Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Αναπόφευκτα σε ύφεση η Ιταλία, λόγω κορωνοϊού - Αρνητικές οι προβλέψεις

tags :
Nomura: Αναπόφευκτα σε ύφεση η Ιταλία, λόγω κορωνοϊού - Αρνητικές οι προβλέψεις
Μέσα σε μία εβδομάδα μόνο η εικόνα της Ιταλίας έχει αλλάξει άρδην και θα αλλάξει όσο κορυφώνεται η επιδημία - Αρνητικές οι προβλέψεις
Πριν από μία εβδομάδα, μια ομάδα αναλυτών του ιαπωνικού οίκου Nomura για την ευρωπαϊκή οικονομία, προέβη στην τολμηρή πρόβλεψη για την Ιταλία, πως η οικονομία της θα εισέλθει σε τεχνητή ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, δεδομένου ότι ο COVID-19 επιβαρύνει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, από τις οποίες εξαρτάται η ευημερούσα χώρα.
Ήταν η περίοδος όπου η Ιταλία είχε μόνο 3 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και φάνηκε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας θα περνούσε ως επί το πλείστον, χωρίς μεγάλη άμεση οικονομική αντίδραση.
Οι οικονομολόγοι θεώρησαν την κίνηση «επιθετική» και εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτήν και τις επιφυλάξεις τους για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια τέτοιου τύπου πρόβλεψη αλλά και μία εφαρμογή «τεχνητής ύφεσης» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Όμως η, προ μίας εβδομάδας, επιθετική κίνηση, σήμερα 26 Φεβρουαρίου, αν μη τι άλλο, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αδύναμη, αφού από χθες Τρίτη, η εικόνα και οι προβλέψεις για την Ιταλία έχουν διαφοροποιηθεί.
Αν και ο ιός επισήμως έχει εξαπλωθεί ως την νότια Ιταλία, επηρέασε κυρίως τον εύπορο Βορρά, όπου μέχρι στιγμής, 100.000 Ιταλοί βρίσκονται υπό την επίβλεψη του στρατού σε πόλεις και χωριά.
Το σημαντικό ωστόσο είναι, πως η επιβάρυνση για τη Λομβαρδία, το Βένετο, την Εμίλια Ρομάνια και το Πιεμόντε θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Μόνο το Βένετο και η Λομβαρδία αποτελούν δύο από τις τρεις σημαντικότερες επαρχίες όσον αφορά τη συμβολή τους στο συνολικό ΑΕΠ.
Το γεγονός ότι ο ιός έχει φτάσει στο Μιλάνο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η πόλη είναι η 12η πιο πυκνοκατοικημένη στην Ευρώπη και θεωρείται το κέντρο της ιταλικής βιομηχανίας – αποκαλείται η Νέα Υόρκη της Ιταλίας.
2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο Μιλάνο και υπάρχουν 10 εκατομμύρια στη Λομβαρδία, τη γύρω επαρχία.
Όσον αφορά στις επιδόσεις της χώρας, QoQ, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το 4ο τρίμηνο (ακόμα κι αν ανέβαινε σε ετήσια βάση).
Μια ακόμη κακή επίδοση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 να σημειωθεί και η Ιταλία θα μπει σε αυτό που ονομάζεται «τεχνική ύφεση», το οποίο είναι ακριβώς αυτό - δύο συνεχόμενα τρίμηνα όπου το ΑΕΠ καταγράφει συνεχόμενη πτώση.
Ακόμη και η πολύ απλή κοινή λογική αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και λίγες εβδομάδες διακοπών σε σχολεία και δημόσιους χώρους όπως τα εστιατόρια και τα αθλητικά γεγονότα θα είχαν αντίκτυπο.
Εάν η παύση λειτουργίας επεκταθεί σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας - εργοστάσια, γραφεία κ.λπ. - τότε φυσικά η αντίδραση θα είναι χειρότερη.
Από την Τρίτη, η Ιταλία είχε επιβεβαιώσει περισσότερες από 300 περιπτώσεις, με τη μεγαλύτερη ομάδα στη Λομβαρδία και 10 θανάτους.
Σήμερα, η Ιταλία είναι επίσημα το σπίτι της χειρότερης εστίας COVID-19 στην Ευρώπη, αν και σύντομα μπορεί να αποκτήσει ανταγωνισμό.
Συνοπτικά, οι αναλυτές της Nomura συμπεραίνουν ότι «πριν από μία εβδομάδα η αναθεώρηση επί τα χείρω στην πρόβλεψή μας για μια ύφεση στην Ιταλία είχε φανεί πολύ τολμηρή.
Όχι πια.
Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος έχουν σταθερά πτωτικές τάσεις.
Και σε αυτό το σημείο ακόμη και οι επιδημιολόγοι δυσκολεύονται να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Μπορεί η Wall Street να ελπίζει σε κάτι καλύτερο;
Δύσκολο», καταλήγουν
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης