Απογοήτευση Ευρωπαίων ηγετών για την αποτυχία συμφωνίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Απογοήτευση Ευρωπαίων ηγετών για την αποτυχία συμφωνίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Έντονη αντιπαράθεση λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε από το Brexit
«Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, μετά την απότομη λήξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι κατάφερε να πετύχει κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, όμως δεν αρκούσε αυτό ώστε να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία.
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να πληρώσει το Brexit», τόνισε.

Μεγάλες διαφορές

«Οι διαφορές ήταν απλώς πολύ μεγάλες», σχολίασε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
«Ακόμη και τα πρόχειρα δεδομένα της νέας πρότασης έδειχναν ότι δεν επαρκούσε για να γεφυρωθούν οι διαφορές», σημείωσε.
Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μια συμφωνία.
Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε ο Charles Michel στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε ότι είναι αναγκαίο «να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου, είπε ότι «Έτσι είναι η δημοκρατία», προσθέτοντας ότι είναι μια «καλή δημοκρατική παράδοση να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS