Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόταση νόμου από το ΜέΡΑ 25 για δημιουργία κρατικού Fund για τη διαχείριση NPLs

tags :
Πρόταση νόμου από το ΜέΡΑ 25 για δημιουργία κρατικού Fund για τη διαχείριση NPLs
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης - Ποια Τράπεζα τον εφαρμόζει
Το «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων ήταν το περιεχόμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΜέΡΑ 25 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες τους με ομιλητή τον  κ. Γιάν(ν)ή Βαρουφάκη.
Οι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για επιτάχυνση των πλειστηριασμών θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και πιθανόν να προκαλέσουν μείζον πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση η οποία μέχρι σήμερα κρατά κλειστά  τα χαρτιά της όσον αφορά το νομικό πλαίσιο που θα ισχύει από την 1η Μαΐου.
Κατά των πλειστηριασμών τάχθηκαν  οι  ομιλητές ανάμεσα τους εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι των  επαγγελματικών επιμελητηρίων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒEΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία  με νέα δάνεια παρότι μειώνεται το ποσοστό των κόκκινων δανείων με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Funds.
Ο νομικός σύμβουλος της  ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Βίκτωρας Τσιαφούτης είπε μεταξύ άλλων ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι συνταγματική επιταγή και την ίδια  στιγμή εξέφρασε την αγωνία τους για ότι ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν κρατικές υποδομές και κοινωνική μέριμνα για όσους χάσουν  τα σπίτια  τους.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η  ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών και πρόκειται για ένα γραφειοκρατικό εργαλείο το  οποίο επί της ουσίας διαμορφώθηκε στα μέτρα των τραπεζών.
 Πάντως η κα Νανά Παπαδογεωργάκη, δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά  της στην  πολυπλοκότητα των νομοθετημάτων και ανέδειξε τη διαδικασία της τραπεζικής διαμεσολάβησης, αποκαλύπτοντας ότι  μόνο  η  EFG  Eurobank εφαρμόζει το θεσμό της διαμεσολάβησης δίνοντας  λύσεις  σε δανειολήπτες  σε μία ημερήσια συνάντηση που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 8 ώρες.
Στο τέλος της συνάντησης καθαρογράφεται η συμφωνία και κατατίθεται στο Δικαστήριο για να πάρει μία  επίσημη νομική μορφή που τηρείται και από τις δύο  πλευρές. Ο διαμεσολαβητής έχει σημαίνοντα  ρόλο στη διαπραγμάτευση και το κόστος μπορεί να φτάνει τα 700 ευρώ το οποίο το αναλαμβάνουν τα δυο εμπλεκόμενα μέρη (δανειολήπτης και τράπεζα).
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές  αναφέρουν ότι 159 δανειολήπτες βρήκαν διέξοδο στο πρόβλημα τους  από την  τράπεζα EFG Eurobank και το συνολικό  ποσό που ρυθμίστηκε  ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ.
Σε ποσοστό 92% ο θεσμός ης  διαμεσολάβησης  εκπλήρωσε το σκοπό του. Ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις προτάθηκε η διαγραφή χρέους αλλά δεν πρόκειται για οριζόντιο μέτρο.
Το ΜέΡΑ 25 προτίθεται να  φέρει πρόταση νόμου  στη Βουλή  για την αντιμετώπιση  των κόκκινων δανείων  με τη δημιουργία κρατικούFund  το οποίο  θα λάβει ότι εγγυήσεις  δίνει  σήμερα το κράτος στις τράπεζες για την πώληση των μη  εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό  να αποτραπεί η εκποίηση  των περιουσιακών  στοιχείων  των δανειοληπτών.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης