Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Prodea: Αισιόδοξη για την εγχώρια αγορά ακινήτων ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου

tags :
Prodea: Αισιόδοξη για την εγχώρια αγορά ακινήτων ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου
Η διοίκηση της Prodea διερευνά την πιθανότητα πώλησης της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία Picasso Fund
Θετικά αποτελέσματα και λόγω της αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων εμφάνισε στη χρήση 2019 η Prodea.
Η εισηγμένη αναφέρει πως εξετάζει άμεσα τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την πώληση ιταλικής θυγατρικής.
Πιο αναλυτικά η εταιρεία αναφέρει στη λογιστική κατάσταση πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα συγκυρία και τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, θεωρεί ότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί σημαντικά και, κατά τούτο, δύναται να επιτρέψουν στην Εταιρεία την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή και εγχώρια αγορά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας και την επίτευξη των επενδυτικών της στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα διεύρυνσης του υφιστάμενου, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου της, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία θα εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω μιας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η δομή της οποίας θα λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη διασπορά και την ανάγκη της αποτελεσματικής ενίσχυσής της με διεύρυνση της υπάρχουσας μετοχικής βάσης και την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων της παγκόσμιας και της ελληνικής αγοράς».
Αναφορικά με την Ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνων με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά εκτιμά πως αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του Ομίλου που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της βέλτιστης διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, η διοίκηση διερευνά την πιθανότητα πώλησης της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία Picasso Fund.
 Η εύλογη αξία των ακινήτων που διαθέτει η θυγατρική ανερχόταν στο τέλος του 2019 στα 192 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2019 ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 175 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 298,9 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό κέρδος από την αναπροσαρμογή ακινήτων ήταν στα 179,8 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν όλα τα έκτακτα κέρδη, τα καθαρά της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 75,3 εκατ. ευρώ από 67,4 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο 2019 η εισηγμένη αναχρηματοδότησε δανειακές συμβάσεις και το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,95%.
Η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 5,56 ευρώ, ενώ χθες στο ΧΑ έκλεισε στα 7,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης