Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα αισιόδοξη η ΕΚΤ για την ανάπτυξη... πριν το ξέσπασμα του κορωνοιού

Συγκρατημένα αισιόδοξη η ΕΚΤ για την ανάπτυξη... πριν το ξέσπασμα του κορωνοιού
Η επιδημία του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα για την ΕΚΤ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, η οποία ωστόσο είχε προηγηθεί του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, το οποίο ο Luis de Guindos χαρακτήρισε «νέα απειλή» για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου,  αλλά ισχυρίστηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις τελικά αυξήθηκαν και ο κίνδυνος για την ανάπτυξη μειώθηκε, εν μέρει λόγω της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, οι δηλώσεις των αξιωματούχων έκτοτε στέλνουν διφορούμενα μηνύματα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επισημαίνουν τον αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ θεώρησε ότι «τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες από έρευνες δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στη δυναμική ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα».
Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε πιο χαμηλά σημεία, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη αδυναμία.
Η σταθεροποίηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών και ακόμη και αν η μεταποίηση δείχνει να έχει πιάσει πάτο, δεν είναι σαφές εάν η επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών έχει σταματήσει.
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι υψηλές τιμές ακινήτων θα μπορούσαν να κάνουν το χρηματοοικονομικό σύστημα πιο ευάλωτο και τα τοπικά μέτρα ίσως πιο ανεπαρκή για τη διαχείριση του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης