Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό με 2.763 νεκρούς, μετά την Ιταλία, η Γερμανία - Θάνατος και στη Γαλλία - Κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

tags :
Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό με 2.763 νεκρούς, μετά την Ιταλία, η Γερμανία - Θάνατος και στη Γαλλία - Κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

(upd12) Παγκόσμιο συναγερμό στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις και σοκ στις οικονομίες και στις αγορές προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού ή Covid -19 τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία αλλά εσχάτως και στην Γερμανία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές που καταρρέουν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο ισχυρό θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία.
Ενδεικτικό της αναταραχής είναι ότι και η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 26/2 τον πρώτο θάνατο Γάλλου πολίτη - στις 14/2 η Γαλλία είχε ανακοινώσει νεκρό από τον κορωνοϊό, έναν 80χρονο Κινέζο τουρίστα -, ενός 60χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Παρίσι.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:


- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 81.002.
- Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 78.064 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 1.146 κρούσματα και 12  νεκρoύς.
- Στην Γερμανία τα κρούσματα αυξάνονται σε 18
- Ο δήμαρχος του San Francisco κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
-To CDC Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του Covid -19 είναι αναπόφευκτη.
- Στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 322 ενώ μετά τη βόρεια Ιταλία, κρούσματα κατεγράφησαν στην Φλωρεντία αλλά και στο Παλέρμο της Σικελίας.
- Οι νεκροί στην Ιταλία έχουν φθάσει τους 11 και η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 16 - άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 50 οι νεκροί - και τα κρούσματα 61 ή 350.
- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 170.
- Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Κροατία και Αυστρία

- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Η περιοχή Hubei της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο αναφέρει καθημερινά κρούσματα, αν και αυτά φαίνεται πως βαίνουν μειούμενα.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερα νέα κρούσματα, συνολικά ανέρχονται σε 13.
- Η Τουρκία καθήλωσε στην Άγκυρα αεροπλάνο με 132 επιβάτες από το Ιράν που είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη - Γίνεται λόγος 17 ύποπτα περιστατικά.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, 11 κρούσματα στο Κουβέιτ, κρούσμα σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
- Συνολικά οι νεκροί 2.763, εκ των οποίων οι 2.715 στην ηπειρωτική Κίνα. 
Image

Συναγερμός για κορωνοϊό και στην Ελλάδα

Ένας ναυτικός, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Δείγμα του ασθενούς εστάλη για εξέταση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κρούσμα αποδείχθηκε αρνητικό.
Επίσης ένας άνδρας μεταφέρθηκε από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συμπτώματα ίωσης και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.
Παραμένει στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και το δείγμα εστάλη στο Παστέρ.
Στους οικείους του, που τον συνόδευαν, αλλά δεν είχαν συμπτώματα, συνεστήθη παραμονή στο σπίτι.
Τα αποτελέσματα του δείγματος αναμένονται πιθανότατα την Τετάρτη.
Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, επίσης, εντοπίστηκε σε 4χρονο παιδί από την Κόρινθο.
Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου ελήφθη δείγμα και όπως είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ κ. Μεντής και αυτό είναι αρνητικό.

ΗΠΑ: Σε 1,5 χρόνο το νωρίτερο, ενδέχεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον Covid 19


Ένα πιθανό εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό ενδέχεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον ανοσιολόγος, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI) Α. Fauci.
Το νωρίτερο ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το εμβόλιο, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, είναι σε έναν με ενάμιση χρόνο.
Ο άμεσος κίνδυνος από τον Covid-19 στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός, διαβεβαίωσε η Δρ. A. Sucat, υψηλόβαθμο στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα για το «αν» θα υπάρξει πανδημία του νέου κοροναϊού, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και πόσοι άνθρωποι θα προσβληθούν.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) S. Han, εξέφρασε τον φόβο ότι μια επιδημία θα διατάρασσε την αλυσίδα εφοδιασμού με ιατροφαρμακευτικό υλικό στις ΗΠΑ, προκαλώντας ελλείψεις. Ενδέχεται, για παράδειγμα να παρουσιαστούν ελλείψεις στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, εξήγησε.

Αναπόφευκτη η επέλαση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες, αύξησαν κατακόρυφα τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει εξάπλωση και εδώ», δήλωσε η Δρ. Nancy Messonier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 25/2.
«Αναμένουμε την εξάπλωση και στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε η Messonier, προσθέτοντας πως, «το ζήτημα δεν είναι αν αυτό θα συμβεί πια, αλλά [...] το πότε, πόσο σοβαρή θα είναι επιδημία και πόσοι άνθρωποι στη χώρα θα νοσήσουν σοβαρά», καταλήγοντας, «θα διατηρήσουμε, όσο είναι πρακτικό, μια διττή προσέγγιση [στην οποία] θα συνεχίσουμε τα μέτρα για τη συγκράτηση της ασθένειας αλλά θα χρησιμοποιήσουμε και στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων».
«Η αναστάτωση στην καθημερινότητα μας μπορεί να είναι σοβαρή», σχολίασε.
Οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πιθανότητα να αναστατωθούν οι ζωές όλων αν αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στις αμερικανικές κοινότητες.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πολλές άλλες χώρες.
Η προειδοποίηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα τα CDC, τα οποία είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον Covid-19 ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Alex Azar, καταθέτοντας σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στις ΗΠΑ.
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας, αφού πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του.
"Μολονότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός, υπάρχει πλέον εξάπλωση σε ορισμένες χώρες, εκτός της Ασίας, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό", είπε ο Azar, αναφέροντας τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ιράν και την Ιταλία.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, σημείωσε ότι οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξάπλωση του ιού στη χώρα.
Ο Kudlow είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες, όμως δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κορωνοϊός απειλεί με ακύρωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το «φάντασμα» του κορωνοϊού πλανάται απειλητικά πάνω από την Ιαπωνία, όχι μόνο για τους ασθενείς και τα θύματα που θα επιφέρει, αλλά και για τους Ολυμπιακούς αγώνες που φιλοξενεί το Τόκιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020.
Μπορεί προ δεκαημέρου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να είχε ανακοινώσει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, θα διεξαχθούν κανονικά, οι αρχές της Ιαπωνίας τηρούν στάση αναμονής και επαγρύπνησης ως προς τι μέλλει γενέσθαι, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μετακινηθούν, να αναβληθούν ή να ακυρωθούν.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dick Pound, υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει οριστική απόφαση.
«Γύρω σε αυτό το διάστημα, οι αθλητές θα αρχίσουν να ρωτούν.
Υπάρχει αρκετός έλεγχος, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το Τόκιο ή όχι;
Θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά.
Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφάλειας, το φαγητό, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία.
Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χτίσουν τα δικά τους studios.
Αν η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι αγώνες δεν μπορούν να διοργανωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, τότε πιθανότερη είναι «η ακύρωσή τους», δήλωσε Dick Pound.
Ο Pound, ωστόσο, προτρέπει τους αθλητές να συνεχίσουν κανονικά την προετοιμασία τους: «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, θα βρεθείτε στο Τόκιο.
Όλες οι ενδείξεις λένε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.
Συγκεντρωθείτε στο άθλημά σας και να είστε σίγουροι ότι η ΔΟΕ δεν θα σας στείλει σε μια κατάσταση πανδημίας».
Αν, πάντως, μπορεί κάτι να θεωρηθεί σίγουρο, αυτό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αναβληθούν, ούτε θα διεξαχθούν σε άλλη τοποθεσία.
«Δεν μπορείς να αναβάλεις μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους.
Υπάρχουν τόσες παράμετροι, τόσες χώρες, δεν μπορείς να πεις ας το κάνουμε τον Οκτώβριο.
Ούτε μπορείς να αλλάξεις τοποθεσία, δεν υπάρχουν τόσα μέρη στον κόσμο που μπορούν να ετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας, Katsunobu Κato, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να συζητηθεί η ακύρωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ξεκινούν στις 24 Ιουλίου, λόγω του κορονοϊού και της εξάπλωσής του στην Ιαπωνία.
Μάλιστα, ο υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου Shaun Bailey, δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αν κριθεί απαραίτητο, πρόταση που απορρίφθηκε ως ενέχουσα πολιτικές σκοπιμότητες από τον κυβερνήτη του Τόκιο Yuriko Koike.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που χρονολογούνται στο 1896, ακυρώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1940 έπρεπε να βρίσκονται στο Τόκιο, αλλά αποσύρθηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ιαπωνίας με την Κίνα και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία συνεχίστηκαν όπως είχε προγραμματιστεί το 2016 παρά το ξέσπασμα της επιδημίας από τον ιό Zika.
Σύμφωνα με τον Dick Pound, η κατάσταση δεν βρίσκεται στα χέρια της ΔΟΕ, καθώς: «αν η κατάσταση ξεφύγει, όπως ξέφυγε η ισπανική γρίπη στις αρχές του 20ου αιώνα που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε απλά την κατάσταση».

Ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ι
διαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας.... ωστόσο δηλώνει ότι ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.704 ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση από την πολιτική προστασία της χώρας, άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο νεκρών στους 11.
Και οι τρεις περιπτώσεις, αφορούν σε ηλικωμένους στην περιοχή της Λομβαρδίας, 83, 84 και 91 ετών.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν και νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 322, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε, σχολεία, πανεπιστήμια και μνημεία παραμένουν κλειστά ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη 25/2 θα στείλει στην Ιταλία κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποτιμήσει την κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως οι ιταλικές αρχές ακόμα αδυνατούν να βρουν τον πρώτο ασθενή, από τον οποίο άρχισε η επιδημία ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός έλαβε διαστάσεις στην Ιταλία εν μέρει επειδή ένα νοσοκομείο δεν ακολούθησε πλήρως το πρωτόκολλο.
Υπό τα δεδομένα, αυτά η Ελλάδα ανέστειλε τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία ενώ λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας στα λιμάνια και ενημερώνει διαρκώς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.  
Image
Image

Έκδοση ΠΝΠ για κορωνοϊό - Πέτσας: Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός


Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα.
«Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Πέτσας και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο.
«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Τα μέτρα πρόληψης

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Ειδικότερα, έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όσον αφορά την ΠΝΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
Κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε το κύριο βάρος να δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με το πέρας της οποίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe

Επιδημία κορωνοϊού: Στους 2.763 οι νεκροί, πάνω από 81.000 τα κρούσματα
Στους 2.763 ανέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 81.000.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Τρίτη 25/2 52 νέους θανάτους με τον απολογισμό αυτό να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Παράλληλα καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι στην ηπειρωτική Κίνα σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.
Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης.
Από τα νέα κρούσματα, στην επαρχία καταγράφηκαν τα 401.
Τα σύνολα στη Χουμπέι ανέρχονται σε 2.615 νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας και 65.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βρήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό τους να φθάνει τους 29.745.
Σημειώνεται πως εκτός Κίνας, οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Ιράν (16 θάνατοι), στη Νότια Κορέα (12 θάνατοι) και στην Ιταλία (10 θάνατοι).
Αυτές άλλωστε είναι οι χώρες, στις οποίες καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/TEASE_0.png?itok=8e69f2K8
Ν. Κορέα: Στους 12 οι νεκροί


Στους 12 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Νότια Κορέα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.146.
Η Νότια Κορέα αποτελεί τη δεύτερη μετά την Κίνα χώρα με τα περισσότερα κρούσματα.
Πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε ένα μαζικό έλεγχο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν μέλη της χριστιανικής αίρεσης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Αφγανιστάν - Στους 16 οι νεκροί στο Ιράν

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Αφγανιστάν.
Κουβέιτ και Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα 24/2 τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 95 κρούσματα εκ των οποίων 16 θανατηφόρα.
Το Κουβέιτ εντόπισε τον κορωνοϊό σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».
Παράλληλα και το Αφγανιστάν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες.
Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού.
Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγράψει 13 κρούσματα ενώ δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο Ομάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης