Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πανδημία εξελίσσεται ο κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιταλία με 3 νεκρούς και 150 κρούσματα - Σε συναγερμό η Κορέα - Συνολικά 2.443 οι νεκροί

Σε πανδημία εξελίσσεται ο κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιταλία με 3 νεκρούς και 150 κρούσματα - Σε συναγερμό η Κορέα - Συνολικά 2.443 οι νεκροί
Σε καραντίνα 50.000 άτομα στην Ιταλία - Ποινικές κυρώσεις σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση

(upd10) Σε πανδημία εξελίσσεται ο κορωνοϊός καθώς ενώ ξεκίνησε από την Κίνα έχει χτυπήσει την Νότιο Κορέα και εσχάτως την Ιταλία όπου τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 150 και αυξήθηκαν σε τρεις οι νεκροί.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ιταλία μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που έφτασαν σήμερα (23/2) τα 150 από 59 μόλις χθές (22/2). Τους τρεις έφθασαν οι νεκροί, καθώς εξέπνευσε μία γυναίκα στην Κρεμόνα στη βόρεια Ιταλί ενώ 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε.
Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής 

-Η Νότια Κορέα αναφέρει 123 νέα κρούσματα και 1 νεκρό.
-Η Ιταλία ανακοινώνει 150 κρούσματα και θέτει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την Βόρεια Ιταλία να βρίσκεται σε καραντίνα.
-Οι νεκροί στην Ιταλία έχουν φθάσει τους 3 αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται κατακόρυφα.
-Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα σε 121
-Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ότι έχει ένα σοβαρά άρρωστο ασθενή στο Τόκιο
-Η περιοχή Hubei της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο αναφέρει καθημερινά αύξηση κρουσμάτων
-Οι Κινέζοι επιστήμονες βρίσκουν τον ιό στα ούρα
-Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερα νέα κρούσματα, συνολικά ανέρχονται σε 13
-Η επιδημία χτύπησε και ένα ψυχιατρείο στην Νότιο Κορέα.
-Η ομάδα του WHO επισκέπτεται το Wuhan και δώσει συνέντευξη Τύπου στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
-Το Ιράν αναφέρει 10 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων, οι θάνατοι αυξάνονται στους 6
-Στο Σαν Ντιέγκο αναφέρεται ότι 200 άτομα βρίσκονται υπό "ιατρική παρακολούθηση"
-Νεαρή γυναίκα μολύνει πέντε συγγενείς χωρίς ποτέ να παρουσιάσει συμπτώματα
-Τα κρούσματα στην Νότια Κορέα αυξάνονται κατά 8 φορές σε 4 ημέρες σε 433, αναφέρεται και τρίτος θάνατος
-Συνολικά οι νεκροί 2.442 κατά βάση στην Κίνα αλλά η πανδημία εξελίσσεται....

Δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Jussepe Conte σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη κήρυξε τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 σε κατάσταση καραντίνας.
Όλοι οι κάτοικοι απαγορεύεται να εξέλθουν από τις περιοχές αυτές ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για την είσοδο πολιτών από γειτονικές περιοχές.
Όπως τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Στις περιοχές αυτές σταματούν προσωρινά και τα σχολικά μαθήματα ενώ κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες.
«Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Conte.
Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.
Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.
Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
«Η υγεία των Ιταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Conte.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.
 Την ίδια στιγμή, η εικόνα στην Κίνα εμφανίζει σημεία αισιοδοξίας καθώς σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έξω από το επίκεντρο της νόσου, φέρνει τα πρώτα σημάδια ελπίδας.
Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.
ITALY-CHINA-HEALTH-VIRUS-TOWNS

 Κλειστά και τα Δικαστήρια στο Μιλάνο - Σε 18 εκατ την ημέρα η οικονομική ζημιά

Οπως ανακοινώθηκε, αύριο Δευτέρα (24/2) και τα δικαστήρια του Μιλάνου θα παραμείνουν κλειστά μετά την εμφάνιση κρούσματος στην πόλη.
Η μεγάλη, ετήσια έκθεση γυαλιών που έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ακυρώθηκε.
Σε σειρά περιοχών του ιταλικού Βορρά, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας.
Ο επίσκοπος της Πιατσέντσα, ζήτησε από τους πιστούς να μην φιληθούν σε ένδειξη χριστιανικής αγάπης, αύριο, στο τέλος της λειτουργίας και να λάβουν την καθολική θεία κοινωνία με το χέρι, και όχι με το στόμα.
Στους δέκα δήμους της Λομβαρδίας στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, απόψε θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα διασκέδασης.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο από την Ιταλία

Η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία κατόπιν υποψιών ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19, σύμφωνα με την εφημερίδα Oe24, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το τρένο βρίσκεται στο Brenner Pass  στο ιταλικό έδαφος.
Δύο άτομα με πυρετό επιβαίνουν του τρένου, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταμπλόιντ εφημερίδας.
Δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με την αυστριακή αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία των σιδηροδρόμων OBB.

Ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας για την Ιταλία

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε την Κυριακή (23/2/2020) η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του κορωνοϊού (Covid-19).
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό.
Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Βρετανία: Τέσσερα νέα κρούσματα - Συνολικά ανέρχονται σε 13

Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, σε επιβάτες που επέστρεψαν στη χώρα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, και οι οποίοι αμέσως μετά την άφιξή τους χθες, τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Αροου Παρκ του Γουίραλ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα νέα περιστατικά λέγοντας ότι τέσσερις επιπλέον ασθενείς στην Αγγλία είχαν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά σε 13.
Όπως έγινε γνωστό, ο ιός μεταφέρθηκε στους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο Diamond Princess και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο του NHS.
Συνολικά έφτασαν από το Τόκιο στη Βρετανία με ειδική πτήση 32 Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
 

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Κορέα

Σε "κόκκινο συναγερμό" το ανώτερο επίπεδο συναγερμού έθεσε σήμερα την Νότια Κορέα ο πρωθυπουργός της χώρας μετά τους δύο ακόμη θανάτους από τον ιό και την εμφάνιση 169 νέων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις Αρχές της Σεούλ, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 602 διπλασιασμένα από χθες με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για τη ραγδαία μεταδοση του κορωνοιού.
Η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθεις της στην πόλη Daegu και την επαρχία Cheongdo όπου καταγράφονται τα περισότερα κρούσμτα ενώ σύντομα θα τεθεί η περιοχή σε καραντίνα όπου θα κλείσουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.



Concern In South Korea As The Wuhan Covid-19 Spreads

Αυξάνονται τα νέα κρούσματα και στο Ιράν που φτασαν τα 43 ενώ σημειώθηκαν 7 θάνατοι γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική.
Χθες, Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι εκεί ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα.
Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.
Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters.
Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος επισκίασαν μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό είναι πιθανό να μειώσει φέτος την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 5,6%, (0,4% κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου) και να αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η επιτροπή υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19, όπως είναι γνωστή η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ογδόντα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ουχάν.

relates to Global Fear Spreads as Cases Surge in Italy, South Korea: Virus Update

Αισιόδοξη η εικόνα στην Κίνα

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα --περισσότερα απ' ό,τι την προηγουμένη-- όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα πριν από έναν μήνα
Ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Gebregiesus είπε ότι μια διεθνής ομάδα ειδικών μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας ώστε να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 2 442, αυξημένος κατά 118 από την προηγουμένη ημέρα.
Η συντριπτική πλειονότητα — οι 115 — μεταξύ των θανάτων που αναφέρθηκαν το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν στη Χουμπέι.
Στην Ουχάν, την εστία της επιδημίας, υπέκυψαν 99 ασθενείς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα χθες 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 394 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σε 76.936 μέχρι σήμερα.
Πάντως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου είχαν εισαχθεί ξεπέρασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, για τρίτη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας: 2.109 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Πέμπτης.
Συνολικά, 18.264 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό αποθεραπεύθηκαν ως χθες τα μεσάνυχτα.
Πάντως, η επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι προσέθεσε 220 νέα κρούσματα στον απολογισμό που δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα, κάνοντας πλέον λόγο για 631 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αντί 411 που καταμετρούσε, εξηγώντας πως πρόκειται για φυλακισμένους που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στα στοιχεία που δόθηκαν αρχικά.
Κατά την επιτροπή, πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία ως τα μεσάνυχτα της 20ής Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 62.662.
Αυτό σημαίνει — αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την ίδια — ότι ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, σε 1.109, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε 75.865.
Συνολικά πάντως τα κρούσματα ανέρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο σε 76.806, με τον Λίβανο να ανακοινώνει το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα.

Image

«Ψυχρός» πόλεμος Ρωσίας και ΗΠΑ για την εμφάνιση του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Ρωσία στο Twitter το Facebook και το Instagram διακινούν αντιαμερικανική παραπληροφόρηση για τον νέο ιό που εμφανίσθηκε την Κίνα, δήλωσαν στο AFP αμερικανοί αξιωματούχοι, προκαλώντας την διάψευση της Μόσχας.
Η εκστρατεία παραπληροφόρησης και διάδοσης θεωριών συνωμοσίας ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα, την περίοδο που ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανερχόταν σε 3 και τα κρούσματα στην πόλη Ουχάν ανέρχονταν σε 200, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Σήμερα, ο απολογισμός έχει φθάσει στους 2.345 νεκρούς, στα 76.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και σε περισσότερα από 1.300 στον υπόλοιπο κόσμο.
Η εκστρατεία θυμίζει τις απόπειρες της KGB να διαδώσουν, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ότι ο HIV ήταν δημιούργημα αμερικανών επιστημόνων.
«Στόχος της Ρωσίας είναι να σπείρει την διχόνοια και να αποδυναμώσει εκ των έσω τους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συμμαχίες τους, και μέσω υπόγειων και κακόβουλων εκστρατειών», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία.
Η Ρωσία διέψευσε ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον ιό Covid-19.
Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης δηλώνουν ότι λογαριασμοί με ονόματα φανταστικών προσώπων αναπαράγουν πληροφορίες όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά επίσης στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα γερμανικά.
Οι θεωρίες που διαδίδονται περιλαμβάνουν την ιδέα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «να κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Κίνα», ότι είναι ένα βιολογικό όπλο που εφηύρε η CIA, ή ακόμη ότι εντάσσεται σε μία δυτική στρατηγική «αντικινεζικού μηνύματος».
Ορισμένα tweet κατηγορούν τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα υγείας.
Χιλιάδες λογαριασμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία βρίσκονταν ήδη υπό παρακολούθηση για την ανάμειξή τους σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, από τον πόλεμο στην Συρία μέχρι τις διαδηλώσεις στην Χιλή και την Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.
«Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί λειτουργούν συντονισμένα, καθημερινά, με απαράλλακτους φράσεις, τόνο και ρυθμό. Ολοι μπορούν να συσχετισθούν αρκετά εύκολα με το R, το Sputnik και άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να πλήξει την υγειονομική απάντηση στην επιδημία, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Αξιωματούχος του Στίετ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι τα ρωσικά τρολ είναι αυτόνομα και δεν είναι υποχρεωτικό ότι λειτουργούν κατόπιν εντολών.
«Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο. Έχουν την ανεξάρτητη ικανότητα να λειτουργούν στην ζώνη αυτή για να πλήξουν αν το θέλουν με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».

Εγκληματικό σφάλμα της Ιαπωνίας: 23 επιβάτες του Diamond Princess δεν υπεβλήθησαν σε ιατρικό έλεγχο

Η Ιαπωνία παραδέχθηκε το Σάββατο (22/2/2020) ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.
«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για το επιχειρησιακό σφάλμα εκ μέρους μας που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω επιβάτες θα περάσουν και πάλι ιατρικούς ελέγχους για τον ιό.
Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επέτρεψαν αυτήν την εβδομάδα σε 970 άτομα να αποβιβασθούν από το πλοίο έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.
Ομως, μεταξύ των ανθρώπων που αποβιβάσθηκαν, δύο Αυστραλοί και μία Ισραηλινή βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στις χώρες τους.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περί τους εκατό επιβάτες που βρέθηκαν σε στενή επαφή με τους επιβάτες που έχουν προσβληθεί στο Diamond Princess άρχισαν σήμερα να αποβιβάζονται και να τίθενται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.
Επιβάτες και μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου επαναπατρίσθηκαν: 32 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 στην Ρουμανία, 2 στην Ελλάδα.

Η επιδημία του κορωνοϊού στο επίκεντρο της G20 – Στο χείλος της ύφεσης Ιαπωνία, Σιγκαπούρη

Η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και εξακολουθεί να μαίνεται έως σήμερα κυρίως στην Κίνα αλλά και στις γειτονικές της χώρας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G20, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία.
Η επιδημία προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει όχι μόνο στην παγκόσμια υγεία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Ιαπωνία και Σιγκαπούρη βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, ενώ μεγάλες ανησυχίες διατυπώνονται και για την οικονομία της Νότιας Κορέας, εκεί όπου πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της.
Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα 21/2 ότι οι εξαγωγές της προς την Κίνα υποχώρησαν τις πρώτες 20 ημέρες του Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, έχει τεθεί σε καραντίνα η Daegu, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Κορέας, καθώς δεκάδες άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην ακύρωση ή στην αναβολή μεγάλων εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ενώ στο Χόνγκ Κόνγκ αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα ύστερα από την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων.
Πάντως και ενώ όλα είναι έτοιμα για τη σύνοδο της G20, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης