Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί εάν χαθεί ο έλεγχος με τον Covid-19 και γενικευτεί σε πανδημία; - Τα χρηματιστήρια έως -30%, μαζικό ράλι στα ομόλογα

Τι θα συμβεί εάν χαθεί ο έλεγχος με τον Covid-19 και γενικευτεί σε πανδημία; - Τα χρηματιστήρια έως -30%, μαζικό ράλι στα ομόλογα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια πανδημία θα προκαλέσει συστημικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία
Τι θα συμβεί εάν χαθεί ο έλεγχος με τον Κορωνοιό ή Covid-19 και γενικευτεί σε πανδημία;
Ήδη έχει πλήξει καίρια την Κίνα οι νεκροί και τα κρούσματα είναι χιλιάδες ενώ εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες χώρες όπως η Νότιος Κορέα και βεβαίως η Ιταλία εσχάτως…
Τι θα συμβεί εάν η νόσος εξελιχθεί σε πανδημία;
Πρωτίστως θα παραλύσει η παγκόσμια οικονομία καθώς οι πολίτες δεν θα πηγαίνουν στην εργασία τους, οπότε οι συνέπειες στην παγκόσμια παραγωγή θα είναι εμφανής.
Π.χ. στην Ιταλία 5 περιοχές είναι σε καραντίνα, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι άπαξ και αφορά την Βόρεια Ιταλία που είναι βιομηχανική ζώνη και με δεδομένο ότι η καραντίνα κρατάει σχεδόν ένα μήνα, θα μπορούσε να πληγεί η οικονομία της χώρας.
Καθίσταται κατανοητό ότι εάν ο κορωνοιός εξελιχθεί σε πανδημία τρόμος θα κυριεύσει την παγκόσμια κοινωνία με αλυσιδωτές συνέπειες παντού.
Με επενδυτικούς όρους τι θα σηματοδοτούσε μια πανδημία;
-Τα χρηματιστήρια θα κατέρρεαν, μια πτώση -30% θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογική άπαξ και το ενδιαφέρον των ανθρώπων θα είναι να προστατεύσουν την υγεία τους και όχι τα κέρδη τους.
Στην Ελλάδα μια ανάλογη πτώση επίσης θα ήταν φυσιολογική αν και η Ελλάδα αντιδρά στα θετικά ή αρνητικά νέα πάντα με υπερβολές.
Πως μεταφράζεται αυτό;
Μια διόρθωση προς τις 800 μονάδες ή ακόμη και 750 μονάδες δεν θα ήταν ακραία κίνηση ή πτώση -17% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

-Οι επενδυτές εκ των πραγμάτων θα στρέφονταν στα ομόλογα οπότε ένα νέο ράλι θα ξεκινούσε με τις τιμές των ομολόγων σε νέα υψηλά και τις αποδόσεις σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 0,92% να υποχωρούσε στο 0,50%.
-Θα υπάρξουν γενικευμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να αποτρέψουν τον οικονομικό και επενδυτικό πανικό καθώς ο κοινωνικός πανικός θα βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω κορωνοιού.
Οι παρεμβάσεις όμως των κεντρικών τραπεζών – σε αυτή την συγκυρία – θα μπορούσαν να είχαν αρνητικά αποτελέσματα κυρίως γιατί η δράση των παρεμβάσεων έχει μετριαστεί αισθητά.
Οι κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια και με την ποσοτική χαλάρωση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα και να δώσουν μια απάντηση αλλά στην πράξη η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών τελούν υπό δοκιμασία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια πανδημία θα προκαλέσει συστημικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, θα επιβραδυνθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί δραματικά, το παγκόσμιο σύστημα προμηθειών θα καταρρεύσει και οι αγορές θα κατακρημνιστούν απόρροια του σοκ που θα προκαλέσει η πανδημία.

To 61,5% των ασθενών από τον κορωνοϊό που πάσχουν από σοβαρή πνευμονία δεν θα επιβιώσουν

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός Covid-19 στο Wuhan της Κίνας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, οι ερευνητές το έχουν μελετήσει και βγάζουν ορισμένα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet οι ασθενείς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις του COVID-19 - π.χ. πολύ ηλικιωμένους, νέους και άλλοι πεθαίνουν σε υψηλότερο ποσοστό από το COVID-19 από ότι με τον SARS ή το MERS.
Μια μελέτη στο νοσοκομείο Wuhan Jin Yin-tan διαπίστωσε ότι το 61,5% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία και εντατική θεραπεία κατέληξαν έγιναν "μη επιβιώσαντες" με βάση την ιρατική ορολογία.
Όπως και το SARS ο κορωναϊός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και οι ιοί αυτοί εμφανίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Σε ασθενείς με σοβαρό καρκίνο εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Studychart5.PNG?itok=bWHWLKPy
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/studychart2.PNG?itok=UHeq4Fvg

Ο κορωνοϊός μαζί με την μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν κραχ στις μετοχές διεθνώς

Ο κορωνοϊός μαζί με την μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα προκαλέσουν κραχ στις μετοχές διεθνώς εκτιμούν πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές, όπως καταγράφονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
O κορωνοϊός
Covid-19 δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοκιμασία ένα μεγάλο stress tests για τις οικονομίες και τις αγορές.
Η έξαρση του κορωνοϊού αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε αυτή την συγκυρία καθώς πλήττει όχι μόνο την Κίνα αλλά και την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες διεθνώς.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται, η ανησυχία στις παγκόσμια κοινωνία αυξάνεται, πλέον πολλοί μιλούν για πανδημία.
Η πανδημία εάν εξελιχθεί και πλήξει πολλές χώρες θα προκαλέσει ένα συστημικού τύπου σοκ στις οικονομίες, τα πάντα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω και τα χρηματιστήρια θα υποστούν κραχ.
Όμως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα σημερινό φαινόμενο, υπάρχει και κάτι βαθύτερο που έχει κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές.
Αυτό είναι η μαζική εξαπάτηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες πλέον οι αγορές έχουν καταστεί όλο και πιο εύθραυστες.  
Ο ιός δεν είναι σαφές εάν έχει βραχυχρόνιες ή μεσοπρόθεσμες παρενέργειες, αλλά ο ευρύτερος κίνδυνος είναι η ακραία υπερβολή που δημιουργείται από τις εξωφρενικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές που ώθησαν τους επενδυτές να φουσκώσουν υπεροπτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε αποτιμήσεις που αποτελούν ιστορικά ρεκόρ.
Στα ομόλογα έχουμε ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια και στις μετοχές σημειώνονται σε πολλές αγορές ιστορικά υψηλά.
Όλα αυτά είναι κατασκευασμένες αποτιμήσεις που το μόνο που κατέφεραν ήταν να αφήσουν τις κεντρικές τράπεζες χωρίς πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν μια πραγματική κρίση.
Η περίοδος των πλασματικών αποτιμήσεων πλησιάζει στο τέλος του.
Οι ακραίες φούσκες θα σκάσουν και θα αποκαλυφθεί η γύμνια των διεθνών αγορών.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα εάν γενικευόταν μια διόρθωση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως εάν η διόρθωση αυτή δεν επιτάχυνε ή οδηγούσε την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι αγορές εναρμονισμένα αγνόησαν τόσο καιρό όλα τα αρνητικά και δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα με αποτιμήσεις αδικαιολόγητες, φούσκες στα ομόλογα και στις μετοχές, ένα παγκόσμιο ψέμα, μια παγκόσμια πλάνη και όλα αυτά για να συντηρήσουν τον φαύλο κύκλο και να αποτρέψουν την ύφεση.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα προειδοποιήσουν για την επερχόμενη ύφεση ή μια μεγάλη διόρθωση.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν εν ζωή τους επενδυτές ώστε συντηρώντας τα χρηματιστήρια να αποτρέψουν την ύφεση στις οικονομίες.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία τοξικότητας, αρρώστιας, επικίνδυνης αλαζονείας.
-Στην Wall Street το 2019 για επαναγορές μετοχών και μερίσματα δαπανήθηκαν 1,23 τρισεκ. δολάρια και για παραγωγικές επενδύσεις, εξοπλισμό ή ανάπτυξη μόλις 278 δισεκ. δολάρια.
-Στην Ευρώπη ειδικά τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ανέρχονται σε 14,45 τρισεκ. δολάρια
-Στην Wall Street οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου αντιστοιχούν στο 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής χρηματιστικής αγοράς, εξέλιξη πρωτοφανής.
-Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ ενώ τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά η ύφεση πλησιάζει, ενώ η νομισματική πολιτική χειραγωγήθηκε για να αποτρέψει την ύφεση η ύφεση πλησιάζει και λόγω Κορωνοιού.
Όμως ο Covid -19 είναι μια καλή αφορμή όχι αιτία, η διεθνής οικονομία δεν θωρακίστηκε αλλά άφησαν τις κεντρικές τράπεζες να δημιουργήσουν μια απέραντη τοξική φούσκα.
Η φούσκα πρέπει να σκάσει καθώς μόνο έτσι θα επανέλθουν οι αξίες στην φυσιολογικά επίπεδα, όλα αυτά που συμβαίνουν σε μετοχές και ομόλογα είναι μια τοξική φούσκα, τίποτε άλλο.
Όταν σκάσει η φούσκα θα αποκαλυφθούν η zombie οικονομία, οι zombie αγορές, τα zombie χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης