Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βυθίζονται δείκτες και μετοχές

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βυθίζονται δείκτες και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ: Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Με μεγάλη πτώση άνοιξαν τις πρώτες πρωινές ώρες τα παράγωγα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Αρχίζουν οι αγορές να καταλαβαίνουν τον κίνδυνο από τον ιό της Κίνας. Άργησαν λίγο, αλλά βλέπετε ήταν στα ιστορικά υψηλά τους και μάλλον ήθελαν μία νέα προσπάθεια μπας και στηριχθεί το σχέδιο των μεγάλων παικτών.

Και ενώ οι νεκροί αυξάνονταν, η εξάπλωση έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις, αυτοί μας έλεγαν ότι δεν είναι φούσκα ο S&P, ότι σε λίγο καιρό θα ξεπεραστεί ο ιός και άλλα τέτοια. Την ίδια ώρα το πετρέλαιο βούλιαζε, ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα σκαρφάλωναν με δύναμη υψηλότερα, οι αποδόσεις των ομολόγων έπεφταν και οι μετοχές εκεί, ατάραχες.

Τώρα τα βλέπουν αλλιώς. Και η δική μας η αγορά που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι, δυσκολευόταν και αρνιόταν να κινηθεί υψηλότερα, παρά την αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές μετοχών. Μάλλον ήμασταν εμείς πιο ψύχραιμοι και είχαν οι δικοί μας επενδυτές πιο καθαρή ματιά.

ΑΓΟΡΑ: Το ερώτημα βέβαια είναι, πόσο μπορεί εμάς να μας επηρεάσει ο ιός. Το ίδιο με τις άλλες αγορές. Πόσο μπορούν να επηρεαστούν τα θεμελιώδη των δικών μας εταιρειών; Που θα βρεθούν οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε σύγκριση με τις εταιρείες του εξωτερικού;

Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία. Αν και έχουμε ζήσει ξανά καταστάσεις, με ιούς, αυτή η εξάπλωση, είναι ραγδαία και δείχνει πιο επικίνδυνη. Τα θεμελιώδη έχουν βελτιωθεί, οι μερισματικές αποδόσεις πολλών μετοχών γίνονται πιο ελκυστικές. Πως λοιπόν θα διαχειριστούμε τις μετοχές από εδώ και πέρα;

Θα πρέπει λογικά να πάμε με το ρεύμα, και να προσπαθούμε να κτίσουμε τις θέσεις στις μεγάλες πτώσεις και με κοντινά stop loss. Η ρευστότητα που υπάρχει θα πρέπει να τοποθετηθεί με σύνεση.

DAX 30: Έκοψε προς τα κάτω τον εκθετικό κινητό μέσο των 50 ημερών που είναι στις 13.400 μονάδες και βρίσκει τον αντίστοιχο των 100 ημερών που είναι 13.130 μονάδες περίπου. Ο 200άρης είναι στις 12.770 μονάδες. Μεγάλη η πτώση.

FTSE: Κάποια αλλαγές ανακοίνωσε ο οίκος. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα πρωινά σχόλια των χρηματιστηριακών εταιρειών η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Quest εισάγονται στο δείκτη Emerging Europe Microcap, ενώ η MLS αφαιρείται. Επιπλέον από το δείκτη FTSE Small Cap Developed Europe αφαιρείται η μετοχή της Τιτάν. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 20 Μαρτίου.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Σε κρίσιμα σημεία βρίσκονται πολλές μετοχές και αν σπάσουν, που όπως φαίνεται σπάνε, θα δούμε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η Viohalco, η Μυτιληναίος, η Jumbo και άλλες βρίσκονται σε αυτά τα σημεία. Το ΧΑ άνοιξε με πολύ μεγάλες απώλειες και τις τράπεζες να βυθίζονται.

Η Πειραιώς άνοιξε στο -10%, η Alpha Bank στο -10% περίπου, η Εθνική στο -8% και η Eurobank στο -7%. Η Jumbo είναι στο -10% προφανώς λόγω εξάρτησης από την Κίνα, αλλά βυθίζεται και η ΔΕΗ χαμηλότερα και κάτω από τα 4 ευρώ. Όλος ο FTSE 25 είναι χαμηλότερα. Το ΧΑ στο -5%!!

Είναι ενδεικτικό πως άνοιξαν περισσότερες από 70 μετοχές με απώλειες και μόλις 2 με άνοδο. Έχει κόψει τα πάντα προς τα κάτω. Υπερβάλουμε και πάλι στην πτώση. Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με πολλές μετοχές, περιμένουμε να δούμε αν θα αντιδράσουν ακουμπώντας σε κρίσιμα σημεία δείκτες και μετοχές

JUMBO: Το να βλέπεις αυτή τη μετοχή στο -10% σου δημιουργεί φόβο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΔΕΗ: Και αυτή στο -10%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Η μόνη με μικρές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης