Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 5 σοβαρές προεκτάσεις του κορωνοϊού στις αγορές

tags :
Οι 5 σοβαρές προεκτάσεις του κορωνοϊού στις αγορές
Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 και η όλη καμπύλη των γερμανικών ομολόγων κατέστη αρνητική
Η επιδημία του κορωνοϊού εκτός Κίνας επιταχύνθηκε, χτυπώντας τις παγκόσμιες αγορές, με τις μετοχές να βιώνουν ένα πρωτοφανές sell off.
Το πετρέλαιο επίσης κατέρρευσε εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.
Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 και η όλη καμπύλη των γερμανικών ομολόγων κατέστη αρνητική.
Η Investing.com συγκεντρώνει τα στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα στις αγορές:

1) Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται έως από την Κίνα  

Η επιδημία του κορωνοϊού εκτός της Κίνας έχει επιταχυνθεί, με την αύξηση των περιπτώσεων στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν, γεγονός που προκάλεσε ανανεωμένους φόβους για το χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Οι αρχές στην Ιταλία επέβαλαν καραντίνα στο βόρειο τμήμα της χώρας για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού εκτός Ασίας, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες του ιού να εξαπλωθεί βαθύτερα στην Ευρώπη και να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

2) Η πτώση των παγκόσμιων αγορών

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν καθώς οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης υποχωρούν, ενώ ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας υποχωρεί κατά 4%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016.
Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι υποχωρούν περισσότερο από 3%.
Στην Ασία, ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,9%, αφού η κυβέρνηση κήρυξε υψηλό συναγερμό, ενώ η S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 2,25%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Η.Π.Α. υποδεικνύουν ότι οι προθεσμιακές συμβάσεις του Dow χάνουν πάνω από 800 μονάδες ή 2,7% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο S & P 500 και το Nasdaq 100 υποχώρησαν γύρω στο 3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX του CBOE, το λεγόμενο δείκτη φόβου, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο

3) Το πετρέλαιο υποχωρεί, ο χρυσός ενισχύεται

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3% τη Δευτέρα εν μέσω φόβων ότι η ταχεία εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση.
"Η καταστροφή της ζήτησης για αργό πετρέλαιο είναι πιθανό να ενταθεί καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πιθανότατα θα αυξηθούν εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην OANDA.
"Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ευάλωτες, καθώς οι traders ενέργειας δεν τιμολογούσαν ο κορωνοϊός να γίνει πανδημία.
Η προσπάθεια προς την ασφάλεια οδήγησε επίσης τις τιμές του χρυσού στο +2% για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013.

4) Τα ομόλογα ενισχύονται

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν στο 1,401% τη Δευτέρα, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2016, ενώ η απόδοση του 30ετούς άγγιξε ιστορικά χαμηλά, με τους περισσότερους επενδυτές να αναζητούν λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως το δημόσιο χρέος.
Η απόδοση των 30ετών ομολόγων της Γερμανίας έγινε αρνητική για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ ήταν πάλι κάτω από το μηδέν.

5) Ο γερμανικός IFO αυξήθηκε απροσδόκητα, αλλά οι προοπτικές είναι χαμηλές

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της IFO αυξήθηκε απροσδόκητα αυτό το μήνα, μαζί με το εύρος των μελλοντικών προσδοκιών.
"Η γερμανική οικονομία φαίνεται ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό", δήλωσε ο Πρόεδρος της IFO, Clemens Fuest στην έκθεση.
Αλλά άλλοι οικονομολόγοι υποδέχτηκαν την έκθεση με κάποιο σκεπτικισμό, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος είναι να επιδεινωθούν τα πράγματα πριν βελτιωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης