Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος αγόρασε το νέο χρέος των 1,3 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ το 2019

tags :
Ποιος αγόρασε το νέο χρέος των 1,3 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ το 2019
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, φτάνοντας στα 23,3 τρισ. δολάρια
Το χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Και οι αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
διότι δεν είναι μόνο η federal Reserve που αγοράζει το αμερικανικό χρέος, αλλά οι ασιατικές χώρες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αγοραστών, ειδικά του 1,3 τρισ. που εκδόθηκε μόνο το 2019.
Πιο συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, φτάνοντας στα 23,3 τρισ. δολάρια.

Και ποιος αγόρασε όλο αυτό το χρέος;

Το χρέος αυτό υπάρχει υπό μορφή τίτλων του Δημοσίου και κάθε ένα από αυτά τα χρεόγραφα αγοράστηκε από κάποια οντότητα στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα.
Αυτές οι οντότητες εμπίπτουν σε πέντε ευρείες κατηγορίες: τους ξένους κατόχους, τη Fed, την αμερικανική κυβέρνηση μέσω κυβερνητικών συνταξιοδοτικών ταμείων, τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ και άλλα αμερικανικά ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες.  


1. Ξένοι πιστωτές

Όσον αφορά τους ξένους κατόχους, τα στοιχεία TIC του Υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψαν πόσο από αυτά τα χρέη διακρατήθηκαν, αγοράστηκαν ή αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από ξένους επενδυτές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Όλοι οι ξένοι επενδυτές - όπως οι κεντρικές τράπεζες και οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές - μετέφεραν 83 δισ. δολάρια σε τίτλους του Δημοσίου ΗΠΑ το μήνα Δεκέμβριο.
Αλλά για ολόκληρο το έτος του 2019, οι συμμετοχές τους αυξήθηκαν κατά 425 δισ. Δολάρια στα 6,70 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, οι ξένες οντότητες αγόρασαν το 35% του επιπλέον χρέους που οι ΗΠΑ εξέδωσαν το 2019.
Το μερίδιο των ξένων εκμεταλλεύσεων μειώθηκε στο 28,9% από τα προηγούμενα τρίμηνα, αλλά ήταν σχεδόν επίπεδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συμμετοχές στο τέλος κάθε τριμήνου, σε τρισεκατομμύρια δολάρια (μπλε γραμμή, αριστερή κλίμακα) και ως ποσοστό του συνολικού χρέους των ΗΠΑ (κόκκινη γραμμή, δεξιά κλίμακα):

Βέβαια, η σχετική σημασία της Ιαπωνίας και της Κίνας ως πιστωτών στις ΗΠΑ μειώνεται εδώ και χρόνια, καθώς το χρέος των ΗΠΑ έχει διογκωθεί και οι άλλοι πιστωτές έχουν αυξήσει τις συμμετοχές τους.
Το μερίδιο των συνδυασμένων συμμετοχών της Ιαπωνίας και της Κίνας μειώθηκε στο 9,6% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ:
Οι περισσότεροι από τους επόμενους 10 κύριους κατόχους συνδέονται με τους φορολογικούς παραδείσους και τα οικονομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, που φιλοξενεί το Euroclear, η οποία διαχειρίζεται μεγάλα ποσά στους καταπιστευματικούς λογαριασμούς.

Το Μεξικό, το οποίο είχε το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ το 2019, και η Γερμανία, η οποία είχε το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα αγαθών με τις ΗΠΑ, δεν κατατάσσεται εδώ.
Το Μεξικό είναι στην 24η θέση και η Γερμανία στην 20η θέση.
Αυτό διαψεύδει τη θεωρία ότι οι χώρες που διαθέτουν μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ πρέπει να κατέχουν μεγάλα ποσά αμερικανικού χρέους.

Αναλυτικά οι κορυφαίοι πιστωτές των ΗΠΑ:
- Ηνωμένο Βασίλειο: 333 δισ. δολάρια
- Βραζιλία: 281 δισ. δολάρια
- Ιρλανδία: 282 δισ. δολάρια
- Λουξεμβούργο: 255 δισ. δολάρια
- Ελβετία: 237 δισ. δολάρια
- Νήσοι Καϋμάν: 231 δισ. δολάρια
- Χονγκ Κονγκ: 223 δισ. δολάρια
- Βέλγιο: 210 δισ. δολάρια
- Ταϊβάν: 193 δισ. δολάρια
- Σαουδική Αραβία: 180 δισ. δολάρια

2. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Η Fed πρόσθεσε 88 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019.
Μετά την αποδέσμευση των τίτλων του Δημοσίου τον Ιούλιο στο πλαίσιο του QE, υποστήριξε τις αμερικανικές εκδόσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου και αγόρασε ένα τεράστιο σωρό τίτλων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων του Δημοσίου.

3. Ταμεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές κυβερνητικές οντότητες αγόρασαν 178 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019, αυξάνοντας τα συνολικά τους κεφάλαια σε 6,03 τρισ. δολάρια.

4. Εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αγόρασαν 131 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019, οι οποίες έφεραν τις συνολικές συμμετοχές τους στα 924 δισ. δολάρια.

5. Άλλες οντότητες των ΗΠΑ

Άλλες αμερικανικές οντότητες αγόρασαν τα υπόλοιπα 405 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα το 2019.
Αυτές οι οντότητες περιλαμβάνουν αμερικανικούς θεσμικούς επενδυτές (εκτός από εμπορικές τράπεζες), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών, hedge funds, private equity.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης