Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού - Πάνω από 82 χιλ. τα κρούσματα και 2.801 οι νεκροί - O ιός μεταλλάσσεται επιθετικά όπως ο HIV (AIDS)

tags :
Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού - Πάνω από 82 χιλ. τα κρούσματα και 2.801 οι νεκροί - O ιός μεταλλάσσεται επιθετικά όπως ο HIV (AIDS)
Τα κρούσματα του Covid -19 αυξάνονται συνεχώς στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ
(upd14) Ασταμάτητη φαντάζει η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού καθώς καθημερινά είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι όχι μόνο στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και σε μια σειρά από χώρες, όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν χθες 26/2 σε τέσσερις νέες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Κροατία και Αλγερία) ενώ ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ήδη 2.801 νεκρούς, έχει χτυπήσει τουλάχιστον 38 χώρες με τα κρούσματα να φθάνουν τα 82.164
Ωστόσο 32.800 άνθρωποι νόσησαν και ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Ήδη πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων  υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση αυτή πέρα από το ότι ενισχύει την ανησυχία και τους φόβους για το που μπορεί να φτάσει η επέλαση του κορωνοϊού, θέτει τεράστια ερωτηματικά και για το μέγεθος του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα, όπου την ετάρτη 26/2 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία.
Θέση στον διαδραστικό χάρτη, σχεδόν real time, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού βρήκε από την Τετάρτη η Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει πλέον τη δική της «κόκκινη βούλα» δίπλα στην Ιταλία, με 12 νεκρούς και εκατοντάδες ύποπτα κρούσματα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ JHU

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Covid -19 έχει μετάλλαξη τύπου HIV δηλαδή το AIDS

Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από τον άνθρωπο, νέα έρευνα από επιστήμονες στην Κίνα και την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι η ασθένεια εμφανίζει «μετάλλαξη τύπου HIV» που της επιτρέπει να δεσμεύεται ανθρώπινα κύτταρα έως και 1.000 φορές ισχυρότερα από τον ιό Sars, σύμφωνα με το SCMP.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2020, μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία έγραψε σε επιστημονικό σύγραμμα υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει τροποποιηθεί γενετικά για να ενσωματώσει τμήματα του γονιδιώματος του HIV.
Αυτή η ασυνήθιστη ομοιότητα π.χ. η πρωτεΐνη nCoV όπως και ο HIV-1 gp120 και η Gag είναι απίθανο να είναι τυχαία στη φύση πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να εμφανίσθηκε φυσικά.
Νέα έρευνα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Nankai, θεωρεί ότι όντως ο COV-19 εμφανίζει«μετάλλαξη τύπου HIV» που του επιτρέπει να εισέλθει γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα συνδέοντας με έναν υποδοχέα ACE2.
Οι εξαιρετικά μεταδοτικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των HIV και Ebola, στοχεύουν σε ένα ένζυμο που ονομάζεται φουρίνη, το οποίο λειτουργεί ως ενεργοποιητής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα.
Όταν εξετάζουμε την ακολουθία γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής Ruan Jishou και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Nankai στην Tianjin βρήκαν ένα τμήμα μεταλλαγμένων γονιδίων που δεν υπήρχαν στο Sars, αλλά ήταν παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στον HIV και τον Ebola.
Ο Coronavirus μπορεί πράγματι να περιέχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που μοιάζει με το HIV που το καθιστά εξαιρετικά μολυσματικό, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μάλλον περίεργης "μετάλλαξης".

Ανακαλύφθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό - Δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα

Ουσία που ανακαλύφθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Apeiron, η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη, φέρεται να καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα που έχουν προσβληθεί από βαριές λοιμώξεις όπως του SARS-CoV-2.
Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από ερευνητική ομάδα ειδικών από την Κίνα, την Αυστρία, τον Καναδά και στην οποία συμμετέχει ο γενετιστής και ιδρυτής της Apeiron Υ. Peninger- χορηγείται σε 29 ασθενείς για επτά ημέρες η πειραματική ουσία APN01.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την τρέχουσα έρευνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες έρευνες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2.
Με την έρευνα του ενζύμου ασχολείται ο Peninger, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και εδώ και καιρό εργάζεται στο University of British Columbia του Καναδά.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το γενετικό υλικό του νέου κοροναϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003, και όπως παρατηρεί ο Skatski του St. Michael's Hospital του Τορόντο, ο νέος κοροναϊός‚ SARS-Cov-2, χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, και οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με την χορήγηση της νέας ουσίας μπορεί να αποτραπεί η βλάβη του πνεύμονα και η ανεπάρκεια των οργάνων.
Το ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί καταρχήν να λειτουργήσει, απέδειξαν νέες έρευνες στα εργαστήρια του Peningher σε συνεργασία με τον Τσενγιού Γιανγκ του Union Medical College του Πεκίνου.
Ο Αυστριακός ερευνητής εκφράζει τη χαρά του που, όπως σημειώνει, στη βάση των ερευνών τους εξετάζεται τώρα η δυναμική του APN01 σε κλινικές έρευνες για την θεραπεία ασθενών, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νεοεμφανισθέντα κορωνοϊό.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:


- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 82.164..
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.801 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 32.872 άνθρωποι.
- Μόνο στο Hubei της Κίνας οι νεκροί είναι 2.641.
- Δεν συνιστά πανδημία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 78.497 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 1.595 κρούσματα και 13 νεκρoύς.
- Ο δήμαρχος του San Francisco κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- To CDC Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του Covid -19 είναι αναπόφευκτη.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 19 - άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 50 οι νεκροί - και τα κρούσματα 139 ή 350.
- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 189.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Η περιοχή Hubei της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο αναφέρει καθημερινά κρούσματα, αν και αυτά φαίνεται πως βαίνουν μειούμενα.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, 11 κρούσματα στο Κουβέιτ, κρούσμα σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
-Ένα κρούσμα στη Βόρεια Μακεδονία
- Δύο κρούσματα στο Πακιστάν

Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν ότι εντόπισαν κρούσματα του Covid-19 ή ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.
Ακολουθεί μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες (26/12) το βράδυ, εκτός της Ελλάδας:

Ιταλία

Τα κρούσματα ανέρχονται στα 400, μεταξύ των οποίων και οκτώ ανήλικα παιδιά.
Στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 12 θάνατοι.
Από την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν αναρρώσει τρεις ασθενείς.
Εξάλλου, πολλοί από τους ασθενείς που εντοπίζονται σε άλλες χώρες, όπως στην Αλγερία και τη Βραζιλία, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία, ιδίως περιοχές του βορρά.

Ισπανία

Από την αρχή της επιδημίας έχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα συνδέονται με την Ιταλία.
Ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων όπου είχαν διαμείνει Ιταλοί ασθενείς, έχει τεθεί σε καραντίνα.
Προσπαθώντας να περιορίσει την εξάπλωση, η Μαδρίτη συμβουλεύει τους Ισπανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βόρεια Ιταλία.
Επίσης, για να εντοπιστούν τυχόν ασθενείς, εξετάζονται όσοι νοσηλεύονται ήδη σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα άγνωστης αιτιολογίας αλλά και όσοι επιστρέφουν από επικίνδυνες ζώνες και παρουσίαζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Γαλλία

Άλλος ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 18.
Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι "δεν υπάρχει επιδημία στη χώρα, μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις".
Από τους 18 ανθρώπους που ασθένησαν, οι δύο πέθαναν, 12 ανάρρωσαν και τέσσερις παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.
Οι αρχές ετοιμάζονται να διαθέσουν για τους πολίτες 15 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες.
Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Γάλλους να αναβάλουν τα ταξίδια τους στη βόρεια Ιταλία.
Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες.
Ο δήμος της Νίκαιας αποφάσισε να αναβάλει τις εορταστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, για προληπτικούς λόγους.

Γερμανία

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 18.
Τα δύο τελευταία εντοπίστηκαν την Τρίτη και μεταξύ αυτών είναι ένας 25χρονος ο οποίος όπως δείχνουν όλα μολύνθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Βρετανία

Από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.

Κροατία

Δύο κρούσματα: αρχικά ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.

Αυστρία

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ. Η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί το ξενοδοχείο άρθηκε σήμερα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις σε εργαζόμενους και πελάτες. Η Αυστρία, που συνορεύει με την Ιταλία, δεν έχει κλείσει τα σύνορά της αλλά συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον ιταλικό βορρά.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα, ένας άνδρας που έφτασε από την Ουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.

Βόρεια Μακεδονία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων.
Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχε ασθενήσει στην Ιταλία και είχε νοσηλευτεί, αλλά δεν είχε εξεταστεί για τον νέο κοροναϊό.

Γεωργία

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα μίνι λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν.
Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Φινλανδία

Δύο κρούσματα.
Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ σήμερα εντοπίστηκε μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σουηδία

Ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου.
Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε μείνει στην περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.

Βαλτικές χώρες

Κανένας ασθενής, όμως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα.
Η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να αποδεσμεύσει πόρους πιο γρήγορα, σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία.
Η Λετονία έχει ετοιμάσει περίπου 100 κλίνες σε νοσοκομεία και ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες να μην πάνε στη δουλειά τους αλλά να πάρουν άδεια καραντίνας (επί πληρωμή) διαρκείας 14 ημερών.

Πολωνία

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Στα αεροδρόμια ελέγχονται οι επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα και την Ιταλία.

Τσεχία

Κανένα κρούσμα.
Πολλές δεκάδες Τσέχοι μπήκαν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από την Ιταλία.

Σλοβακία

Στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας ελέγχονται όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα από την Ιταλία.

Βουλγαρία-Ρουμανία

Κανένα κρούσμα.
Η αεροπορική εταιρεία Air Bulgaria ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Σόφια για Μιλάνο.
Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα όσους επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στη βόρεια Ιταλία.

Δανία

Κανένα κρούσμα.
Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία καλούνται από τις αρχές να προσέλθουν σε νοσοκομεία για να εξεταστούν.

Νορβηγία

Κανένα κρούσμα, όμως το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας προετοιμάζεται για μια σοβαρή επιδημία, αυξάνοντας τις δυνατότητες υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία.


Image

Image
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη, είχε ταξιδέψει στην Ιταλία

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός, καθώς δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία βρέθηκε θετικό στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, απομονώνονται οικειοθελώς όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασθενής είναι καλά στην υγεία της και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.
Στο «Λαϊκό» νοσοκομείο εισήχθη ένα ακόμα ύποπτο κρούσμα και ελέγχεται το ληφθέν γενετικό υλικό από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα «κατεπείγοντα μέτρα» αποφυγής και περιορισμού της διάδωσης του κορωνοϊού».
Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Αττικόν».
O ασθενής μεταφέρθηκε χθες (25/2/2020) το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σπίτι του στον Πειραιά, καθώς είχε παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοϊό έπειτα από ταξίδι του στο Μιλάνο.
Σύμφωνα και με το πρωτόκολλο, έγιναν εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και το δείγμα βγήκε αρνητικό.

ΠΟΥ: Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός – Δεν συνιστά πανδημία

Την εκτίμηση ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πανδημία διατυπώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,Tedros Adhanom Ghebreyesus, αναφέροντας πως μπορεί ακόμα ο ιός να τεθεί υπό έλεγχο.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, στο Ιράν και στη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία.
«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων.
Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές» ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ασταμάτητος ο κορωνοϊός

Η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι σε μια σειρά από χώρες ανά τον πλανήτη, την ώρα που οι επιστήμονες αρχίζουν να θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.
Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου».
Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.
«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα.
Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Christopher Dye του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα.
Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).
Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην - χωρίς πανικό - κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες - κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο.
Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/TEASE_0.png?itok=8e69f2K8

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.
Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες.
«Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.
Πολλοί επιδημιολόγοι όμως θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς εξασφαλίζουν σε μια χώρα λίγο πρόσθετο χρόνο χωρίς τον κορωνοϊό, ενώ ούτε ο ΠΟΥ είναι υπέρ της υιοθέτησης τους, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», π.χ. εμποδίζοντας την αναγκαία τροφοδοσία ιατρικών εφοδίων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη και το ηθικό του κοινού.
Όσο ο κατάλογος των χωρών με κρούσματα της νόσου Covid-19 μεγαλώνει, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν και θα έχουν ολοένα λιγότερο νόημα.
Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί, να δαπανά μια χώρα τεράστια ποσά να «προστατεύει» τα σύνορά της, όταν ήδη έχει πολλά κρούσματα στο εσωτερικό της; Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί αυτοί στα σύνορα πλήττουν σοβαρά το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Christopher Dye του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα πιο αποτελεσματικά από τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας (μερικά από αυτά αδιανόητα για δυτικές δημοκρατίες) για τον περιορισμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν η διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, το κλείσιμο όλων των χώρων μαζικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και η απαγόρευση των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων.
Όπως λέει, άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να μιμηθούν την Κίνα στο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και στην επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες μεγάλες πόλεις.
Όμως σίγουρα θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς επίσης να προσθέσουν κλίνες στα νοσοκομεία τους για την περίπτωση που ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται πια όπως ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe


Επιδημία κορωνοϊού: Στους 2.764 οι νεκροί, πάνω από 81.000 τα κρούσματα
Στους 2.764 ανέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 81.000.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Τρίτη 25/2 52 νέους θανάτους με τον απολογισμό αυτό να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Παράλληλα καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι στην ηπειρωτική Κίνα σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.
Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης.
Από τα νέα κρούσματα, στην επαρχία καταγράφηκαν τα 401.
Τα σύνολα στη Χουμπέι ανέρχονται σε 2.615 νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας και 65.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βρήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό τους να φθάνει τους 29.745.
Σημειώνεται πως εκτός Κίνας, οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ιράν (16 θάνατοι), στη Νότια Κορέα (12 θάνατοι) και στην Ιταλία (12 θάνατοι).
Αυτές άλλωστε είναι οι χώρες, στις οποίες καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Ν. Κορέα: Στους 12 οι νεκροί

Στους 12 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Νότια Κορέα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.146.
Η Νότια Κορέα αποτελεί τη δεύτερη μετά την Κίνα χώρα με τα περισσότερα κρούσματα.
Πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε ένα μαζικό έλεγχο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν μέλη της χριστιανικής αίρεσης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ιράκ: Διάταγμα απαγορεύει όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις

Το Ιράκ απαγόρευσε σήμερα με κυβερνητικό διάταγμα, την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και στους Ιρακινούς πολίτες να ταξιδεύουν σε εννέα χώρες: την Κίνα, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.
Με το ίδιο διάταγμα ορίζεται επίσης ότι από αύριο, 27 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 7 Μαρτίου, σταματούν τα μαθήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ θα κλείσουν σε όλη τη χώρα οι κινηματογράφοι, τα καφενεία, τα κλαμπ και άλλοι χώροι δημόσιων συγκεντρώσεων.
Oι αρχές του Ιράκ ωστόσο, είχαν ήδη ανακοινώσει, ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Αφγανιστάν, Πακιστάν - Στους 16 οι νεκροί στο Ιράν


Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστάν και τα δύο πρώτα το Πακιστάν.
Κουβέιτ και Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα 24/2 τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 95 κρούσματα εκ των οποίων 16 θανατηφόρα.
Το Κουβέιτ εντόπισε τον κορωνοϊό σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».
Παράλληλα και το Αφγανιστάν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες.
Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγράψει 13 κρούσματα ενώ δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο Ομάν.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στο Πακιστάν.
Τα δύο κρούσματα υποβάλλονται σε αγωγή βάσει των επίσημων κλινικών πρωτοκόλλων και η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο", δήλωσε ο Zafar Mirza, σύμβουλος Δημόσιας Υγείας του πρωθυπουργού Imran Khan στο Twitter.
Ένα από τα κρούσματα καταγράφηκε στο Καράτσι, ενώ προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια περιοχή εντοπίστηκε το δεύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης