Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ προς Κροατία: Απαραίτητη η συνετή δημοσιονομική πολιτική

tags :
ΔΝΤ προς Κροατία: Απαραίτητη η συνετή δημοσιονομική πολιτική
Κροατία: Απαραίτητη η συνετή δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Η οικονομία της Κροατίας κινείται ικανοποιητικά, αλλά η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχυνθεί και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν παραμένουν εύθραυστα και πρέπει να διατηρηθούν προσεκτικά, επισημαίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2019, κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Κροατία.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κροατία καταγράφει το πέμπτο συνεχές έτος σταθερής ανάπτυξης, η οποία οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην ιδιωτική κατανάλωση και τον τουρισμό.
«Ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2019 συνέχισε να επιβραδύνεται, με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται ότι είναι σχεδόν ισοσκελισμένος. Οι πρόσφατα συμφωνηθείσες μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξήσουν τις τρέχουσες δαπάνες το 2020. Αν και τα έσοδα θα παραμείνουν αυξημένα από την οικονομική δραστηριότητα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να μετατραπεί σε ένα μικρό έλλειμμα το 2020, εν μέρει λόγω πρόσθετων φορολογικών περικοπών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η Κροατία στοχεύει, επί του παρόντος, στην είσοδό της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II) στα μέσα του 2020 και τελικά στην ευρωζώνη.
«Η οικονομία της Κροατίας έχει γίνει ισχυρότερη τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση του προϋπολογισμού και στις αποτελεσματικές πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας», τονίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης