Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν θα επιτρέψει την «γκριζοποίηση» της ΑΟΖ από την Τουρκία - Θα ήταν πλήγμα

Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν θα επιτρέψει την «γκριζοποίηση» της ΑΟΖ από την Τουρκία - Θα ήταν πλήγμα
Η Τουρκία θεωρεί ότι μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου ανήκει στην Τουρκία ή στο ανύπαρκτο κράτος το οποίο μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Κύπρος λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας για "γκριζοποίηση" της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε συνέντευξη του στο euronews στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα πλήγμα για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
"Γι’ αυτό και εμμένουμε, μέσα από μια σειρά μέτρων – διπλωματικών, νομικών, με την αλληλεγγύη της ΕΕ -στο βαθμό που μπορεί να τη δώσει για να είμεθα ειλικρινείς- αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, των φιλικών χωρών, των ενδιαφερομένων χωρών που έχουν αδειοδοτηθεί για να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις – να προστατεύσουμε και το πρόγραμμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας" υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι "εάν μέσα από τις απειλές της Τουρκίας αναστέλλαμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, θα ήταν αυτό που η Τουρκία επεδίωκε. Παράνομα, κατ’ αντίθεση του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία, μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, εμμένει ότι δεν έχουμε ΑΟΖ, κάτι που, αντίθετα, επιβεβαιώνεται μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και – προς το τέλος βρίσκεται – με τον Λίβανο. Έχει εδώ και χρόνια συνομολογηθεί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των θαλασσίων ζωνών.
Κατ’ αντίθεση συνεπώς όλων αυτών, η Τουρκία θεωρεί ότι η ΑΟΖ της Κύπρου, είτε μέρος αυτής ανήκει στην Τουρκία, είτε μέρος αυτής ανήκει σε ένα ανύπαρκτο κράτος, το οποίο μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει.
Συνεπώς οι απειλές, οι προκλήσεις είναι εμφανείς και οι στόχοι εξίσου εμφανείς".
Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυρπιακού και το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Γκραν Μοντανά ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι "δεν έφυγε ποτέ από το Κραν Μοντανά".
"Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά διεκόπησαν από το Γενικό Γραμματέα, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε η αναμενόμενη πρόοδος και ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων.
Αντίθετα η Ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε και επί των έξι σημείων αναφοράς του Γενικού Γραμματέα ολοκληρωμένες προτάσεις και για το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των στρατευμάτων, του περιουσιακού, του εδαφικού, της πολιτικής ισότητας, της ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων.
Η άλλη πλευρά περιορίστηκε να δώσει προτάσεις μόνο επί των θεμάτων ασφαλείας, δηλαδή εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και παρουσίας τουρκικού στρατού, χωρίς να αγγίξει τα υπόλοιπα των θεμάτων" τονίζει.
Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας πενταμερούς μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στα κατεχόμενα, ενώ αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει τον εποικισμό της Αμμοχώστου, θα ζητήσει τη διακοπή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης