Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα: Ένα εκατ. πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας

Η ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα: Ένα εκατ. πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας
Μία επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στην Idlib - Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι
Οι σφοδρές μάχες για την κατάληψη της Idlib αναμένεται να οδηγήσουν στο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα του εννιάχρονου πολέμου στη Συρία, όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Πρόσφατες αναφορές από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανεβάζουν το τελευταίο κύμα εκτοπισμών από την 1η Δεκεμβρίου περίπου στις 700.000.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια ενάντια στον ταχύτατα προωθούμενο συριακό στρατό που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.
Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι οικογένειες στη βορειοδυτική Συρία είναι παγιδευμένες μεταξύ των συριακών στρατιωτικών - υποστηριζόμενων από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές - και την Τουρκία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα  η Τουρκία έχει «σφραγίσει» τα σύνορα με στρατιωτικές δυνάμεις.

«Τα σύνορα είναι κλειστά για τους πρόσφυγες, που έχουν οχυρωθεί με τοίχους, τάφρους και φρουρούς που πυροβολούν ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να τα διασχίσουν» σύμφωνα με την WSJ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περιοχή Idlib είχε υπό την κατοχή της μέχρι πρότινος η Hayat Tahrir al-Sham, παρακλάδι της Άλ Κάιντα, για προνομιακή σχέση με την οποία έχουν κατηγορηθεί οι ΗΠΑ, και παρεμπόδιζες τους πολίτες να διαφύγουν με καθεστώς τρομοκρατίας.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν  αγνοήσει τις εκκλήσεις για δυναμική παρέμβαση απέναντι στη Ρωσία και το ρωσικό καθεστώς καθώς σύμφωνα με αναλυτές χρηματοδοτούσαν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση των ΗΠΑ αυξάνονται εντονότερα, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «έχουν ανακαλύψει» τον πόλεμο στη Συρία μετά από πολύ καιρό.
Καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου, τα διασωζόμενα παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του ISIS από όλη τη Συρία διαχύθηκαν στην Idlib, καθώς ηττήθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες των τζιχαντιστών των αντικαθεστωτικών έχουν καταλήξει στη βορειοδυτική αυτή επαρχία, καθώς είναι ο τελευταίος αποκαλούμενος «επαναστατικός θύλακας».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο εκπρόσωπος του συνασπισμού των ΗΠΑ,Myles  Caggins, αποκάλεσε την Idlib «έναν μαγνήτη για τρομοκρατικές οργανώσεις» που αποτελεί «ενόχληση και απειλή» για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που απλώς «προσπαθούν να περάσουν το χειμώνα».

Έτσι, ο παγιδευμένος άμαχος πληθυσμός έχει παγιδευτεί, αφού βρίσκονται κάτω από τις βόμβες ενός τριμερούς πολέμου που τώρα περιλαμβάνει τη συριακή-ρωσική συμμαχία που ανταγωνίζεται την Τουρκία και τους προσκείμενους στην Άγκυρα αντάρτες αλλά και την τρομοκρατική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham.
Χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων  πολλών παιδιών, έχει αποδειχθεί ότι πεθαίνουν εξαιτίας των ακραίων χειμερινών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal περίπου 370 πολίτες έχουν πεθάνει στις μάχες μέχρι στιγμής το 2020, σε αυτό που ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών, Mark Lowcock, περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική ιστορία τρόμου του 21ου αιώνα».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης