Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για 425 εκατ δολάρια σε ομόλογα της World Bank… ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρνείται να αποκαλέσει τον Covid 19 Πανδημία

tags :
Για 425 εκατ δολάρια σε ομόλογα της World Bank… ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρνείται να αποκαλέσει τον Covid 19 Πανδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν αποκαλεί την έκρηξη του Covid-19 ως «πανδημία», γιατί αυτό θα οδηγούσε στην χρήση των 425 εκατ. ομολόγων και έτσι οι επενδυτές ομολογιούχοι θα τα έχαναν όλα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα η World Bank το 2017 είχε εκδώσει ομόλογα ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να αντλήσει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει μια έκτακτη ανάγκη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πανδημία ή Pandemic Emergency Financing Facility (PEF).
Τα REF ή Pandemic Emergency Financing Facility είναι χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Πανδημίας από την World Bank.

Υπάρχουν δύο δόσεις των ομολόγων PEF, που αναμένεται να ωριμάσουν τον Ιούλιο 2020 και αυτό σημαίνει, ότι οι επενδυτές των ομολόγων θα αποκομίσουν κέρδη εάν τα ομόλογα δεν χρησιμοποιηθούν ή θα χάσουν τα πάντα εάν η ο Covid-19 συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Γίνεται ολοένα και πιο προφανές γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν αποκαλεί την έκρηξη του Covid-19 ως «πανδημία», γιατί αυτό θα οδηγούσε στην χρήση των 425 εκατ ομολόγων και έτσι οι επενδυτές ομολογιούχοι θα τα έχαναν όλα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε δύο ομόλογα τύπου PEF αξίας 425 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Οι ομολογιούχοι έχουν τα δύο τελευταία χρόνια υψηλές αποδόσεις χωρίς να ανησυχούν για επιδημίες ή πανδημίες σε όλο τον κόσμο οπότε δεν υπήρχε ο κίνδυνος default δηλαδή χρεοκοπίας, αθέτησης πληρωμής αυτών των ομολόγων.
Η επιδημία Covid-19 στην Κίνα, η οποία εξαπλώνεται σε 38 χώρες και μολύνει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 2.700 θάνατοι, θα μπορούσε να οδηγήσει τους ομολογιούχους σε καταστροφή.
Τα ομόλογα κατηγορίας Α ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν απόδοση 6,9% ετησίως.
Τα χρεόγραφα έχουν μια ρήτρα αν εντοπιστεί μια πανδημία και οι θάνατοι φτάσουν πάνω από 2.500 σε μια συγκεκριμένη χώρα με 20 επιπλέον θανάτους σε άλλη χώρα τότε τα ομόλογα αυτά δεν πληρώνονται επέρχεται default.
Τα ομόλογα κατηγορίας Β ύψους 95 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν επιτόκιο 11,5% ετησίως, αλλά είχαν πολύ χαμηλότερο όριο θανάτου σε σχέση με την κατηγορία Α, έτσι εξηγείτο η υψηλή απόδοση.
Τα ομόλογα δεν είναι εισηγμένα και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές.
Εάν πληρωθούν τα ομόλογα, θα καθοριστεί από την ιδιωτική εταιρεία AIR Worldwide Corporation με έδρα τη Βοστώνη.
Τα ομόλογα κατηγορίας Β διαπραγματεύονται στο 0,60% με 0,70% της ονομαστικής αξίας, κυρίως λόγω της επιδημίας Covid-19.
Τα ομόλογα εκδόθηκαν για να στηρίξουν την PEF της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα ενεργοποιηθούν μόνο αν πληρούνται ορισμένα κριτήρια πανδημίας.
Εάν ενεργοποιηθούν, οι κάτοχοι ομολόγων θα χάσουν τα χρήματά τους, τα κεφάλαια θα μεταφερθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες για την καταπολέμηση του ιού.
Μέχρι στιγμής, τα ομόλογα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο προφανές ότι ο ΠΟΥ μπορεί να μην χαρακτηρίσει την έκρηξη του Covid-19 «πανδημία», μέχρι να ωριμάσουν οι ομολογίες τον Ιούλιο 2020.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/virus%20map_1.png?itok=RR64WLM5

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης