Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κινήσεις εκτόνωσης από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

tags :
Κινήσεις εκτόνωσης από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό
Τη Σάμο θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η υπόθεση για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται, «πήρε πάνω του» το θέμα.
Κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στα κλειστά κέντρα και ζητήθηκε από τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν με τη στάση τους απομονώνοντας τα ακραία στοιχεία ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος, τα νησιά, αρχής γενομένης το Σάββατο, από την Σάμο.   
Η συνάντηση  διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες και όπως λένε από όλες τις πλευρές, έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα καθώς τέθηκαν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Με κύριο μέλημα, όπως μεταδίδουν πηγές, την αποκατάσταση εμπιστοσύνης η οποία βεβαίως διαταράχθηκε τις προηγούμενες μέρες με όσα θλιβερά παρακολουθήσαμε να γίνονται στα νησιά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει ότι το σχέδιο της είναι το μοναδικό εφαρμόσιμο και βεβαίως από την άλλη μεριά κάνει κάποιους ελιγμούς χωρίς ωστόσο να αφίσταται από το βασικό της σχέδιο που είναι ότι η λύση θα δοθεί μόνο με τη δημιουργία κλειστών κέντρων τα οποία θα έρθουν να αντικαταστήσουν τις σημερινές άναρχες δομές που υπάρχουν στη Μόρια, στη Βιάλ και στη Σάμο.
Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πάντως, που συμμετείχαν σε αυτή τη σύσκεψη, δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και να υποβάλουν προτάσεις. Ωστόσο γίνεται λόγος για συναντίληψη και για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Βεβαίως, εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω. Αυτό ίσως, δεν λέει όλη την αλήθεια γιατί έτσι κι αλλιώς, η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, ήταν ότι πρέπει να γίνουν τα κλειστά κέντρα προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός, ποιοι θα πάνε ανατολικά, δηλαδή ποιοι θα επιστραφούν στην Τουρκία και ποιοι θα πάνε δυτικά, δηλαδή ποιοι θα πάρουν άσυλο και θα έρθουν στην ενδοχώρα και στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως η αποσυμφόρηση θα αρχίσει, όπως συμφωνήθηκε, από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο και κακώς βρίσκονται εκεί και από εκείνους που βρίσκονται στις υπάρχουσες δομές.
Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Συνδέοντας, νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την επέλαση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των συνόρων και μάλιστα είπε ότι θα ενεργοποιήσει σχετικό κοινοτικό κανονισμό αναβαθμίζοντας στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση έτσι ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή κρουσμάτων από τις χώρες όπως είναι το Ιράν και το Αφγανιστάν όπου εκεί είχαν αυξημένο αριθμό καθώς πολλοί μετανάστες προέρχονται ή διέρχονται εκεί.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης