Τελευταία Νέα
Speculator

Επενδυτές σε πανικό – Σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των «νέων» επενδυτών για το ΧΑ

tags :
Επενδυτές σε πανικό – Σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των «νέων» επενδυτών για το ΧΑ
Επενδυτές που μετά από χρόνια ξαναγύρισαν στο ΧΑ, ρευστοποιούν και χάνουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό
Μία κοινή λέξη, συνοδεύει τα σχόλια των στελεχών της αγοράς αυτές τις ημέρες.
Η λέξη «πανικός» είναι η κοινή συνισταμένη στα λεγόμενά τους.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή (26/2) πορεία της αγοράς, αρκετά στελέχη σημείωναν πως στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και βλέποντας οι επενδυτές τις μεγάλες απώλειες, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν άμεσα όλο τους το χαρτοφυλάκιο κοντά στις 800 μονάδες του γενικού δείκτη.
Ακόμα και αρκετοί μακροπρόθεσμοι που είχαν κρατήσει και σε περιόδους απαξίωσης επιχείρησαν να πουλήσουν.
Στελέχη του ΧΑ αναφέρουν πως το αρνητικό είναι πως νέοι σχετικά επενδυτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κοντά στις 900 μονάδες και σχετικά πρόσφατα, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν απογοητευμένοι από την ενασχόλησή τους ξανά με τις μετοχές.
Όπως αναφέρουν, ίσως να περάσει ξανά αρκετός καιρός μέχρι να επιστρέψουν, αφού ενώ κάποιοι απείχαν για χρόνια και πρόσφατα γύρισαν, η νέα απογοήτευση θα τους συνοδεύει για μήνες και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους πείσουν ξανά να αγοράσουν μετοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πανικός έφτασε και στα αμοιβαία κεφάλαια.
Πριν λίγες εβδομάδες οι εισροές κεφαλαίων ήταν αθρόες και οι επενδυτές αγόραζαν μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σε αντίστοιχα προϊόντα με συνδυασμό ομολογιακών και μετοχικών αξιών ωθούσαν οι τράπεζες και τους καταθέτες, λόγω των μηδενικών επιτοκίων.
Τώρα υπάρχουν μεγάλες εκροές με αποτέλεσμα και οι διαχειριστές να πουλάνε μετοχές προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα και να καλύψουν τις εκροές.
Η αγορά έπιασε τα χαμηλά του Αυγούστου του 2019, όταν ολοκληρωνόταν η διόρθωση από τα τότε υψηλά των 900 μονάδων και μετά από ένα κορυφαίο ράλι με συμμετοχή και των τραπεζικών μετοχών.
Η αγορά πλέον καταγράφει απώλειες 11,5% από την αρχή του έτους και θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν είχαν ανακάμψει οι διεθνείς αγορές βοηθώντας και το ΧΑ στο να περιορίσει την πτώση από το -4,26% στο -2,69%.
Το σύνολο σχεδόν των μετοχών καταγράφει σημαντικές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά στο επίκεντρο έχουν βρεθεί μετοχές για τις οποίες οι επενδυτές θεωρούν ότι επηρεάζονται περισσότερο όπως Aegean, Jumbo κ.α.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως η πορεία των ξένων αγορών και η ειδησεογραφία αναφορικά με την εξάπλωση του ιού της Κίνας θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης