Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες εμφάνισαν την χειρότερη εικόνα παγκοσμίως στις 24/2; - Γιατί τέτοια απογοήτευση;

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες εμφάνισαν την χειρότερη εικόνα παγκοσμίως στις 24/2; - Γιατί τέτοια απογοήτευση;
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ολοκληρώσει την διόρθωση στις 780 μονάδες στο κακό - βασικό σενάριο -, υπάρχει και το σενάριο καταστροφής που θα αναλυθεί προσεχώς και όλοι απευχόμαστε.
Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews καθημερινά επιμένει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – αλλά και οι διεθνείς αγορές – είναι φούσκα.
Εδώ και καιρό πολλοί – κατά την άποψη μας λανθασμένα – υποστήριξαν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει μια πλαγιοανοδική πορεία και όχι η Ελλάδα θα καταφέρει να αυτονομηθεί.
Εδώ και πολύ καιρό πολλοί υποστηρίζουν ότι το ράλι στα ομόλογα με το 10ετές στο 0,95% είναι απόρροια της βελτίωσης της οικονομίας και όχι το χρηματιστήριο θα ακολουθήσει.
Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο επιδεικνύει άκρως απογοητευτική συμπεριφορά.
Με αφορμή την επιδημία του κορωνοιού η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα κατέρρευσε.
Σε μια συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -8,36% στις 818 μονάδες με τζίρο 183 εκατ τζίρο.
Ήταν η μεγαλύτερη πτώση διεθνώς.
Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε την χειρότερη εικόνα παγκοσμίως;
Γιατί οι μετοχές των τραπεζών καταποντίστηκαν;
Γιατί δεν κατάφερε να αυτονομηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο όπως πολλοί υποστήριζαν;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η επιδημία του κορωνοιού είναι ένα δυσμενές σενάριο stress tests για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Ήδη οι αγορές κλονίζονται και αγορές όπως της Ελλάδος, περιφερειακές, ανώριμες και ασήμαντες άγονται και φέρονται από τον πανικό.
Όμως μια τέτοια ανάλυση θα ήταν απλούστευση στην ερώτηση γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως;
Υπάρχουν βαθύτερα αίτια που σχετίζονται με την οικονομία, τις τράπεζες και την κόπωση που έχει επέλθει στα funds που πλέον έχουν χάσει την επενδυτική τους ορατότητα.
Κάποια στιγμή θα υπάρξει και κάποια καλή ανοδική αντίδραση και τότε πολλοί θα ξεχάσουν τι συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
Όμως αυτό θα ήταν λάθος
-Τα ξένα funds αποχωρούν από τις τράπεζες εδώ και καιρό, όπως το Capital ή η Pimco.
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη και δεν βλέπουν άλλα ανοδικά περιθώρια, είτε γιατί έχουν χάσει την ορατότητα τους για τις τράπεζες.
Τι κέρδη θα εμφανίσουν, πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, αποτελούν πλέον καθημερινούς προβληματισμούς για τους ξένους επενδυτές.
-Η ελληνική οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο παρουσιάζεται.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να επιδεινωθούν, πλεονάσματα δεν θα παραχωρήσουν οι δανειστές και γενικώς υπάρχει προβληματισμός.
-Για ορισμένους το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στα όρια του στις 950 μονάδες και οπότε εύλογα επήλθε διόρθωση.
Όμως οι κεντρικές τράπεζες έχουν βλάψει τις οικονομίες και τις αγορές, ζημιώνουν το παγκόσμιο σύστημα με τις μεθόδους χειραγώγησης που υιοθετούν.
Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν μέρος του προβλήματος, όχι την λύση.
Βέβαια σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όλοι καταλαβαίνουν ότι η επιδημία του covid 19 είχε υποτιμηθεί και πλέον το χτύπημα στην Ιταλία ήρθε να αποδείξει ότι η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί και δεν θα υπάρξουν άλλοι νεκροί, όμως ο κίνδυνος να διαψευστεί αυτή η ευχή είναι μεγάλος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ολοκληρώσει την διόρθωση στις 780 μονάδες στο κακό - βασικό σενάριο -, υπάρχει και το σενάριο καταστροφής που θα αναλυθεί προσεχώς και όλοι απευχόμαστε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης