Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αιχμές Μητσοτάκη σε ΕΕ για προσφυγικό: Διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια

Αιχμές Μητσοτάκη σε ΕΕ για προσφυγικό: Διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά
Αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και σαφείς υπαινιγμούς για την τουρκική προκλητικότητα άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό σχέδιο.
«Διεκδικούμε και έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» τόνισε ενώ ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πάρει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δυστυχώς, οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις είναι μειωμένοι. Αυτό είναι ένα λάθος.
Είναι ένα λάθος διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να υποστηρίξουμε και τη Frontex, που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων.
Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».
Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε «Θα είναι μια περίπλοκη συζήτηση.
Η θέση μου είναι καθαρή από την αρχή. Δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία ότι θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα.
Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο φάκελο αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την ίδια στιγμή παραδοσιακές πολιτικές, όπως η Συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των συνόρων.
Οπότε περιμένω μια περίπλοκη και δύσκολη συζήτηση άλλα σε κάποιο σημείο χρειάζεται να συμφωνήσουμε όλοι στο επίπεδο της φιλοδοξίας.
Αν θέλουμε να είμαστε πολύ φιλόδοξοι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα είναι μια δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση, αλλά δήλωσε πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορούμε να βρούμε μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης