Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Με σειρά ν/σ μεθοδεύει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

tags :
Πορτογαλία: Με σειρά ν/σ μεθοδεύει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας
Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας, τόνισε βουλευτής στην αρχή της συνεδρίασης του κοινοβουλίου
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, σειρά νομοσχεδίων ανοίγοντας τον δρόμο για την νομιμοποίηση της ευθανασίας.
Πέντε νομοσχέδια, ένα εκ των οποίων εκείνο που κατέθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από τους αριστερούς και τους κεντρώους βουλευτές.
Το κείμενο που κατέθεσε το PS, το οποίο καθορίζει "τις ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μη αξιόποινης ευθανασίας", εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 10 αποχές.
Παρόμοιες προτάσεις του Μπλοκ της Αριστεράς, του κόμματος PAN, των Πρασίνων και ενός φιλελεύθερου βουλευτή επίσης εγκρίθηκαν.
"Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας" είπε η Σοσιαλίστρια βουλευτίνα Ιζαμπέλ Μορέιρα, στην αρχή της συνεδρίασης.
Λίγο πριν, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων που αντιτίθενται στην ευθανασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο".
"Το ζήτημα της ευθανασίας ορίζει το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα θέλαμε να ζήσουμε: εκείνου που φροντίζει ή εκείνου που προτείνει τον θάνατο", εκτιμά ο Αφόνσο Βιρτουόζο, ένας δικηγόρος 23 ετών.
Η Καθολική Εκκλησία, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως και το εθνικό Συμβούλιο Ηθικής των Επιστημών της Ζωής, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που συνδέεται με το κοινοβούλιο, αντιτίθενται στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποδέχεται τη διακοπή της θεραπείας σε ορισμένες απεγνωσμένες καταστάσεις.
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει να συντηχθούν σε ένα μοναδικό κείμενο, που θα υποβληθεί κατόπιν προς μια τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Ο νόμος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν έχει ανοικτά πάρει θέση στο θέμα, όμως, ως ένθερμος καθολικός, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης