Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διπλή ελάφρυνση από τους φόρους με τις νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

tags :
Διπλή ελάφρυνση από τους φόρους με τις νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ
Διπλή ελάφρυνση, κυρίως από φόρους μέχρι 4.500 ευρώ ετησίως θα έχουν 1,44 εκατ αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με την καταβολή των νέων εισφορών που αποσυνδέονται από το εισόδημα.
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείου Εργασίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) σημαντικότερη ελάφρυνση προκύπτει στα εισοδήματα μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ.
Έτσι, για εισόδημα 35.032 ευρώ, επαγγελματίας -με το νόμο Κατρούγκαλου- καταβάλλει εισφορές 7.105 ευρώ ετησίως και 6.699 φόρο.
Με το ασφαλιστικό Βρούτση σε συνδυασμό με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, αν ασφαλιστεί στη δεύτερη κατηγορία (252 ευρώ μηνιαίως) μπορεί να καταβάλλει εισφορές 3.019 ευρώ  ετησίως ενώ θα πληρώσει φόρο 6.625 ευρώ.
Συνεπώς θα προκύψει ελάφρυνση 4.160 ευρώ.
Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.
Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.
Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα
περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή.
Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Να σημειωθεί ότι ωφελημένοι βγαίνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια με τη βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης και αποδοχές 2.500 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό  θα πάρει κύρια σύνταξη ύψους 1.379 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε σύνταξη 1.269 ευρώ.
Κερδίζει 110 ευρώ μηνιαίως.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης