Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Συναγερμός στις αγορές ομολόγων από τη μείωση των spreads

tags :
Bloomberg: Συναγερμός στις αγορές ομολόγων από τη μείωση των spreads
Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται παρ' όλο που δεν αποτυπώνονται στις αγορές
Ίσως ποτέ άλλωτε να μην υπήρξε καλύτερη στιγμή για κράτη και επιχειρήσεις να στραφούν στις αγορές ομολόγων, κάτι που ισχύει και τις χώρες που κάποτε θεωρούνταν υψηλού ρίσκου.
Κι αυτό -σύμφωνα με το Bloomberg- ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν κάτω από 1%.
«Αγορές κρατικού χρέους που κάποτε θεωρούνταν ραδιενεργές, όπως η Ελλάδα, η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια αλλά και εταιρικά ομολόγα από επενδυτική βαθμίδα έως junk ανταμοίβονται με αποδόσεις που μόλις είναι πάνω από τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Δεν είναι ότι οι επενδυτές κλείνουν τα μάτια απέναντι στον κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα «το σκάσιμο της φούσκας στα ομόλογα» ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος στην τελευταία έρευνα της Bank of America.
Ωστόσο, οι επενδυτές αναρωτιούνται ποια άλλη επιλογή έχουν εκτός από το να συνεχίσουν τις αγορές;
Τα κρατικά ομόλογα κάποιων από τις πιο χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ενδεκτικά το Bloomberg, αναφέρεται τα ελληνικά ομόλογα και επισημαίνει «οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν άνω του 444% κατά την κορύφωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012.
Αυτές τις ημέρες οι αποδόσεις τους είναι κάτω από το 1% και το spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα που παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις είναι περίπου 140 μονάδες βάσης. Είναι δηλ. κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα εισέλθει στην πολυετή κρίση που την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας».
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από το 7,49% το 2011 σε λιγότερο από το 1%.
Η απόδοση του 30ετούς ιρλανδικού ομολόγου έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,61%.
Ακόμα και οι αποδόσεις της Ουκρανίας έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά ρεκόρ.
Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, παρ' όλο που δεν αποτυπώνονται στις τιμές.
Χωρές και εταιρείες υποβαθμίζουν τις προσδοκίες τους για το πόσο παραγωγικές θα είναι υπό τη σκιά του κορωνοϊού, με τη Σιγκαπούρη να προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό των τελευταίων δύο δεκαετιών και την Apple να προειδοποιεί ότι δεν θα πετύχει τους στόχους για τις πωλήσεις.
«Πρόκειται για μια συνολική αναζήτηση για αποδόσεις, με την Ελλάδα και την Ιταλία να επωφελούνται» επισημαίνει ο Richard Kelly από τη Toronto-Dominion Bank και συμπληρώνει «υπάρχουν λιγότεροι φόβοι για συστημικά θέματα από τον κορωνοϊό, αλλά ευρεία αποδοχή ότι αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το κυνήγι για αποδόσεις δεν παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, κατά συνέπεια επιτόκια και spreads ενδεχομένως να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Οι ροές στις αγορές σταθερού εισοδήματος σχεδόν διαπλασιάστηξαν πέρυσι, στο 1 τρισ. δολ. και τα funds ομολόγων αναμένεται να υπερβούν αυτό το ποσό φέτος.
«Ηχούν σειρήνες συναγερμού.
Από την έρευνα της BofA προέκυψε ότι η κατοχή αμερικανικών κρατικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας θεωρούνται ότι η δεύτερη και τρίτη -αντίστοιχα- πιο δημοφιλής επένδυση, μετά τις αμερικανικές τεχνολιγικές μετοχές.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της συστήνουν λιγότερες επενδύσεις σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα.
Ωστόσο, τι άλλο πρέπει να κάνει ένας επενδυτής σταθερού εισοδήματος εκτός από το να κυνηγά αποδόσεις;» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Τι να κάνεις με τα μετρητά σου;
Δεν είναι λογικό να το αφήνεις στην άκρη και η εμπειρία των τελευταίων 10 ετών έχει δείξει ότι δεν υπάρχει πόνος στις αγορές ομολόγων.
Έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς.
Ο πληθωρισμός δεν είναι πουθενά και οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αγοράζουν κάθε φορά που αυξάνονται οι αποδόσεις» επισημαίνει ο Luke Hickmore από τη Aberdeen Standard Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης