Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις έως -5,5% και πωλήσεις Capital, Citi, BofA παρέσυραν το ΧΑ -2,20% στις 893 μον. ορατές οι 880-860 μον. - Τα funds αποχωρούν

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις έως -5,5% και πωλήσεις Capital, Citi, BofA παρέσυραν το ΧΑ -2,20% στις 893 μον. ορατές οι 880-860 μον. - Τα funds αποχωρούν
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες, στο χαμηλό έτους, έχοντας σωρευτικές απώλειες 13,46% από την αρχή του 2020
(upd14)Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά, στις 893 μονάδες, στο χαμηλό του 2020, με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες έως -5,5%, συνεχίζοντας την απαξιωτική τους συμπεριφορά με εμφανή την υπεροχή των πωλητών και με τους αγοραστές να έχουν εξαφανιστεί…
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι το Capital Group συνεχίζει τις πωλήσεις στην Eurobank ενώ μέσω Citigroup, Goldman και BofA διευρίνονται οι πωλήσεις στις τράπεζες.
Μετά την σημερινή λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων, εντάθηκαν οι πιέσεις ειδικότερα στις τράπεζες ενώ όσο περνούσε η ώρα σημειώνονταν νέα χαμηλά ημέρας ενώ στο κλείσιμο της αγοράς και οι τρεις βασικοί δείκτες, Γενικός, Τραπεζικός και FTSE Large Cap κατέγραψαν το χαμηλό του 2020 με τις συναλλαγές να ανεβάζουν ταχύτητα.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -5,49% - με χαμηλό ημέρας -6,58% - και ακολούθησαν Πειραιώς -4,54%, Εθνική -3,61% και Alpha Bank -2,91%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες καταγράφοντας σωρευτικές απώλειες 13,46% από την αρχή του τρέχοντος έτους..
Την σκυτάλη των πιέσεων πήραν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, οι οποίες έκλεισαν στο σύνολό τους πτωτικά, με τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ -2,42%, ΟΤΕ -1,42%, ΟΠΑΠ -1,32%....
Το οικονομικό και τραπεζικό αφήγημα της Ελλάδος δεν πείθει τα διεθνή funds, δεν εξηγείται διαφορετικά η εικόνα απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σίγουρα, διεθνή γεγονότα όπως ο Κορωνοιός στην Κίνα έχουν επίδραση στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι επενδυτές μειώνουν την ανάληψη ρίσκου οπότε εύλογα επηρεάζεται και η Ελλάδα αλλά αυτό είναι μια δικαιολογία....
Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το 2019, την πεποίθηση και τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ούσα πιο φιλική με τις αγορές θα δώσει πειστικές απαντήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όμως στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι οι επενδυτές μετά τον ενθουσιασμό θέλουν όχι απλά λόγια αλλά έργα που υπερβαίνουν τις προσδοκίες τους.
Τα διεθνή funds που ακολούθησαν επιθετική στρατηγική στο β΄ 6μηνο του 2019 έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα, υπάρχουν funds που αποχωρούν Pimco και Capital, κάποια άλλα τοποθετούνται όπως το Fidelity αλλά σε γενικές γραμμές τα ξένα funds δεν είναι ενεργά στην Ελλάδα, βλέπουν σημάδια κόπωσης σε οικονομία, τράπεζες και δεν ρισκάρουν νέα κεφάλαια.

Η επιβράδυνση στα νέα κρούσματα της Κίνας, τα νέα μέτρα στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας καθώς και τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία παρείχαν στήριξη στις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών μετριάζοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού  στην παγκόσμια υγεία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Στην σημερινή συνεδρίαση, ήπια ανοδικά έκλεισε ο δείκτης Shanghai στο +0,31% ενώ απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το άνοιγμα των αγορών στην Wall Street με τον δείκτη στην Dax στην Γερμανία στο -0,90% και τον  Dow Jones στο -0,90%.
 Από την άλλη, η Goldman Sachs προειδοποιεί, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία έχει υποτιμηθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος διόρθωσης των αγορών είναι αρκετά υψηλός.
Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G20, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία.
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία έχουν στρέψει τους επενδυτές στα ομόλογα και τον χρυσό, τα οποία αποτελούν συνήθως ασφαλή «καταφύγια» σε περιόδους αστάθειας.
Ειδικότερα, η προτίμηση των επενδυτών εστιάζεται και στα ελληνικά ομόλογα όπου προσφέρουν αποδόσεις λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχει εκμηδενιστεί το πολιτικό ρίσκο ενώ και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης  
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται στην αγορά ομόλογων στης Ν. Ευρώπης, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,96%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 0,91% με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 99 μονάδες βάσης ή 0,99% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5715 μονάδες βάσης από 5385 μονάδες βάσης, χθες 19/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,41% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,16%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες έως -6,58% η Eurobank αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,61% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,08%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 766,01 μονάδες με πτώση -4,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,20% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 911,74 μονάδες και χαμηλό στις 892,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,17 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 41,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,2 εκατ. ευρώ και όγκου 5,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1,56 εκατ. τεμάχια αξίας 4,14 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 950 χιλ. τεμάχια αξίας 1,61 εκατ. ευρώ και η Eurobank 800 χιλ. τεμάχια αξίας 592 χιλ. ευρώ .
Ο ΟΠΑΠ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 1,57 εκατ. ευρώ και η Ξυλεμπορία 921 χιλ. προνομιούχες μετοχές αξίας 301 χιλ. ευρώ.
Eπίσης, νέα πακέτα για το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή 1,38 ευρώ ανά μετοχή την ώρα που στο ταμπλό έκλεινε στα 1,62 ευρώ διακινήθηκαν στη Μοτοδυναμική
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 731 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 910 μονάδων και την δεύτερη των  900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 766 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 790 μονάδων και την δεύτερη των 780 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 760 - 750 μονάδων
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Δύο κρίσιμα διοικητικά συμβούλια θα πραγματοποιηθούν την νέα εβδομάδα στις 25 Φεβρουαρίου της Εθνικής τράπεζας και 27 Φεβρουαρίου της τράπεζας Πειραιώς τα οποία θα κρίνουν εάν ο κλάδος κοιτάει αποφασιστικά στο μέλλον ή παραμένει εγκλωβισμένος στο παρελθόν.
Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής στις 25 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει εάν η τράπεζα προχωρήσει σε εγκλήσεις για παλαιές υποθέσεις 4 ή 6 ετών.
Σήμερα 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί άτυπο διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική τράπεζα όπου θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για τις παλαιές υποθέσεις και με βάση ισχυρές ενδείξεις η Εθνική έχει αποφασίσει να κοιτάξει το μέλλον.
Στις 27 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε εγκλήσεις.
Με βάση το ισχυρό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα όλες οι τράπεζες πήραν μια γενναία και σίγουρα σωστή απόφαση, να κλείσουν τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να κοιτάξουν απερίσπαστες το μέλλον.
Με την στάση τους αυτή οι ελληνικές τράπεζες γυρνούν σελίδα και εστιάζουν στις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, στην ανάπτυξη τους και στην κερδοφορία τους.
Το μήνυμα των τραπεζών δεν θα εμπεριέχει εκπλήξεις, είναι κοινή πεποίθηση ευρύτερα του συστήματος ότι δεν θέλει εκκρεμότητες με το παρελθόν, η αγορά θέλει καθαρό μήνυμα.

Η επικαιρότητα

Η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και εξακολουθεί να μαίνεται έως σήμερα κυρίως στην Κίνα αλλά και στις γειτονικές της χώρας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G20, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία.
Η επιδημία προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει όχι μόνο στην παγκόσμια υγεία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Ιαπωνία και Σιγκαπούρη βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, ενώ μεγάλες ανησυχίες διατυπώνονται και για την οικονομία της Νότιας Κορέας, εκεί όπου πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της.
Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα 21/2 ότι οι εξαγωγές της προς την Κίνα υποχώρησαν τις πρώτες 20 ημέρες του Φεβρουαρίου.
Τη θέση ότι το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.247 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Xu Nanping .
Εξαιρετικά σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες,με τους ηγέτες να βρίσκονται εν αναμονή της νέας συμβιβαστικής πρότασης από τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.
Ο Michel πραγματοποίησε πυρετώδεις επαφές με τους αρχηγούς των κρατών -μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σκιά των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία αλλά και της κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της λιβυκής κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με Angela Merkel και Emmanuel Macron, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο δεν αποκλείεται μια τετραμερής Σύνοδος μεταξύ Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron και Angela Merkel.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα (21/2) στις ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τις ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,39%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,31%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,18% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -1,09%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης λόγω της ανησυχίας για τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι πιέσεις στην Wall Street.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, περαιτέρω επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/2) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 51,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση στις 51 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,90%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,75%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,90%, ο S&P στο -0,96%, ο Nasdaq στο -1,35% ενώ απώλειες -2,01% καταγράφει το ETF GREC (9,02 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά ενώ προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 όπου οριοθετήθηκαν ισχυρές αντιστάσεις,  στην παρούσα φάση έχει απομακρυνθεί απ΄αυτές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,62 ευρώ, με πτώση -3,61%, με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6990 ευρώ, με πτώση 2,91%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,90 ευρώ, με πτώση -4,54% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,74 ευρώ, με πτώση -5,49% με όγκο 15,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3020 ευρώ, με πτώση -3,27% και με κεφαλαιοποίηση 581 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3350 ευρώ, με πτώση -4,56% και όγκο 562 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 155 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή τηςΤράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,36 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 325 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Sarantis, Viohalco, Aegean....
H Coca Cola έκλεισε στα 33,42 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 12,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,91 ευρώ, με πτώση -1,42% και αποτίμηση 6,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1180 ευρώ, με πτώση -2,42% και αποτίμηση 955 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6650 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,95 ευρώ με πτώση -1,32% και αποτίμηση 4 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,34 ευρώ, με πτώση -2,58% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισει στα 7,75 ευρώ με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,58 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,8050 ευρώ με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,35 ευρώ με πτώση -3,40% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με πτώση -2,10% και  κεφαλαιοποίηση στα 291 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,11994 ευρώ, με πτώση -3,55% και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση – μετά τις πωλήσεις - στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,96% και το νέο 15ετές στο 1,50%

Σταθεροποίηση μετά τις οριακές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που κρατούν επαφή με τα ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια μετά τις 12 Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,50% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,91%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,11% με απόδοση αγοράς 0,12% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,87 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,87 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,37  μονάδες βάσης και απόδοση 0,82% με απόδοση αγοράς 0,83% και απόδοση πώλησης 0,81%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,98 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης από 138 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.715 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,99% ή 99 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη ανάκαμψη στις τιμές των χρεογράφων της Νότιας Ευρώπης λόγω Κορωνοιού - Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις

Μεγάλη ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον Κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,91%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/2/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,18% που σημειώθηκε σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,91% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης