Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο - Κυβέρνηση: Αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 μετανάστες - Στις 18:00 στο Μαξίμου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο - Κυβέρνηση: Αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 μετανάστες - Στις 18:00 στο Μαξίμου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Στις 18:00 συγκαλείται στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
(upd6) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) συγκαλείται το απόγευμα της Κυριακής 1/3 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα ξεκινήσει στις 18:00 και στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στον Έβρο, όπου σύμφωνα με όσα ανέφεραν  κυβερνητικές πηγές,  συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων και μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής 1/3 αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 μετανάστες και έγιναν 73 συλλήψεις.
Παράλληλα, τις προσπάθειες διεθνοποίησης του προσφυγικού προβλήματος συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση, μετά το νέο μεταναστευτικό κύμα που βρίσκεται προ των πυλών και ενώ η Τουρκία απειλεί με τη διάχυση 30.000 προσφύγων στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα" και ενισχύει τις δυνάμεις στην ξηρά και στη θάλασσα, ενώ ακόμη μια δύσκολη νύχτα  ήταν αυτή που πέρασε στον Έβρο, όπου παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο μεταξύ, στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής 1/3 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κυβερνητικές πηγές: Αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 μετανάστες

Συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων στον Έβρο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα.
"Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες",  ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως "αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ.
'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία".
"Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες", υπογράμμισαν.
"Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση).
Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.
Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα.
Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», συμπλήρωσαν  οι κυβερνητικές πηγές.
Χθες, Σάββατο 29/2, πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές, "κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά.
Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν".
Image
Στεφανής: Φυλάμε τα σύνορά μας

«Φυλάμε τα σύνορα μας, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέροντας παράλληλα ότι στη διάρκεια της νύχτας έγιναν περίπου 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας.
Ο κ. Στεφανής, πριν αναχωρήσει για τα σύνορα, πρόσθεσε ότι όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, ενώ εξήρε το έργο των ενόπλων δυνάμεων.
Μίλησε  για δεύτερη μέρα έντασης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή και οι Έλληνες πρέπει να δείξουν ομοψυχία.
Ακόμη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι αδύνατον οι ροές προσφύγων και μεταναστών να έρχονται στο σύνολο τους από την Ιντλίμπ και εκτίμησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στην διαδικασία να περιορίσουν τον ερχομό τους προς τα σύνορα.
«Πάμε να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λάβαμε», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Μητσοτάκη με τους ηγέτες της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο (29/2/2020) δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, το Σάββατο 29/2 έκτακτη σύσκεψη για την κρίση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί με νέες μαζικές προσφυγικές ροές ενώ η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει ελληνίδα δημοσιογράφο στον Έβρο την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για τους μετανάστες.

Πρόεδρος Κομισιόν: Θα βοηθήσουμε με τη Frontex

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Boyko)  Borisov» γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα» συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

Ch. Michel: Στηρίζουμε ενεργά την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, που είχε το Σάββατο (29/2/2020) τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Michel βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borisov προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Michel εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά του ανησυχία για τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Idlib.
O Βέλγος αξιωματούχος πηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και την εφαρμογή μιας σταθερής και διαρκούς εκεχειρίας, όπως και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κύρια προτεραιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη και η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της.

Kurz: Οικονομική στήριξη αλλά και αποστολή αστυνομικών σε Ελλάδα και Βουλγαρία για το προσφυγικό

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το Σάββατο (29/2/2020) στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz.
Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».
Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.
Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα».

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπόσωπος Στέλιος Πέτσας,μετά την έκτακτη σύσκεψη στο  Μαξίμου το Σάββατο 29/2.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
Μετά το πέρας αυτής, ο κυβερνητικός εκπόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξει τα σύνορά μας».. 
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως«η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης».
Όπως ανέφερε, «απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι.
Οι 66 που πέρασαν, κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ".
Συμπλήρωσε ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη.
Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα.
Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού.
Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού».

FDP: ΕΈ και Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα

Να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής μεταναστών να εισέλθουν στην χώρα από την Τουρκία ζητά από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).
«Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και ζούμε δραματικές καταστάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Stefan Tome προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη της στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν στην συγκράτηση των μαζικών παράνομων συνοριακών εισόδων», δήλωσε ο Tome.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Ήδη, η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, έστειλε σαφές μήνυμα στην 'Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα αλλά και τη διακοπή της λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες.
Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες για το προσφυγικό είχε τόσο το Σάββατο 29/2, όσο και την Παρασκευή 28/2, που συνομίλησε με την A. Merkel, τον S. Michel, τον E. Macron, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Gertrud von der Leyen και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας B. Borisov.
Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή 28/2 ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Στο «σφράγισμα» των συνόρων του Έβρου, αλλά και σε εντατικό έλεγχο στα θαλάσσια σύνορά μας προχώρησε η κυβέρνηση, με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Είναι ενδεικτικό ότι στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός Νωρίτερα έστειλε α
υστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παράνομη είσοδο, τη στιγμή που στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, με τις ευλογίες του Erdogan, για να περάσουν στη χώρα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στη χώρα.
Θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα αντεχθούμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.
Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα μας
Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν ληφθεί από άλλους.
Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter.

Image

Τα μέτρα φύλαξης που λαμβάνονται

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
Η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου έχει διακοπεί.
Ας σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύθηκαν  από την Παρασκευή 28/2 τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα ώστε να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Erdogan: Έτοιμοι να περάσουν στην Ευρώπη πάνω από 30.000 πρόσφυγες

Κόντρα στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι 18.000 πρόσφυγες  βρίσκονται  στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα έτοιμοι να διαχυθούν στην  Ευρώπη.
Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Idlib, πιθανότατα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα (αν και η Άγκυρα επέλεξε να κατηγορήσει τις συριακές δυνάμεις), ο Erdogan δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα ανέλθει στις 30.000 τις επόμενες ώρες.
«Δεν είμαστε σε μια κατάσταση να χειριστούμε ένα νέο προσφυγικό από τη Συρία, είπε, αφού προηγουμένως απειλούσε επανειλημμένα να ανοίξει τις πύλες στα πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.
«Δεν θα κρατήσουμε κλειστές τις πόρτες το προσεχές διάστημα και αυτό θα συνεχιστεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Δεν μπορούσε να φροντίσουμε και να ταΐσουμε  τόσους πολλούς πρόσφυγες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης