Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

X. Σαχίνης διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ στο Bankingnews: Δεν θα παρασυρθούμε σε άγονες διαμάχες για την Ψυττάλεια

tags :
X. Σαχίνης διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ στο Bankingnews: Δεν θα παρασυρθούμε σε άγονες διαμάχες για την Ψυττάλεια
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης ανοίγει τα χαρτιά του για το έργο της Ψυττάλειας μιλώντας στο bankingnews
«Δεν έχουμε πόλεμο με κανέναν αλλά και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε το καθήκον μας» λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ  Χάρης Σαχίνης, απαντώντας σε ερωτήσεις του «bankingnews» για το έργο της Ψυττάλειας.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ΕΥΔΑΠ, που αφορά συντήρηση και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας, έγινε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους διεκδικητές του. 
Τρεις κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών οι σημαντικότερες της ελληνικής αγοράς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους διεκδικώντας το έργο που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ευρώπη, με δυναμικότητα κάλυψης του πληθυσμού της πρωτεύουσας.
Έως τώρα έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις για την Ψυττάλεια αλλά ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, παρέμεινε φειδωλή στις τοποθετήσεις της.
Απευθυνθήκαμε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Σαχίνη, επιτυχημένο στέλεχος της αγοράς, που είναι ο αρμόδιος για το ζήτημα, ζητώντας να ανοίξει τα χαρτιά του.
Τι γίνεται με το έργο της Ψυττάλειας; Γιατί προκαλεί ένταση; Ρωτήσαμε χωρίς μισόλογα για  όσα λέγονται και πήραμε απαντήσεις:
Κάνει εντύπωση ο θόρυβος για τον διαγωνισμό που αφορά την συντήρηση και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο διαγωνισμός είναι σημαντικός για εμάς, την ΕΥΔΑΠ.
Είναι ο μεγαλύτερος σε δαπάνη διαγωνισμός που πραγματοποιούμε και οφείλουμε να είμαστε συνετοί στην διαχείρισή του.
Προφανώς είναι σημαντικός και για τις εταιρείες που έχουν υποβάλλει προσφορές καθώς πρόκειται  για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ευρώπη με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους.
Και γιαυτό είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπήρξε  μεγάλη συμμετοχή αφού κατατέθηκαν τρεις προσφορές από συμπράξεις εγχώριων και διεθνών εταιρειών υψηλού κύρους.  

Ποιο είναι το αντικείμενο του διαγωνισμού;

Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, με την παράλληλη εκτέλεση εργασιών και λειτουργικών ρυθμίσεων για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εγκατάστασης. Είναι ένα έργο που εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον. Εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας, εγκατάστασης ιδιαίτερα σημαντικής για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής και για το θαλάσσιο περιβάλλον του Σαρωνικού. Σημειώνεται ότι μέρος των ενεργειακών αναγκών του Κέντρου καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ενέργεια που παράγεται εκεί. Αυτό είναι το έργο που θα αναθέσουμε.

Κατηγορείστε από διάφορες πλευρές ότι αλλάξατε τους όρους του διαγωνισμού. Είναι έτσι;
 
Όχι βέβαια. Το δικό μας ενδιαφέρον εξηγείται εύκολα.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το τίμημα που θα πληρώσει η εταιρεία, δηλαδή οι μέτοχοί της, είτε το δημόσιο που έχει την πλειοψηφία μέσω της ΕΕΣΥΠ, είτε οι ιδιώτες, θα είναι το μικρότερο δυνατό για την ποιότητα των υπηρεσιών που χρειάζονται. Εμείς θέλουμε ανταγωνισμό προσφορών ώστε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Όποιοι διαφωνούν μαζί μας, ούτε ξέρω τι εξυπηρετούν, ούτε με απασχολεί ιδιαίτερα.

Καταργήσατε, λένε, την Επιτροπή του Διαγωνισμού και καλέσατε παράτυπα το ΤΕΕ να αξιολογήσει τις προσφορές. Ισχύει;

Για μια προμήθεια τόσο σημαντική όπως η συγκεκριμένη, αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ. Είναι  δική του απόφαση και ευθύνη.
Η Επιτροπή Διαγωνισμού είναι γνωμοδοτικό όργανο και διατηρεί πλήρως τις αρμοδιότητες που έχει, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Υπάρχει όμως κάτι, επιπλέον. Το ΔΣ της εταιρείας είναι εύλογο να λαμβάνει εξειδικευμένες γνώμες σε τεχνικά θέματα από φορείς που διακρίνονται για την επάρκεια, τις γνώσεις και την αντικειμενικότητά τους, πολύ δε περισσότερο όταν αυτοί είναι επίσημοι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.    
Εξάλλου και η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο αναθέτων φορέας ενός διαγωνισμού οφείλει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαμόρφωση γνώμης είναι δυσχερής να καταφεύγει σε κάθε παραδεκτή μέθοδο ώστε να εδραιωθεί η πεποίθησή του για την λήψη ορθών αποφάσεων. Αυτό κάνουμε.
Τι μπορεί να μας απομακρύνει από το καθήκον μας, την αποστολή μας να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα και το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών;
Τίποτα. Η ορθή απόφαση στην οποία το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ επιθυμεί να καταλήξει είναι μία. 
Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με την επιλογή της πλέον συμφέρουσας λύσης και για τον λόγο αυτό ζήτησε επιπρόσθετα την εξειδικευμένη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο θα συνδράμει το έργο της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.
Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν αναλάβουν το έργο, κινδυνεύει η βιωσιμότητα της εταιρείας τους.
Άλλοι αφήνουν υπονοούμενα για παρεμβάσεις ξένης πρεσβείας στην πορεία του διαγωνισμού…


Ακούστε. Εμείς δεν έχουμε πόλεμο με κανέναν, ούτε φυσικά με εταιρείες ή κοινοπραξίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. 
Μας είναι αδιάφορο ποιος απ’ όλους θα κερδίσει, καθώς όποιος προκριθεί θα γίνει συνεργάτης μας.
Κανένας όμως «ειδησεογραφικός» θόρυβος δεν μπορεί να μας παρασύρει σε άγονες διαμάχες. Δεν μας αφορούν.
Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε τους πλέον συμφέροντες όρους για την εταιρεία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης