Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έρχεται» ρύθμιση για την απεμπλοκή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα

«Έρχεται» ρύθμιση για την απεμπλοκή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα
Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα, αίροντας τις συνέπειες ένταξης του ΕΧΕ από την ΕΛΣΤΑΤ στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει διέξοδο στο μείζον πρόβλημα που δημιούργησε η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ να συμπεριλάβει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προωθήσει τη ρύθμιση στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική επεξεργασία, προκειμένου να κατατεθεί συντόμως στη Βουλή και να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, θα προβλέπει ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου, αναφέροντας ρητώς ότι οι διατάξεις του δημοσίου τομέα και των δημοσίων συμβάσεων, όπως και ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού, δεν θα ισχύουν για το ΕΧΕ.
Από την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ διακυβεύονται οι δεσμευτικοί στόχοι της χώρας για τη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς που θα υποκαταστήσει το σημερινό, τους οποίους υλοποιεί το ΕΧΕ και μάλιστα με δεσμευτικές προθεσμίες και την απειλή προστίμων από τη ΡΑΕ με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας μόλις στις 31 Ιανουαρίου.

Αγώνας δρόμου για την αγορά παραγώγων

Το υπουργείο Ενέργειας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις και ει δυνατόν να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός έναρξης λειτουργίας της αγοράς παραγώγων στις 16 Μαρτίου.
Η έγκριση των απαιτούμενων αδειών από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΧΕ προκειμένου να κατατεθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναβλήθηκε λόγω της απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ.
Η διοίκηση του ΕΧΕ αναμένει την νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας του προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, τόσο για την λειτουργία της αγοράς παραγώγων όσο και του target Model τον Ιούνιο του 2020.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης