Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στους Δελφούς οι διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα - Συναντήσεις Σταϊκούρα με Centeno και Regling

tags :
Στους Δελφούς οι διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα - Συναντήσεις Σταϊκούρα με Centeno και Regling
Μετά την Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Αθήν, η κυβέρνηση συνεχίζει στους Δελφούς το… οδοιπορικό για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Μετά την Φρανκφούρτη (συνάντηση Μητσοτάκη, Lagarde), τις Βρυξέλλες (επαφές Σταϊκούρα με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των Eurogroup), το Παρίσι ( συνάντηση Σταϊκούρα, Le Maire) και την Αθήνα ( 5η αξιολόγηση), η κυβέρνηση συνεχίζει στους Δελφούς το… οδοιπορικό για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μολονότι τα πάντα θα κριθούν στο Βερολίνο στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την A. Merkel την επόμενη Κυριακή 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται στο Φόρουμ των Δελφών για νέα ζυμώσεις γύρω από αυτό το ζήτημα - αν και το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αλλάξει αφήγημα και δεν μιλούν πια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά για δημοσιονομικό χώρο και μόνο.
Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να λυγίσει τις ατσάλινες θέσεις των εταίρων και κυρίως των γερμανών οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν με τίποτα τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας.
Πρόσωπο «κλειδί» για να διασπαστεί η γερμανική φάλαγγα, θεωρείται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που θα δώσει το παρόν στο Συνέδριο.
Τον κ. Regling θα συνοδέψει στην χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup M. Centeno που θα είναι επίσημος ομιλητής στο Φόρουμ των Δελφών.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό θα έχει συναντήσει και με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους.
Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας θα δεχθεί στο γραφείο του στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο πρόσωπο του οποίου η Αθήνα βλέπει ένα σύμμαχο στη μάχη για το δημοσιονομικό χώρο.
Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προσέβλεπε σε ένα υψηλό εύρος δημοσιονομικού χώρου κοντά στα 2-3 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1% έως 1,5% του ΑΕΠ μετά την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πλεονασμάτων στην περιοχή του 2%-2,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα.     
Ένα τόσο μεγάλο εύρος δημοσιονομικού χώρου ήταν αρκετό για να τρέξουν παροχές και ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα η ταχύτερη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πλήρη κατάργησή της εντός της τετραετίας), για την οποία τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν κάθε χρόνο 1,2 δισ. ευρώ, την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των συντελεστών ΦΠΑ. Εκτός από φοροελαφρύνσεις ο προϋπολογισμός θα μπορούσε ταυτόχρονα να σηκώσει πρόσθετες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες έως και   400-500 εκατ. ευρώ.
Αν όμως ληφθούν υπόψη οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίοι απορρέουν από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τότε σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, Medium Term Objectives  σε όρους κυκλικά διορθωμένου πλεονάσματος η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,6% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2022. Με αυτό το δεδομένο δεν προκύπτει περιθώριο μείωσης κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης