Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαπραγμάτευση εξπρές Υπουργείου Εργασίας και Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ με προϋπόθεση αναλογιστική μελέτη

Διαπραγμάτευση εξπρές Υπουργείου Εργασίας και Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ με προϋπόθεση αναλογιστική μελέτη
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και ο στόχος της 15ης Μαρτίου
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Εθνικής Τράπεζας για το ΛΕΠΕΤΕ από μηδενική βάση με το Υπουργείο Εργασίας να θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την άμεση εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης ώστε να προσδιοριστεί το κόστος που πρέπει να επωμιστούν οι δύο πλευρές.
Εφ’ όσον προχωρήσει η αναλογιστική θα υπάρξει άμεση διαπραγμάτευση ώστε να καθοριστεί ο επιμερισμός του κόστους αλλά και η διαδικασία με την οποία θα καλυφθούν οι ανάγκες καταβολής των συντάξεων τα επόμενα χρόνια από το ΕΤΕΕΑΠ.
Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να αποφευχθεί σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση (η επιβάρυνση είναι αναπόφευκτη και έχει ήδη προκύψει από το νόμο Πετρόπουλου) αλλά και η ρύθμιση να είναι τέτοια που δεν θα προκύψουν προβλήματα για την Εθνική Τράπεζα σε κεφαλαιακό επίπεδο.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα εναλλακτικά σενάρια όπως για παράδειγμα η κάλυψη των υποχρεώσεων με καταβολή αυξημένων εισφορών για τους σημερινούς εργαζόμενους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να θεωρείται κάτι δεδομένο.
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να λυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλες τις πλευρές και ζητούμενο αποτελεί η τεχνική που θα εφαρμοστεί ώστε να αποφευχθούν παρενέργειες στον ισολογισμό της τράπεζας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για το ύψος των συνάξεων που θα διαμορφωθούν καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αναλογιστική μελέτη ενώ στόχος είναι να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων όπως προέβλεπε ο νόμος Πετρόπουλου (παλιοί και νέοι συνταξιούχοι.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η αναλογιστική όσο και η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνουν σε χρόνους εξπρές ώστε μέχρι τις 15 Μαρτίου να έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί πριν τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2019 της Εθνικής στα τέλη Μαρτίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης