Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό - Στα 4 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Αναβάλλονται σχολικές εκδρομές και επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

tags :
Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό - Στα 4 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Αναβάλλονται σχολικές εκδρομές και επισκεπτήρια στα νοσοκομεία
Συναγερμός στην Ελλάδα - Αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού- Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
Έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση και σωστή πληροφόρηση.
Ο νέος ιός επηρεάζει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε προχωρημένη ηλικία και γι' αυτό είναι αναγκαία η προστασία όλων μας προς αυτούς τους συμπολίτες μας, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής για όλη την κοινότητα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες: «Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, στόμα και μύτη, αποφυγή επαφών με άτομα που έχουν έστω και ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εμπιστοσύνη στους ειδικούς».
Αρνητικό για κορωνοϊό βγήκε το δείγμα του παιδιού της 40χρονης γυναίκας που νοσηλεύεται στο «Αττικόν».
Το δεύτερο παιδί της 40χρονης, βρίσκεται στο Λονδίνο και δεν ταξίδεψε με τους υπόλοιπους μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών για την Αθήνα.
Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα ενημερώσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του μαθητές που επιστρέφουν από τη σχολική εκδρομή στο Λονδίνο.
Στα παιδιά θα γίνουν συστάσεις για περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και θα τεθούν σε επιτήρηση αναμένοντας τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων των δύο συμμαθητών τους.
Έλεγχος έγινε και σε συμμαθητές του παιδιού από τη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με τη μητέρα του, αφού είχαν πάει σχολική εκδρομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε κορωνοϊό αλλά παραμένουν υπό επιτήρηση.

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Την αναστολή όλων των εκδρομών που είχαν προγραμματίσει σχολεία της χώρας για το εξωτερικό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, και δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των μαθητών στο εξωτερικό».
Μάλιστα, μίλησε για την επίπονη και δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης μέχρι στιγμής και από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.
Όπως εξήγησε, δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων, ενώ καθαρά επιδημιολογικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων καθώς, όπως έκρινε η επιτροπή, «η συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων θα ευνοούσε σημαντικά τους παράγοντες μετάδοσης του κοροναϊού με διασπορά σε όλη την επικράτεια».
«Η επιδημία εμφανίζεται όλο και σε περισσότερες χώρες και ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν κρούσματα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού.

Τέσσερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και για τα υπόλοιπα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση.
Μέχρι στιγμής 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη και 31 στην Αθήνα, κρίθηκαν αρνητικά στον ιό.
Το τέταρτο κρούσμα αφορά Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.
Παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν", το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σε καραντίνα νεαρός στρατιώτης με ύποπτα συμπτώματα στη Ρόδο

Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρόδου νοσηλεύεται στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα της Ρόδου καθώς παρουσίασε πυρετό και άλλα συμπτώματα γρίπης.
Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, η μεταφορά του κρίθηκε αναγκαία από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές καθώς ο συγκεκριμένος στρατιώτης είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για προληπτική διαδικασία “καραντίνας” στην οποία έχει τεθεί το συγκεκριμένο άτομο.
Δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις έχουν ληφθεί και θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή όχι.
Επιτελικός γιατρός της Ρόδου, που έχει εικόνα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ανέφερε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Τα αποτελέσματα από την εξέταση θα γίνουν γνωστά στους αρμόδιους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου το αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου.
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κλειστά σχολεία στην Αττική, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη είναι καθηγήτρια η οποία έκανε ιδιαίτερα μαθήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, 28/2, τα παρακάτω σχολεία:
4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
11ο Λύκειο Περιστερίου
1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
5ο Δημοτικό Περιστερίου
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έκλεισαν τρία ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, καθώς τα παιδιά της 40χρονης που βρέθηκε χθες θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο «Αττικόν», φοιτά στο Κολλέγιο Αθηνών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για τα σχολεία:
1) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
2) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
3) Nηπιαγωγείο "I. M. KAPPAΣ"

Αρνητικά 80 δείγματα στη Θεσσαλονίκη, 31 δείγματα στην Αθήνα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τις 26 Φεβρουαρίου έως και χθες το βράδυ, 27 Φεβρουαρίου, ελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 80 δείγματα προς εξέταση για τον κορωνοϊό.
Τα δείγματα εξετάστηκαν από το Εργαστήριο του ΑΠΘ και ήταν όλα αρνητικά.
Στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν 31 δείγματα, που εξετάστηκαν για κορωνοϊό στο Ινστιτούτο Παστέρ και το Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, τα οποία, επίσης, ήταν αρνητικά.
Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερα θετικά στον ιό δείγματα και αφορούν μία 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δυό γυναίκες, ηλικίας 40 και 36 ετών στη Αθηνα.
Όλοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και «Αττικόν» στην Αθήνα και είναι σε καλή γενική κατάσταση.
Και οι τρεις γυναίκες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.

Ύποπτο κρούσμα στην Ηγουμενίτσα

Ένα ύποπτο κρούσμα παρέλαβε το ΕΚΑΒ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το πρωί της Παρασκευής.
Πρόκειται για γυναίκα η οποία έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 8 το πρωί, με το πλοίο Cruise Olympia προερχόμενο από το λιμάνι της Ανκόνα της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, η γυναίκα κάλεσε το ΕΚΑΒ και δήλωσε ότι είναι άρρωστη και πως θέλει να εξεταστεί.
Στο σημείο έφτασε πλήρωμα του ΕΚΑΒ, με τις ειδικές στολές και παρέλαβε την γυναίκα, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αυτή την ώρα μεταφέρεται στο νοσοκομείο αναφοράς για την Ήπειρο που είναι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.

Ύποπτο κρούσμα στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Σήμερα (28/2/2020) το πρωί σήμανε συναγερμός στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, καθώς μια εργαζόμενη η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιταλία εμφάνισε υπόπτα συμπτώματα.
Οι αρχές σφράγισαν άμεσα στα εξωτερικά ιατρεία και εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο.
Ωστόσο, αφού η ασθενής εξιστόρησε το ιστορικό του ταξιδιού της, ο ΕΟΔΥ έκρινε πως δεν ήταν ύποπτο ως κρούσμα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να λήξει και ο συναγερμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα δεν είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον ΕΟΔΥ και εμφανίστηκε στα ιατρεία του νοσοκομείου λέγοντας ότι έχει δύσπνοια, πόνους και πυρετό.

Προς πενταψήφιο αριθμό για τη δημόσια ενημέρωση

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τη θεσμοθέτηση πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, επιπρόσθετα του 210-5212054 του ΕΟΔΥ, για να πληροφορούνται και να κατευθύνονται σωστά οι πολίτες για τον κορωνοϊό.
Σε όλα τα κεντρικά νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια της Ελλάδος έχει δημιουργηθεί χώρος ξεχωριστής υποδοχής και διαλογής των ατόμων που αναφέρουν ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Μέτρα για την προφύλαξη νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:
- Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
- Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
- Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Καταργείται το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία

Με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με αφορμή τα τέσσερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται, μέχρι νεωτέρας, είναι τα εξής:
-Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
-Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).
-Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης