Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AXA, Oxford Economics, ING: Αργά ή γρήγορα οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν λόγω κορωνοϊού

tags :
AXA, Oxford Economics, ING: Αργά ή γρήγορα οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν λόγω κορωνοϊού
Η αντίδραση που έχουμε δει αποδεικνύει ότι οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι της οικονομίας
Καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού διαταράσσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν δράση.
Οι traders αυτή την εβδομάδα αύξησαν τις προσδοκίες για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, στοιχηματίζοντας ότι θα επαναλάβουν την ανταπόκριση στην αναταραχή της αγοράς που είχε γίνει κατά την οικονομική κρίση.
Οι αγορές τιμολογούν τώρα περισσότερες από δύο περικοπές από την Federal Reserve κατά τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που συνεπάγεται μείωση κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από το σημερινό επίπεδο του 1,5-1,75%.
Η συναίνεση στην αρχή του έτους ήταν ότι ακόμη και μια περικοπή δεν ήταν βέβαιη.
Αυτή η μετατόπιση, συνέβαλε στην ώθηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά.
"Η όλη εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει αλλάξει προς το χειρότερο", δήλωσε ο Chris Iggo, επικεφαλής της AXA Investment Managers.
"Δεν είμαι σίγουρος για το τι σχεδίαζε η Fed πριν από δύο μήνες, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει", πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δεν έδωσαν μέχρι στιγμής καμία ένδειξη αλλαγής πολιτικής.
Ο αντιπρόεδρος Richard Clarida δήλωσε την Τρίτη ότι ο κορωνοϊός θα έχει «αισθητό» αντίκτυπο στην κινεζική ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί στον υπόλοιπο κόσμο.
"Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε το μέγεθος ή την επιμονή αυτών των επιπτώσεων ή αν θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές", δήλωσε.
Προς το παρόν, εξακολουθεί να είναι ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών ή πόσο μεγάλη είναι η συρρίκνωση της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα.
"Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Fed, επειδή θα ήθελαν να δουν περισσότερη σαφήνεια στο οικονομικό μέτωπο και τώρα δεν υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε πόσο κακό θα μπορούσε να κάνει ο κορωνοϊός", δήλωσε Kathy Bostjancic, επικεφαλής ανάλυσης της Oxford Economics.
Επιπλέον, η Fed μπορεί να είναι πιο διστακτική για να διευκολύνει την πολιτική της περαιτέρω, δεδομένου ότι είχε δηλώσει στο τέλος του περασμένου έτους ότι προσπάθησε να κρατήσει στάση αναμονής.
"Η αντίδραση που έχουμε δει αποδεικνύει ότι οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι της οικονομίας", δήλωσε ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής στην ING.
"Η στροφή προς τη δημοσιονομική πολιτική θα είναι επίσης σταδιακή για πολλά χρόνια".
Ο Bouvet πρόσθεσε ότι οι περικοπές των επιτοκίων ήταν απίθανο να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Οι αγορές τείνουν προς αυτήν την απάντηση, επειδή είναι συνηθισμένες σε αυτήν και είναι πιθανώς η ταχύτερη πολιτική αντίδραση που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.
Αλλά δεν είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης