Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 16 συμπεράσματα της 5ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών - Στην 6η πέφτει το βάρος - Μάιο - Ιούνιο κρίνονται τα πάντα

tags :
Τα 16 συμπεράσματα της 5ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών  - Στην 6η πέφτει το βάρος - Μάιο - Ιούνιο κρίνονται τα πάντα
H 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας συνοψίζεται στα εξής 16 σημεία
Το δρόμο προς το Euroworking Group (EWG) που συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, 5 Μαρτίου, παίρνει η 5η έκθεση αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι η μόνη έκθεση που κινείται σε ρηχά νερά, δεν έχει την βαριά σκιά των συστάσεων που είχαν όλες οι προηγούμενες αφού δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι το βάρος μετατοπίζεται στην 6η αξιολόγηση που θεωρείται κομβική, αφενός για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs, αφετέρου για την δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Η 6η αξιολόγηση επειδή περιλαμβάνει και αποφάσεις για νέες φοροελαφρύνσεις ( στη βάση των συζητήσεων για το νέο Μεσοπρόθεσμο) έχει πολλά αγκάθια.
Όμως το μεγαλύτερο από όλα είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι διθυραμβικές κριτικές των δανειστών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να μην διαρκέσουν για πολύ αφού τα δύσκολα για την ελληνική πλευρά είναι ακόμη μπροστά…  

Πιο αναλυτικά η 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας συνοψίζεται στα εξής 16 σημεία:    

1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η εκτίμηση για την ανάπτυξη είναι 2,2% για το 2019 και 2,4% για το 2020.

2.ΠΡΩΤΟΓΕΝΈΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Προβλέπει ότι το 2019 θα είναι πάνω από τον στόχο του 3,5%, για 5η συνεχή χρονιά, κοντά στο 4% του ΑΕΠ.

3.ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ: Το θέμα του μηχανισμού εξομάλυνσης (που θα επιτρέπει υπερπλεονάσματα μιας χρονιάς να μεταφέρονται στην επόμενη) είναι θέμα Eurogroup και θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και τη διαχειρισιμότητα χρέους.

4.SMPs - ANFAs: Εχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs για «συμφωνημένες επενδύσεις».
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί υπόψη του Eurogroup τον Ιούνιο.

5.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Καταγράφεται σημαντική υποεκτέλεση των κονδυλίων για επενδύσεις το 2019.

6.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καταγράφεται μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις επικουρικές. Η έκθεση αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις συντάξεις στα επίπεδα που ήταν προ της εν λόγω μείωσης. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024.

7.ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση προβλέπει πως θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος την άνοιξη προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα, σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέα μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα θα εξεταστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.

8.ΕΝΦΙΑ: Η έκθεση προαναγγέλλει αναδιάρθρωση σε φορολογικούς συντελεστές και αφορολόγητα όρια μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εκτιμά ότι το 2020 το 98% των ιδιοκτητών θα είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ, από 85% σήμερα. Οι αλλαγές θα εξεταστούν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.

9.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΈΣ ΤΙΜΕΣ: Φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 140 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αλλά και από την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

10.ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του σχεδίου για την εκκαθάριση των συσσωρευμένων εγγυήσεων.
Προβλέπει την επεξεργασία όλων των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2022, και των δανείων φυσικών προσώπων έως το τέλος του 2023.

11. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Το απόθεμα καθαρών καθυστερήσεων έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, 220 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο του σχεδίου εκκαθάρισης του Οκτωβρίου 2019 (συνεχής δέσμευση).
Επίσης, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων.

12. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Το αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπανών 280 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το προσφυγικό χρήζει περαιτέρω διερεύνηση σύμφωνα με την Κονισιόν. Τα ευρήματα θα εξεταστούν στην επόμενη έκθεση.

13. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΑΔΕ: Ο στόχος για τη στελέχωση της Αρχής με 12.500 άτομα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ωστόσο, χαιρετίζεται η ανανέωση της θητείας του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Πιτσιλή.

14. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων , όπως για παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό, την Εγνατία Οδό (η δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου).

15. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:  Αργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διαπιστώνουν επίσης οι θεσμοί, ένα από τα σημαντικά «εργαλεία» για την ανάπτυξη και την πολιτική γης. Η πορεία των μελετών θα εξεταστεί στα μέσα του χρόνου, με προοπτική να κλείσουν οι κτηματογραφήσεις το 2022. Φέτος πάντως θα λειτουργήσουν τα 17 περιφερειακά και 72 τοπικά κτηματολογικά γραφεία, που θα αντικαταστήσουν τα υποθηκοφυλακεία.

16. ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Η έκθεση κάνει λόγο για «τολμηρή μεταστροφή» στην ανάπτυξη της ΔΕΗ, που αφορά κυρίως το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων καθώς και την απόφαση για επίσπευση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης