Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στο Ιράν είναι επικίνδυνο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

tags :
FT: Γιατί το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στο Ιράν είναι επικίνδυνο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή
Το Ιράν έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό εκτός της Κίνας και αγωνίζεται να περιορίσει την ασθένεια αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Finacial Times
Το Ιράν έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό εκτός της Κίνας και αγωνίζεται να περιορίσει την ασθένεια αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Finacial Times.
Αυτό δημιουργεί φόβους ότι το ξέσπασμα θα εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες όπου τα εύθραυστα συστήματα υγείας και ο ασθενής κρατικός έλεγχος θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την καταπολέμηση της θανατηφόρου νόσου.

Πόσα κρούσματα υπάρχουν;

Τουλάχιστον 139 άτομα στο Ιράν έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Υγείας της χώρας.
Από τις περιπτώσεις αυτές, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στην ιερή πόλη Qom, 140 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης η οποία έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Qom δέχεται επαγγελματίες ταξιδιώτες και Ισλαμιστές προσκυνητές από όλο τον κόσμο και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων σπουδαστών σιτιών από όλο τον  κόσμο.
Μερικές εκατοντάδες από αυτούς τους φοιτητές πιστεύεται ότι είναι Κινέζοι υπήκοοι.
Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον ασθενή που έφερε τον ιό στο Ιράν.
Από τις πρώτες περιπτώσεις στο Qom, έχει εντοπιστεί κορωνοϊός σε 19 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Μπορούν τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα;

Μετά από εβδομάδες που οι ιρανικές αρχές διέψευδαν ότι οποιοσδήποτε Ιρανός είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσαν ότι δύο άτομα είχαν βρεθεί θετικά στον Covid-19 στο Qom την Τετάρτη την περασμένη εβδομάδα.
Αργότερα την ίδια μέρα οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τους θανάτους τους.
Ο σύντομος χρόνος μεταξύ της επιβεβαίωσης των λοιμώξεων και των θανάτων τους πυροδότησε υποψίες ότι οι αξιωματούχοι σκόπιμα απέκρυψαν την παρουσία του ιού για μερικές εβδομάδες.
Το ξέσπασμα έρχεται σε μια στιγμή που η εμπιστοσύνη του κοινού στο ισλαμικό καθεστώς είναι σε χαμηλά επίπεδα, αφού οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατέρριψαν  λανθασμένα ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο τον Ιανουάριο του 2019, σκοτώνοντας και τους 176 επιβάτες.
Το υπουργείο Υγείας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει αποκρύψει τα κρούσματα του κορωνοϊού και επιμένει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Ωστόσο, ένας βουλευτής από το Qom ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην θρησκευτική πόλη, προκαλώντας έρευνα από το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Μπορεί το Ιράν να περιορίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού;

Το Ιράν διαθέτει νοσηλευτικό προσωπικό υψηλούς κατάρτισης, ο οποίος συνήθως προσελκύει πολλούς ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδίως το Ιράκ, που αναζητούν ιατρική περίθαλψη.
Από την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν επεκταθεί και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και ο πολύ μορφωμένος πληθυσμός της χώρας σημαίνει ότι το Ιράν έχει πολλούς γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσηλευτές.
Το Ιράν έχει επίσης πρόσφατη εμπειρία ελέγχου της εκδήλωσης της ασθένειας.
Εξάλειψε την πολιομυελίτιδα την πρώτη δεκαετία μετά την επανάσταση και το 2019 εμπόδισε τη διάδοση της γρίπης τύπου Β, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους, αφού πέθαναν περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
Αλλά η ικανότητά του να περιορίσει τον κορωνοϊό είναι λιγότερο σίγουρη.
Το Ιράν αγωνίζεται κάτω από τον οικονομικό αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων και οι Ιρανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε έλλειψη ζωτικών ιατρικών προμηθειών.
Το Ιράν έχει αποδώσει ύψιστη προτεραιότητα στους τομείς τροφίμων και ιατρικής, ενώ οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν απαλλαγές από τις ΗΠΑ για να προμηθεύσουν το Ιράν με φάρμακα.
Αλλά από την στιγμή που ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι, οι Ιρανοί άρχισαν να πανικοβάλλονται αγοράζοντας τρόφιμα, μάσκες προσώπου και απολυμαντικά, οδηγώντας σε ελλείψεις στα ράφια φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ.

Ποιες γειτονικές χώρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν διασπάσει τους δεσμούς του Ιράν με μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, η ισλαμική δημοκρατία εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εμπόριο με το Ιράκ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Ρωσία.
Ιρανοί επιχειρηματίες ταξιδεύουν συχνά σε αυτές τις χώρες.
Το Ιράκ κινδυνεύει περισσότερο.
Μοιράζεται σύνορα μήκους 1.500 χιλιομέτρων με το Ιράν και εννέα συνοριακές διαβάσεις που ελέγχουν τη σταθερή κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών κάθε μέρα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Ο Alaa al-Qaisi, ιρακινός αξιωματικός των συνόρων, δήλωσε ότι τα νότια σημεία διέλευσης έχουν κλείσει από το Σάββατο στους Ιρανούς, αλλά ήδη πέντε άτομα έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό στο Ιράκ - όλα προέρχονται από το Ιράν.
Ένα ξέσπασμα στο Ιράκ θα ήταν καταστροφικό, λένε αξιωματούχοι της υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι δεκαετίες κυρώσεων, βίας και αστάθειας έχουν αφήσει τα νοσοκομεία της χώρας με ανεπαρκείς πόρους και στελέχη.
«Ειλικρινά έχουμε ένα πρόβλημα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο Ιράκ… έτσι εστιάζουμε στην πρόληψη», δήλωσε ο δρ. Saif Badr, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράκ.
Το Αφγανιστάν έχει εντοπίσει επτά ύποπτα κρούσματα στην επαρχία Herat, η οποία συνορεύει με το Ιράν, και μία επιβεβαιωμένη περίπτωση ατόμου που επέστρεψε πρόσφατα από την πόλη Qom.
Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν, αλλά σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του Covid-19..
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες για τα γειτονικά κράτη. "Μπορείτε να πιστεύετε ότι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν έχουν χαμηλότερα θύματα από το Ιράν;
Είναι αδύνατο», είπε ιρανός αξιωματούχος.
«Οι γείτονές μας έχουν επιχειρηματικούς λόγους να μην αποκαλύψουν τους θανάτους τους όπως η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή δεν έχουν την εργαστηριακή ικανότητα ανίχνευσης του ιού».

Πώς αντιδρούν άλλα κράτη;

Το Μπαχρέιν έχει αναφέρει 26 κρούσματα από ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από το Ιράν μέσω του Ντουμπάι και του Sharjah στα ΗΑΕ, προκαλώντας την απαγόρευση όλων των πτήσεων από αυτά τα αεροδρόμια.
Το Μπαχρέιν δεν έχει απευθείας πτήσεις προς το Ιράν, αλλά πολλοί από τον πλειοψηφικό πληθυσμό των μουσουλμανικών Σιιτών ταξιδεύουν τακτικά στις περιοχές προσκυνήματος στην Ισλαμική Δημοκρατία μέσω των ΗΑΕ, όπου οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους εξυπηρετούν πέντε διαφορετικές ιρανικές πόλεις.
Το Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο όσον αφορά τη διεθνή κυκλοφορία, αποτελεί εμπορικό και ταξιδιωτικό κόμβο για την Κίνα, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Μετά την αρχική διατήρηση των πτήσεων προς την Τεχεράνη, τα ΗΑΕ διέκοψαν όλες τις υπηρεσίες από και προς το Ιράν την Τρίτη, δημιουργώντας φόβους για τις επιπτώσεις στην οικονομία του Ντουμπάι, η οποία αγωνίζεται από τότε που κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου το 2014.
Έχει αναφέρει μέχρι σήμερα 13 κρούσματα, από το Ιράν και την Κίνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης