Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από επιθετικό εγωκεντρισμό

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από επιθετικό εγωκεντρισμό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει απάντηση από την Ουάσιγκτον για την επέκταση στη Συμφωνίας START για τον έλεγχο των εξοπλισμών
Στο γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί επικίνδυνες εντάσεις παγκσομίως αναφέρθηκε σήμερα (25/2) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, χαρκατηρίζοντας παράλληλα ως «σοφό βήμα» το ενδεχόμενο επέκταση της Συμφωνίας START για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Ειδικότερα, ο κ. Lavrov δήλωσε ότι «δυστυχώς οι επικίνδυνες αρνητικές τάσεις συσσωρεύονται αυτόν τον αιώνα ως αποτέλεσμα του επιθετικού εγωκεντρισμού στην εξωτερική πολιτική ενός κράτους», προσθέτοντας ότι «η αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη σημαντική Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων το 2002 αποτέλεσε ένα βαρύ πλήγμα για ολόκληρο το οικοδόμημα του ελέγχου εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης».
«Η προσπάθεια κυριαρχίας παντού και η επιοβλή των κανόνων τους στην παγκόσμια κοινότητα σε βάρος συμφερόντων άλλων κρατών και του διεθνούς δικαίου έχουν επικρατήσει στην πολιτική των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας μάλιστα πως «όλες οι πολυμερείς συμφωνίες και οι μηχανισμοί που εμποδίζουν αυτή την κυριαρχία ανακηρύσσονται ξεπερασμένοι και αναποτελεσματικοί».
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι πριν από 75 χρόνια οι ΗΠΑ έριξαν πυρηνικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, γεγονός που τις κατέστησε «το μόνο κράτος που χρησιμοποίησε αυτά τα θανατηφόρα όπλα και ξεκίνησε μία κούρσα εξοπλισμών, οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμα αισθητές».
«Έγιναν πολλές κοινές προσπάθειες κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα προκειμένου να διασφαλιστεί η στρατηγική σταθερότητα και να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Lavrov, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει απάντηση από την Ουάσιγκτον για την επέκταση στη Συμφωνίας START για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Θα αποτελούσε σοφό βήμα η επέκταση της συμφωνίας, καθώς θα βοηθούσε στην πρόληψη μίας περαιτέρω υποβάθμισης της κατάστασης στη σφαίρα της στρατηγικής σταθερότητας και την αποφυγή μίας πλήρους κατάρρευσης των μηχανισμών ελέγχου και περιορισμού των πυρηνικών πυράυλων».
«Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες μία επέκταση της νέας Συμφωνίας START χωρίς προκαταρκτικές προϋποθέσεις», αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «περιμένουμε μία απάντηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης