Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανδρέας Καρταπάνης (Υγεία): Τεράστιο πρόβλημα το 24% ΦΠΑ για τον τουρισμό Υγείας - Μας βγάζει εκτός αγοράς

tags :
Ανδρέας Καρταπάνης (Υγεία): Τεράστιο πρόβλημα το 24% ΦΠΑ για τον τουρισμό Υγείας - Μας βγάζει εκτός αγοράς
του Χάρη Ντιγριντάκη
Προσωπικότητα που γνωρίζει την κλάδο της Υγείας όσο λίγοι, με παρακαταθήκες και από τη διοίκηση κορυφαίων δημόσιων μονάδων, με προμετωπίδα αυτών τη θητεία του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Στη φαρέτρα του βιογραφικού του ξεχωρίζει το γεγονός ότι διατέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κλινικών.
Ο οικονομολόγος Ανδρέας Καρταπάνης όντας πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Υγεία που είναι πλέον ενταγμένος στα άρμα της Hellenic Health Care του ισχυρότερου Ιατρικού Ομίλου στην βαλκανική χερσόνησο στην συνέντευξη του στο tourismtoday.gr μιλά μεταξύ άλλων για τις προοπτικές εισόδου ιδιωτών στη δημόσια Υγεία, αλλά και για τη συνταγή επιτυχίας του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Τι σηματοδοτεί για τον Όμιλο Υγεία το deal με το Αρεταίειο
Είναι μια συνεργασία που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ιατρούς να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές της ειδικότητάς τους. Το ΜΗΤΕΡΑ διαθέτει την υποδομή και τους εξαιρετικούς ιατρούς του, το Πανεπιστήμιο θα βάλει την εκπαιδευτική και επιστημονική του γνώση και εμπειρία και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα εξαιρετικό ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ποιες οι προτεραιότητες του Ομίλου το 2020. Υπάρχουν σκέψεις κάποιες από τις κλινικές του Ομίλου να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ;
Είμαστε ο leader του κλάδου της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα. Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο η διατήρηση μας στην κορυφή, αλλά να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι προσφέροντας υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς που μας εμπιστεύονται. Επιδίωξή μας είναι ο εξοπλισμός μας να είναι ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει και να εφαρμόζουμε ότι πιο σύγχρονο θεραπευτικό πρωτόκολλο κυκλοφορεί.
Στόχος μας είναι πάντα η προσαρμογή των νοσοκομείων του Ομίλου στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι συνθήκες της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει διαφοροποίηση των παρεχομένων μέχρι σήμερα υπηρεσιών που παρέχονται από τα νοσοκομεία του Ομίλου, αλλά προσαρμογή τους στην σύγχρονη εποχή.

Περιγράψτε μας την επόμενη ημέρα του Υγεία στην οικογένεια του Ομίλου Hellenic Healthcare
Νομίζω ότι η απόκτηση του Υγεία από την Hellenic Healthcare μόνο οφέλη θα έχει και για τα δύο μέρη. Το Υγεία την κατάλληλη στιγμή εντάχθηκε σε ένα πολύ δυνατό όμιλο και ο Όμιλος απέκτησε το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέλος μιας μεγάλης και δυνατής οικογένειας που έχει στόχο τη σωστή ανάπτυξη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό.

Σχολιάστε μου τις σκέψεις της πολιτείας για την είσοδο ιδιωτών στη δημόσια Υγεία
Είναι μία πολύ θετική και σύγχρονη προσέγγιση η είσοδος ιδιωτών στη δημόσια Υγεία. Ίσως είμαστε από τους τελευταίους που δεν έχουμε τέτοιου είδους συνεργασίες. Σκοπός της πολιτείας είναι να παρέχει προς τους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα και μετά από την μακρόχρονη κρίση, πρέπει να αναζητεί ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες με το καλύτερο δυνατό κόστος, ανεξάρτητα από που προέρχονται. Και σε αυτό το επίπεδο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε χαμηλότερο συνολικό κόστος από το αντίστοιχο του δημόσιου τομέα. Μπορεί να προσφέρει εξοπλισμό, θεραπευτικά πρωτόκολλα και πολλές άλλες υπηρεσίες ώστε πραγματικά αυτού του είδους οι συνεργασίες να μεγιστοποιήσουν το όφελος προς τους πολίτες.

Πως κινήθηκαν οι γέννες το 2019 σε σχέση με το 2018
Δυστυχώς για άλλη μία χρονιά είχαμε πτώση των γεννήσεων στην Ελλάδα. Στην Αττική αυτή η μείωση ανήλθε σε ποσοστό 3% και ανάλογη ήταν και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η συνεχιζόμενη για μία δεκαετία μείωση των γεννήσεων είναι το μεγαλύτερο και πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που έφερε η οικονομική κρίση. Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει δραματικά και οι οικονομικές επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι τρομακτικές. Τελευταία η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή για να αναστραφεί αυτή η τάση. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί μα δημιουργήσει ένα εθνικό brand για τον Τουρισμό Υγείας και ειδικότερα για το πλέον προσοδοφόρο κομμάτι του τον Ιατρικό Τουρισμό;
Δύο είναι οι λόγοι που φεύγει από τη χώρα του ένας πολίτης για να αναζητήσει υπηρεσίες υγείας στο εξωτερικό.
1. Δεν βρίσκει την υπηρεσία στη χώρα του ή η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών δεν είναι σε καλό επίπεδο. Συνήθως είναι πολίτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και σπάνια μας προτιμούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το πρόβλημα με την κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να είναι υπαρκτό και δυστυχώς η χώρα δεν υπάρχει στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Ελπίζουμε τώρα να αναστραφεί το κλίμα.
2. Αναζητούν φθηνότερες υπηρεσίες. Συνήθως οδοντιατρικές υπηρεσίες, οφθαλμολογικά, πλαστικά, όχι βαριές υπηρεσίες. Δεν είμαστε φθηνή χώρα. Προτιμούν χώρες όπως η Τουρκία, η Τσεχία, η Ουγγαρία κ.α. Τεράστιο πρόβλημα το 24% ΦΠΑ για τον τουρισμό Υγείας. Μας βγάζει εκτός αγοράς. Τουλάχιστον για μη κατοίκους Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μηδέν όπως στην αγορά προϊόντων.
Έχουμε καλά νοσοκομεία με σύγχρονο εξοπλισμό, υψηλοτάτου επιπέδου ιατρούς, εφαρμόζουμε όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αλλά πρέπει να τοποθετηθούμε σαν χώρα στον παγκόσμιο χάρτη. Να γίνουμε αναγνωρίσιμη και ελκυστική για ιατρικούς λόγους χώρα. Το κλίμα και οι ομορφιές που έχει η πατρίδα μας βοηθούν. Οι όποιες προσπάθειες όμως γίνονται από τους παρόχους ατομικά ενώ άλλες χώρες όπως η Τουρκία με μόνιμο κυβερνητικό εκπρόσωπο και μεγάλο budget προβολής. Πρέπει και εμείς να κάνουμε συνδυασμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένωνμερών. Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα πεδίο που πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των παρόχων και της πολιτείας για να πετύχουμε.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης