραγματικές όχι πλασματικές αξίες.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν τα εξής
1)Η χειραγώγηση των αγορών μέσω της νομισματικής πολιτικής είναι μια άρρωστη κατάσταση που γέννησε φούσκες και οι κεντρικές τράπεζες δεν ήταν οι πυλώνες τις θεσμικής θωράκισης των οικονομιών αλλά έγιναν υποχείρια των κερδοσκοπικών funds.
2)Στις ΗΠΑ και στην Wall για επαναγορές μετοχών και μερίσματα το 2019 επενδύθηκαν 1,22 τρισεκ. δολάρια δηλαδή για ωραιοποίηση επενδύθηκαν 1,22 τρισεκ. δολάρια και για παραγωγικές επενδύσεις 265 δισεκ. δολάρια.
Αυτό δεν είναι ανάπτυξη είναι τοξικότητα.
3)Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα είναι το haircut του μελλοντικού πλούτου και το haircut των συντάξεων για τις επόμενες γενιές.
4)Η ποσοτική χαλάρωση ως μηχανισμός παροχής ρευστότητας και εξισορρόπησης των δυσλειτουργιών των αγορών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατασκεύασμα που τυφλώνει την οικονομία και υποβοηθάει την κερδοσκοπία.
Καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν έγινε στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.
Η ποσοτική χαλάρωση ποδοπάτησε και κατακρεούργησε την ελεύθερη αγορά, οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς έχουν καταρρεύσει.
Όλα αυτά δημιούργησαν μια εξωφρενική φούσκα που εύλογα και δικαιολογημένα έσκασε με πρόσχημα τον Covid – 19 αλλά οι αιτίες δημιουργήθηκαν πολύ νωρίτερα.

Τι θα συμβεί διεθνώς;

Το βασικό σενάριο θέλει να ολοκληρώνεται η μεγάλη θετική διόρθωση βγάζοντας επιπλέον 4 τρισεκ. αέρα.
Ο στόχος είναι ένας πλασματικός αέρας εικονικών αξιών σχεδόν 10 τρισεκ. να φύγει από τις αξίες ώστε να έρθουν πιο κοντά στις δίκαιες τιμές.
Αυτό μεταφράζεται σε πτώση ακόμη π.χ. για τον S&P 500 έως τις 2400 με 2450 μονάδες.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών με την FED την αμερικανική κεντρική τράπεζα προεξάρχουσα.
Στις 18 Μαρτίου θα μειωθούν τα επιτόκια της FED κατά 0,50% από 1,50% με 1,75% της τρέχουσας περιόδου.
Η εξέλιξη αυτή θα ανακόψει την πτώση, προφανώς οι αγορές θα σπεύσουν να το προεξοφλήσουν.
Όμως το κραχ που έχει σημειωθεί στις αγορές και η παρέμβαση της FED – ήδη ο Powell της FED προϊδέασε τονίζοντας ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία – θα αντιμετωπίσουν τον πρωτογενή πανικό.
Υπάρχει και ο δευτερογενής πανικός που αφορά τα κέρδη των εταιριών που δραματικά θα μειωθούν και αυτό οι επενδυτές θα το αποτιμήσουν.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 720 μονάδες από υψηλό έτους 950 μονάδων αυτό σηματοδοτεί πτώση -24% περίπου.
Μεγάλο μέρος του αέρα της ελληνικής χρηματιστηριακής φούσκας έφυγε οπότε εάν ο Covid 19 κάπως ελεγχθεί οι 700 μονάδες ή οι 650 μονάδες θα οριοθετούν το τέλος της μεγάλης διόρθωσης.
Εάν ο covid 19 επιδεινωθεί και οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ξεθωριάσουν γρήγορα τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το σενάριο των 550 μονάδων αλλά θα είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προβλεφθεί.
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό από 0,90% χαμηλό εκτοξεύτηκε στο 1,42% και αυτό σημαίνει ότι για την ώρα τα σχέδια για έκδοση 10ετούς ομολόγου αναβάλλονται…
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν όταν κοπάσει το πρόβλημα.

Συμπέρασμα

Το κραχ βοήθησε ώστε να φύγει αέρας από τις αξίες των χρηματιστηρίων και η απώλεια 6 τρισεκ. δολαρίων θα πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη.
Τώρα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία της νόσου και στις επικείμενες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η μάχη θα είναι covid 19 έναντι των κεντρικών τραπεζών της ποσοτικής χαλάρωσης και των μειούμενων επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης