Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Γκρέμισε ό,τι έχτιζε για μήνες σε μία συνεδρίαση

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Γκρέμισε ό,τι έχτιζε για μήνες σε μία συνεδρίαση
ΑΓΟΡΑ: Στα όρια του κραχ η αγορά και μάλιστα πρώτη σε απώλειες. Όχι παίζουμε… Λες και δεν το ξέραμε ότι έτσι θα αντιδράσει. Στις ανοδικές κινήσεις τελευταία, στην πτώση πρώτη. Και μη μας πείτε ότι τα κέρδη του 2019 ήταν μεγάλα, γιατί μιλάμε για ανοδικό κύκλο στα ξένα που κράτησε χρόνια.

Η Ιταλία προκάλεσε πανικό, ο DAX έφυγε κάτω με δύναμη και βέβαια ίδια εικόνα και από το πρωί στα παράγωγα του DOW. Τέτοιο ποσοστό απωλειών στο ΧΑ είχαμε να το δούμε χρόνια. Τέτοιες απώλειες στα βαριά χαρτιά επίσης. Ούτε μία μετοχή δε μπόρεσε να διαφοροποιηθεί.

Η εξάπλωση του κορονοϊού πλήττει τα πάντα, ας μην έχουμε αυταπάτες. Πλήττει την κατανάλωση, όσες εισάγουν από Κίνα, όσες εξάγουν Κίνα ή αλλού, τις αερομεταφορές, τη ναυτιλία, τα πάντα. Τουλάχιστον από τις δικές μας μετοχές δε βρίσκουμε εύκολα κάποια που θα μπορούσε να… ευνοηθεί. Ωραία η πτώση του πετρελαίου για αερομεταφορές και ναυτιλία, αλλά αν πηγαίνο-έρχονται άδεια τα καράβια και τα αεροπλάνα δε βγάζεις κέρδος.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Φτιάχτηκαν τιμές που ούτε ο πιο απαισιόδοξος περίμενε. Ποιος θα περίμενε να δει τη Jumbo στα 15 ευρώ, τις τράπεζες σε αυτές τις τιμές, τη Μυτιληναίος κάτω από τα 8 ευρώ, την Τιτάν κάτω από τα 16 ευρώ κ.α. Οι μερισματικές αποδόσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Εκτίμησή μας είναι πως όποια αρνητική επίδραση θα είναι προσωρινή στα μεγέθη των εταιρειών και θα ξαναβρούν το δρόμο τους. Η πορεία βέβαια των μετοχών θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών. Μέχρι που θα φτάσει η διόρθωση; Πότε θα αντιδράσουν;

Μετά από τέτοια πτώση σήμερα, λογικά θα πρέπει να δούμε μία σταθεροποίηση για να μην πούμε και ανοδική αντίδραση, αλλά θα πρέπει να δούμε και τον όγκο των πωλητών. Μετά από αρκετό καιρό είδαμε τέτοιο τζίρο στο ΧΑ. Σχεδόν 30 εκατ. ευρώ ανά ώρα συνεδρίασης. Στις δύο πρώτες ώρες είχαμε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Έσπασαν margin, έκλεισαν βίαια θέσεις και φυσικά σόρταραν κάποιοι με δύναμη.

Ίσως γι΄ αυτό και η ΕΧΑΕ δεν πήγε στο -10% σήμερα. Γιατί αυτοί οι τζίροι την ευνοούν. Τα χρηματιστήρια δε θα πάψουν να υπάρχουν. Τα γραφήματα πολλών μετοχών έχουν πολύ άσχημη εικόνα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Αυτή την εποχή θα πρέπει να αποφεύγονται μετοχές που περιμένουμε ΘΑ. Δε παίζουμε stories, δεν παίζουμε πληροφορίες. Παίζουμε αυστηρά τα θεμελιώδη, επιλέγουμε μετοχές με χαμηλό δανεισμό, καλές ταμειακές ροές και συνετή διαχείριση από τις διοικήσεις. Όχι υπερδανεισμένες, όχι ζημιογόνες.

Οι μετοχές βαδίζουν προς τους μεγάλους στόχους που έχουν δώσει τεχνικοί αναλυτές, αφού τους πρώτους και τους λογικούς τους έκοψαν σαν «βούτυρο». Όσα έφτιαξαν με κόπο σε μήνες, τα έχασαν σε ελάχιστες συνεδριάσεις.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Τις μεγαλύτερες απώλειες κοντά στο 15% είχε η Πειραιώς και ακολούθησαν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Ελλάκτωρ, Eurobank, Aegean, Lamda και Jumbo. Όλες πάνω από 10% πτώση.

ΠΤΩΤΙΚΕΣ: Συνολικά 50 μετοχές είχαν απώλειες άνω του 10%. Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε κάποια συγκεκριμένη.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Τρεις ηρωικές μετοχές είχαν άνοδο. Η ΚΡΕΚΑ όπου οι αγοραστές επιμένουν ενισχύθηκε 20% και έμειναν και ανεκτέλεστα. Η Ξυλεμπορία λόγω του πακέτου στα προνόμια την περασμένη Παρασκευή ενισχύθηκε και σήμερα κατά 8,82% (ο κοινός τίτλος) και η ΣΑΤΟ είχε άνοδο 4%.

ΕΚΤΕΡ: Έσπασε τη συσσώρευση προς τα κάτω και πήγε στο 1,02 ευρώ με όγκο 115 χιλ. τεμάχια. Τσάμπα βέβαια πλέον ο τίτλος.

BYTE: Κάτω από 1 ευρώ και συγκεκριμένα στα 0,92 ευρώ με απώλειες κοντά στο 15% και αποτίμηση 14,5 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Παρά τα νέα που αναμένονται δε μπόρεσε να διαφοροποιηθεί και δε νομίζουμε πως είχε και λόγο αφού οι πωλητές ήταν πρόθυμοι να δώσουν χαμηλά τις μετοχές. Με όγκο 130 χιλ. τεμάχια υποχώρησε 13,5% και έκλεισε στα 2,18 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Αν και δεν είχε να επιδείξει κάποια σημαντική άνοδο στο παρελθόν, έπεσε 8,7% και έκλεισε στα 1,2550 ευρώ με όγκο 31 χιλ. τεμάχια.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Στο -8,20% και στα 0,9180 ευρώ με όγκο 294 χιλ. τεμάχια. Σε καλή στήριξη η μετοχή και δε πρέπει να σπάσει. Επιβεβαιωμένη πολλές φορές στο παρελθόν.

ΚΛΜ: Μπροστά σε άλλες τα πήγε περίφημα. Ίσως γιατί την ώρα που άλλες ανέβαιναν αυτή υποχωρούσε. Στα 0,70 ευρώ και στο -4,89% με όγκο 84 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης