Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανέρχονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη λόγω... κορωνοϊού

tags :
Επανέρχονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη λόγω... κορωνοϊού
Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση εγείρει ανησυχία, καθώς μάλιστα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να παρέμβει σωτήρια
Ο Γερμανός επιχειρηματίας Πέτερ Φενκλ ανέκαθεν εκτιμούσε πως το 2020 θα αποτελούσε χρονιά-ορόσημο. Ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά την έλευση του νέου έτους, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Ziel-Abegg είναι απλώς ένας από τους αναρίθμητους μάνατζερ ανά την Ευρώπη που «βλέπει» με ανησυχία  τα χτυπήματα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, δεν έχουν τέλος τα κακά νέα για τις βιομηχανίες στην Ευρώπη, που μειώνουν την οικονομική ισχύ τους και σταδιακά «σβήνουν» τις ελπίδες για ανάταση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
«Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα γεγονότα που μας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα» - είτε είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είτε τα προβλήματα που προκαλούν το Ιράν ή Τουρκία, είτε ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ» είπε ο Φενκλ, προσθέτοντας: «Στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας, όμως θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση».
Αυτή η απόγνωση έχει επιπτώσεις σε πολλές επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, των οποίων η οικονομική εξάρτηση από τις εξαγωγές και την παγκοσμιοποίηση τις ωθεί εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους κάθε φορά που ξεκινά ένας εμπορικός πόλεμος ή μια πολιτική διαμάχη.
Η εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ελαστικών Michelin αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για κέρδη, ενώ η Pernod-Ricard, που εμπορεύεται το ουίσκι Jameson, προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά. Μάλιστα, αναθεώρησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της στο μίσο.
Η ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα έχει περιορίσει το κύμα αισιοδοξίας, που είχε αρχίσει να χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο από τα τέλη του 2019.  Πλέον, οι επενδυτές δείχνουν εκνευρισμό, ενώ φαίνεται πως η αγάπη τους για το ευρώ έχει αρχίσει να στερεύει. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου αυτό τον χρόνο, αγγίζοντας χαμηλά τριετίας.
 Αναφορές την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να «δείξουν» τα πρώτα σημάδια αυτής της κατάστασης. Ο δείκτης PMI προβλέπεται να παρουσιάσει πτώση σε σχέση με τους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τον Φεβρουάριο.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg

«Επιχειρηματικές έρευνες για τον Ιανουάριο του 2020 υπονοούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν πιστεύουμε πως αυτή η τάση θα διατηρηθεί και τις υπόλοιπες ημέρες του Φεβρουαρίου. Ο δείκτης PMI θα επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.
Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα για μια πτώση-έκπληξη, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις από το σύνολο των αναλυτών για μια ήπια πτώση» δηλώνει ο Τζέιμι Ρας, κορυφαίος Ευρωπαίος οικονομολόγος.
Τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις στην Κίνα έχουν βλάψει και τους καταναλωτές και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ ανάγκασαν τις εταιρείες να κλείσουν τα εργοστάσιά τους.
Στον Πέτερ Φενκλ, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει τουρμπίνες αλλά και μηχανές, αυτή η κατάσταση κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ (2,2 εκατομμύρια δολάρια) κάθε εβδομάδα. Ακόμα και τώρα μόνον οι μισοί υπάλληλοί του που εργάζονται στην Κίνα έχουν επιστρέψει στον χώρο εργασίας τους (το εργοστάσιο βρίσκεται στη Σανγκάη).
Παράλληλα, η Ευρωζώνη δείχνει σημάδια οπισθοχώρησης λίγο πριν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό.
Η βιομηχανική παραγωγή έπεσε στα τέλη του 2019, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν.
Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση εγείρει ανησυχία, καθώς μάλιστα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να παρέμβει σωτήρια.
Το νομισματικό οπλοστάσιό της έχει εξαντληθεί, αφού εδώ και μία δεκαετία αντιμάχεται κρίσεις.
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τα επίπεδα ανάπτυξης» δηλώνει  υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ την Τρίτη (18 Φεβρουαρίου) από τις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης