Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει; - Γιατί 2-3 ξένα funds αποχωρούν; - Τι συμβαίνει;

Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει; - Γιατί 2-3 ξένα funds αποχωρούν; - Τι συμβαίνει;
Ποιες είναι λοιπόν οι πραγματικές αιτίες για την απογοητευτική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;
Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες – από τις αρχές 2020 – το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει;
Ήδη βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες με προοπτική 850 ή και 800 μονάδες και στο ακραίο σενάριο εάν υπάρξει διεθνής επιδείνωση ακόμη και 750 μονάδες.

Γιατί 2 – 3 μεγάλα funds αποχωρούν από τις τράπεζες και συνολικά από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ευθύνεται ο Κορωνοιός;
Η απάντηση είναι ότι η επιδημία του Κορωνοιού έχει – ακόμη – μικρή επίδραση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Λέμε ακόμη γιατί οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία θα φέρουν την επιδημία του κορωνοιού στο προσκήνιο και σίγουρα οι αγορές θα αντιδράσουν έντονα αρνητικά.
Η επιδημία εξαπλώνεται, ήδη χτύπησε την Ιταλία και εύλογα θα επηρεάσει τους επενδυτές πολύ αρνητικά.
Εάν η επιδημία εξαπλωθεί σε βαθμό ανεξέλεγκτο θα μπορούσε να υπάρξει παγκόσμια διόρθωση στα χρηματιστήρια 20 με 30% που αυτό συνεπάγεται ότι το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την καταβαράθρωση.
Προφανώς θα παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED για να αποτρέψουν τα χειρότερα αλλά μια μεγάλη διόρθωση θα είναι καλοδεχούμενη.
Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν υποχωρεί για τον Κορωνοιό, αυτό μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον αλλά έως σήμερα δεν είναι αυτή η βασική αιτία.
Ευθύνεται η ένταση με την Τουρκία;
Παρ΄ ότι καλλιεργήθηκε και προβλήθηκε αυτό το επιχείρημα ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευθύνεται για την απογοητευτική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστα επέδρασε στις ελληνικές μετοχές.
Ούτε οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας είναι η βασική αιτία της κόπωσης και απογοήτευσης που καταγράφεται στην ελληνική αγορά.
Ποιες είναι λοιπόν οι πραγματικές αιτίες για την απογοητευτική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;
1)Η πρώτη βασική αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την ορατότητα τους για την ελληνική οικονομία αλλά και τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαφνιάσει θετικά, βλέπουν ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Για τις τράπεζες εκτιμούν ότι τα κέρδη τους – τα οργανικά – και όχι τα έκτακτα δεν θα ενθουσιάσουν τα επόμενα 2 χρόνια.
Ο Ηρακλής ενώ αναγνωρίζουν ότι βοηθάει στις τράπεζες επίσης κατανοούν ότι θα πρέπει να δαπανηθούν κεφάλαια για την εξυγίανση.
Το πρώτο κύμα εξυγίανσης με 33 -34 δισεκ. NPEs θα κοστίσει 6-7 δισεκ. κεφάλαια στις τράπεζες, αυτό συμβαίνει γιατί οι προβλέψεις δεν είναι επαρκείς.
Ο Ηρακλής έρχεται να αποκαλύψει μια αλήθεια ότι οι προβλέψεις για κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι επαρκείς.
2)Οι ξένοι πιστεύουν ότι το 2021 θα είναι έτος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όπερ σημαίνει ότι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα εμπεριέχουν discount σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές στην δευτερογενή αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα funds όπως το Capital Group και η Pimco έχοντας ήδη πετύχει σημαντικά κέρδη από την Eurobank σχεδόν 70% με 90% μειώνουν την έκθεση τους.
3)Υπάρχει όμως και ένας διεθνής λόγος.
Τα διεθνή funds πιστεύουν ότι η πιθανότητα διόρθωσης διεθνώς έχει αυξηθεί, οπότε ρευστοποιούν θέσεις στις αναδυόμενες αγορές και κρατάνε αμυντική στάση.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εσχάτως απογοητεύει με πιθανότητα σε πρώτη φάση η διόρθωση να ολοκληρωθεί στις 850 μονάδες.
Στο καλό σενάριο μετά τις 850 μονάδες θα υπάρξει νέα αντίδραση προς τις 900-920 μονάδες.
Στο κακό σενάριο που συνδυαστεί με διεθνή διόρθωση θα διασπαστούν καθοδικά και οι 850 μονάδες με προοπτική τις 800 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης