Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανοιχτή πληγή ο κορωνοϊός για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Ανησυχία για όσες εισάγουν κινέζικα πρϊόντα

tags :
Ανοιχτή πληγή ο κορωνοϊός για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Ανησυχία για όσες εισάγουν κινέζικα πρϊόντα
Oι εισαγωγές κινέζικων προϊόντων στην χώρα μας, το 2019 παρουσίασαν αύξηση 33%, και διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εμπορεύονται κινέζικα προϊόντα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα λόγω του κορωναϊου.
Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η αλυσίδα Jumbo όπου η πλειοψηφία των προϊόντων της προέρχεται από την κινέζικη αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα.
Η διοίκηση πάντως της εταιρείας αναμένεται να επαναξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Στην περίπτωση πάντως που η κατάσταση συνεχιστεί οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει και η εισηγμένη στις οικονομικές της καταστάσεις «γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των εισαγωγών κινέζικων προϊόντων θα είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας των καταστημάτων του ομίλου, με αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και την οικονομική θέση του».
Προβληματισμός αλλά χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν σοβαρό ακόμη πρόβλημα, είναι αρκετές εταιρείες όπου εισάγουν μέρος των εμπορευμάτων τους από την Κίνα, όπως είναι το Πλαίσιο αλλά και η Intersport.
Το πρόβλημα πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες εταιρείες, με πολλές από αυτές να έχουν χάσει τον ύπνο τους.
«Αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα κλειστά εργοστάσια στην Κίνα, συνεχιστεί, τότε πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές, όπως την προμήθεια των προϊόντων μας από την τουρκική αγορά.
Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να εκτιμήσει το μέγεθος των επιπτώσεων» επισημαίνει στο bankingnews, στέλεχος μεγάλης εταιρείας ενδυμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές κινέζικων προϊόντων στην χώρα μας, το 2019 παρουσίασαν αύξηση 33%, και διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΠ, τα κυριότερα κινεζικά προϊόντα που εξήχθησαν στην χώρα μας, πέρυσι ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέρη αυτών (16% του συνόλου, 578,9 εκ. ευρώ), ελάσματα αργιλίου (5% του συνόλου, 164,9 εκ. ευρώ), πλοία (4% του συνόλου, 148,0 εκ. ευρώ), συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας (4% του συνόλου, 145,9 εκ. ευρώ) και συσκευές κλιματισμού (3% του συνόλου, 105,3 εκ. ευρώ).
Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σχεδόν διπλασιάζεται, με αύξηση 90,9%, σε σχέση με το 2017, ενώ εκείνη των ελληνικών εισαγωγών κινεζικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 32,6%. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, καταγράφεται διεύρυνση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας, κατά 20,3%, μετά τη συρρίκνωσή του το 2017 κατά 12,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το απόθεμα Ξένων Άμεσων Επενδύσεων κινεζικής προέλευσης στη χώρα μας, μέχρι και το 2019 ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η συνολική αξία των ελληνικών επενδύσεων στην κινεζική επικράτεια κατά την ίδια περίοδο, ήταν 1,8 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης