Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες 19,3% σε εβδομαδιαία βάση με υψηλούς τζίρους

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες 19,3% σε εβδομαδιαία βάση με υψηλούς τζίρους
ΑΓΟΡΕΣ: Χύθηκε και πάλι αίμα σε όλες τις αγορές μετοχών. Στην Αμερική οι δείκτες βυθίζονται, στην Ευρώπη το ίδιο και φυσικά εμείς δεν αλλάξαμε τροπάριο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες μεγάλες απώλειες και η εβδομάδα είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Απώλειες 19,3% με 4 πτωτικές και 1 ανοδική συνεδρίαση!

Ο τζίρος και πάλι υψηλός και χωρίς να έχουμε μετρήσει την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Υψηλή η μεταβλητότητα, πήγε λίγο να μειώσει τις απώλειες, αλλά η πορεία των ξένων αγορών δε μας άφησε. Νομίζουμε πως θα πρέπει να δούμε κάποια παρέμβαση από τη FED προκειμένου να μπει φρένο στην πτώση.

Στο τέλος επιστρατεύτηκε και η μετοχή της Coca Cola για να κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Λίγο πριν τις δημοπρασίες την πήγαν στο -6% αν και άντεχε μέχρι εκείνη την ώρα. Μετά τις δημοπρασίες έκλεισε σε χαμηλό ημέρας και στα 28,40 ευρώ. Έτσι ο Γ.Δ. πήγε στις 720,35 μονάδες. Πάνω δηλαδή σε μία ισχυρή στήριξη.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Σε ισχυρή στήριξη αλλά αν αυτό συνεχιστεί τότε μπορεί να δούμε και χαμηλότερα. Και η επόμενη ισχυρή είναι στις 650 μονάδες. Επομένως δεν πρέπει να δούμε άλλο κάτω πριν από μία μεγάλη αντίδραση. Θα βοηθήσει το τριήμερο να ηρεμήσουμε λίγο.

Εδώ στα δικά μας λογικά θα πρέπει σιγά-σιγά να δούμε ανακοινώσεις από εισηγμένους, ήτοι βασικούς μετόχους που να μας λένε πόσα αγόρασαν. Σε αυτές τις τιμές και με τα αποτελέσματα του 2019 να είναι μπροστά μας και άρα να υπάρχουν μερίσματα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε μία υπερβολή γιατί τα αποτελέσματα του 2019 πλέον θα δίνουν ελκυστικούς δείκτες σε πολλές μετοχές και υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Επιπλέον δε θεωρούμε πως το 2020 τα αποτελέσματα θα διαλύσουν. Ίσως το πρώτο τρίμηνο να επηρεαστεί, αλλά οι περισσότερες εισηγμένες θα το ξεπεράσουν και μετά το 2021 λογικά θα είναι εξαιρετικό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Πολλές φορές η στήλη, αλλά και μέσω απόψεων που δημοσιεύονται, έχει αναφερθεί στο θέμα και το θεωρεί σημαντικό πονοκέφαλο. Τώρα χειροτερεύει η κατάσταση και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει πως μπορεί να το αντιμετωπίσει.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Σε πιο να πρωτοαναφερθεί πάλι κανείς. Θα ξεκινήσουμε με τη Lamda η οποία κατάφερε να κλείσει με άνοδο, ναι με άνοδο 1%. Μπράβο στους αγοραστές που από τα χαμηλά των 6,56 ευρώ την πήγαν στο κλείσιμο στα 7,07 ευρώ.

Η Τιτάν έκλεισε με απώλειες 11%. Τρομερό! Και μάλιστα με μεγάλο όγκο. Στις δημοπρασίες βρέθηκε στα 12,78 ευρώ που ήταν χαμηλό ημέρας και ιστορικό για τη νέα TITAN Cement. Ο όγκος στις 254 χιλ. τεμάχια και η κεφαλαιοποίηση στα 1,05 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκλεισαν με απώλειες άνω του 10%. Δηλαδή τι άλλο να πει κανείς. Η Εθνική οριακά κάτω από το -10%. Καλούτσικα πήγε η Jumbo που είχε μεγάλη εντολή αγοράς στις δημοπρασίες και έκλεισε στα 14,22 ευρώ με απώλειες 2,60%. Μεγάλη βέβαια η πτώση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Τα θεμελιώδη πλέον είναι ισχυρά. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές για σταδιακό κτίσιμο θέσεων. Βέβαια και πριν δύο συνεδριάσεις ελκυστικές ήταν. Κανείς δε μπορεί να βρει τον πάτο της αγοράς ή μίας μετοχής. Κάποια στιγμή θα καλοκαιριάσει και η οικονομία θα επανέλθει.

Τα δύσκολα για όσους έχουν μετοχές είναι τώρα, καθώς δέχονται πιέσεις όσοι έχουν margin να κλείσουν από τις μεγάλες χρηματιστηριακές. Εδώ και δύο συνεδριάσεις πυροβολούνται χαρτοφυλάκια για να κλείσουν μοχλευμένες θέσεις.

Έχουν φτιαχτεί αποτιμήσεις που πριν λίγες εβδομάδες δε πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε. Βέβαια, έχουν αλλάξει τώρα οι συνθήκες. Η αισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της στην απαισιοδοξία και όλοι τα βλέπουν μαύρα. Τέτοιες καταστάσεις έχουμε ζήσει πολλές στο χρηματιστήριο. Πληρωμένες θέσεις λοιπόν και υπομονή. Ας περάσουμε ένα ωραίο τριήμερο με ηρεμία, ας δούμε τι θα κάνουν και τα ξένα και από Τρίτη τα ξαναλέμε…

Καλό τριήμερο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης