Τελευταία Νέα
Διεθνή

(Georgieva) ΔΝΤ: Η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μειώσει κατά 0,1% την παγκόσμια ανάπτυξη

(Georgieva) ΔΝΤ: Η εξάπλωση του κορωνοϊού θα μειώσει κατά 0,1% την παγκόσμια ανάπτυξη
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva παρουσίασε τις προοπτικές του Ταμείου στους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών των G20 που συναντήθηκαν στο Ριάντ
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού θα μειώσει πιθανότατα την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2020 στο 5,6%, δηλαδή 0,4% από τις προοπτικές του Ιανουαρίου και θα αφαιρέσει 0,1%  από την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva παρουσίασε τις προοπτικές στους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών των G20 που συναντήθηκαν στο Ριάντ.
Πάντως δήλωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να εξετάζει και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.
Η Κίνα ανέφερε μια απότομη πτώση σε νέους θανάτους και κρούσματα κορωνοϊού το Σάββατο (22/2) αλλά αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουν προβλέψεις καθώς νέες μολύνσεις συνέχισαν να αυξάνονται σε άλλες χώρες.
«Στο σημερινό βασικό μας σενάριο, οι πολιτικές εφαρμόζονται και η οικονομία της Κίνας θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σχετικά μικρός και βραχύβιος», είπε η Georgieva.
«Αλλά εξετάζουμε και πιο δυσμενή σενάρια όπου η διάδοση του ιού συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε παγκόσμιο επίπεδο και οι συνέπειες στην ανάπτυξη είναι πιο παρατεταμένες», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των G20 δίνει λιγότερη έμφαση στην εκδήλωση του κορωνοϊού ως κινδύνου για την ανάπτυξη, λέγοντας μόνο ότι οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο θα «... ενισχύσουν την παγκόσμια εποπτεία των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έκρηξης του Covid-19».
Η επιδημία του κορωνoϊού μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα, η οποία έχει αναφέρει περισσότερους από 2.000 θανάτους και άλλες ασιατικές χώρες σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).
Η Georgieva σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα μέλη του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης