Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγώνας δρόμου για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού υπό το βλέμμα της ΕΕ

tags :
Αγώνας δρόμου για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού υπό το βλέμμα της ΕΕ
Σημαντικές καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού διαπιστώνει η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σημαντικές καθυστερήσεις στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού διαπιστώνει η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος θα έχει επιλύσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση.
Μάλιστα το Υπουργείο έχει ορίσει την 26η Ιουνίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μία σειρά θεμάτων όπως είναι η ολοκλήρωση κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, οι απαιτούμενες ενέργειες για την αδειοδότηση του συνόλου των σηράγγων (απεριόριστη ή εκτός επικίνδυνων φορτίων κατά περίπτωση).
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών ή/και κατασκευαστικών εργασιών όπως και ο  προσδιορισμός του κόστους, που απαιτούνται για την αποκατάσταση των γεφυρών
Θα πρέπει να έχει επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών συμβάσεων υλοποίησης Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη που παραμένουν ανενεργές από το 2011, όλες οι απαλλοτριώσεις που προβλέπονται καθώς η απελευθέρωση των εσόδων της Εγνατίας Οδού από το υφιστάμενο υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς ενέχυρο ώστε ο αυτοκινητόδρομος να μεταβιβαστεί ελεύθερος στον παραχωρησιούχο.
Το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι οι σταθμοί διοδίων θα είναι σχεδόν έτοιμοι στο σύνολό τους για λειτουργία τον Μάιο του 2020, ενώ έως τον Απρίλιο 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση των παλαιών γεφυρών και την αδειοδότηση των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου.
Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση είναι διάρκειας έως 40 ετών, ενώ δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικής πρότασης έχουν τα 7 εξής σχήματα:
-ANAS International Enterprise S.p.A.
-FREYJA HOLDINGS SARL (Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp)
-ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
-SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.
-VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.
-ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.

Αντιδράσεις από τους εργαζομένους

Στάσεις εργασίας έχουν προκυρήξει οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού, αντιδρώντας στις επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί στον αυτοκινητόδρομο από τους υποψήφιους αγοραστές της.
«Η διοίκηση της εταιρείας, μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων, διαβίβασε το πρόγραμμα επισκέψεων των υποψήφιων παραχωρησιούχων που προγραμμάτισε το ΤΑΙΠΕΔ στα Περιφερειακά Γραφεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του Συλλόγου, προκηρύσσουμε 3ωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας από Δευτέρα 9/3/2020 έως την Πέμπτη 12/3/2020 (ανάλογα με την τελικό πρόγραμμα επισκέψεων) για να μπορούν οι συνάδελφοι να μην συμμετέχουν σε αυτή την παρωδία που διοργανώνει το ΤΑΙΠΕΔ και ακολουθεί η διοίκηση της ΕΟΑΕ», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εργαζομένων της εταιρείας.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης